Σε δήλωση της - απάντηση σε αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η κα. Παπακώστα σημειώνει ακόμα ότι «η Πολιτεία περιφρουρεί τους λειτουργούς της και ιδίως τους δικαστικούς λειτουργούς».

Αναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Παπακώστα: 

«Η Δημοκρατία είναι ισχυρή, παρότι αμύνεται πάντα, δεν επιτίθεται στους πολεμίους της, διότι τα ισχυρά όπλα της είναι το Σύνταγμα, οι Νόμοι, η εμπεδωμένη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών και το Κράτος Δικαίου.

Υπό την έννοια λοιπόν αυτή, η Πολιτεία περιφρουρεί τους λειτουργούς της και ιδίως τους δικαστικούς λειτουργούς, στην ακώλυτη άσκηση του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος δίχως αστερίσκους.

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στην Δημοκρατία, έχει ως όριό του την μη πρόκληση του δημοκρατικού αισθήματος των πολιτών και την μη απειλή χρήσης βίας η οποία στοχεύει την ελεύθερη βούληση των θεσμικών παραγόντων της Δημοκρατίας.

Αυτή η συμπεριφορά συνιστά παθογένεια και συναρτάται απολύτως με φασίζουσες νοοτροπίες οι οποίες δεν χωράνε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας».

Δικαστές κατά «Ρουβίκωνα» για τις απειλές: Κλασσική φασιστική μέθοδος

Για «φασίζουσες νοοτροπίες οι οποίες δεν χωράνε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας», κάνει λόγο η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, στον απόηχο των απειλών που εκτόξευσε ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα» προς τους δικαστές που θα αποφασίσουν εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για 7ήμερη άδεια.

Η Ένωση αποδοκίμασε έντονα τις απειλές που εκτοξεύθηκαν κατά των δικαστών, που πρόκειται να λάβουν απόφαση την προσεχή Πέμπτη για το αίτημα Κουφοντίνα να του χορηγηθεί άδεια, και κάλεσε την πολιτεία να αποδοκιμάσει αλλά και να λάβει μέτρα για την αμερόληπτη κρίση των δικαστών.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης επισημαίνεται πως η απειλή κατά της ζωής δικαστικών λειτουργών συνιστά εγκληματική πράξη ενώ καλείται η πολιτεία να προστατεύσει στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση:

Στη Δημοκρατία υπάρχουν όρια για να μπορεί αυτή να λειτουργεί ως ιδανικό πολίτευμα για όλους και όχι για λίγους. Προχθές εκτοξεύτηκαν βαριές απειλές σε βάρος δικαστικών λειτουργών μέσω διαδικτύου από ηγετικό στέλεχος αναρχικής ομάδας.

Για πολύ καιρό τώρα η Ένωσή μας έδειξε αρκετά δείγματα ανεκτικότητας και κατανόησης σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας ατόμων και συλλογικοτήτων που έγιναν ακόμα και μέσα σε Δικαστήρια της Χώρας. Αναγνωρίζουμε τόσο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών όσο και την κοινωνική ανάγκη της νόμιμης διαμαρτυρίας σε κάθε μορφή εξουσίας, φυσικά και της δικαστικής.

Ωστόσο η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών, που καλούνται να λάβουν μια απόφαση όχι μόνο είναι αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, αλλά δυσφημεί και πλήττει ανυπολόγιστα τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας.

Η απειλή χρήσης βίας προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των ατόμων συνιστά κλασική φασιστική μέθοδο. Είναι ωστόσο ατελέσφορη γιατί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απέδειξαν στην πράξη ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στη συνείδησή τους.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να περιφρουρήσει τους λειτουργούς της, να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες απειλές που συνιστούν πρόκληση για τη Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως ο φερόμενος ως αρχηγός του «Ρουβίκωνα» σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει με αφορμή το αίτημα αδείας που κατέθεσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας: «οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη, την ζωή τη δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν, όλα θα κοκκινίσουν». Να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει ξεκινήσει απεργία πείνας μετά την απόρριψη του αιτήματός του να πάρει άδεια από τις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα»:

«Αυτήν την Πέμπτη το τριμελές συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει εάν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα. Η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες. Οι τρείς συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη την ζωή την δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».