«Είναι ένα χωριό όπου κατοικούν δίπλα-δίπλα Χριστιανοί με Μουσουλμάνους, Τσιγγάνοι με Μπαλαμούς κι αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως πρέπει να είναι οι κοινωνίες μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη να μην επιτρέψουμε να συνεχίζονται οι πολιτικές των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. 

«Ανεξαρτήτως σε ποιον Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας, είμαστε άνθρωποι, είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Και πάνω από όλα δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως χώρα και ως λαός να συνεχίζονται τα στερεότυπα των διακρίσεων, οι ξενοφοβικές και οι ρατσιστικές συμπεριφορές. Κυρίως, όμως, πρέπει εμείς που έχουμε την ευθύνη της πολιτείας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε τόσο πολίτες που ανήκουν σε μειονότητες, είτε πολίτες που δεν είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν για κάτι πραγματικά αισθάνομαι ευτυχής είναι αν μπορέσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι έστω, ώστε πολίτες που μέχρι χθες αισθανόντουσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, να αισθανθούν ότι η πολιτεία νοιάζεται, επιτέλους, γι αυτούς και ότι κάνει πέντε πράγματα σε μια θετική κατεύθυνση. Κι αυτά τα πέντε πράγματα που κάναμε - όχι σπουδαία- πιστεύω ότι έχουν δώσει τη δυνατότητα σε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας να αισθάνονται καλύτερα και να έχουν περισσότερες ευκαιρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης επικεντρώνεται κυρίως στους οικισμούς Ρομά που έχουν τα περισσότερα προβλήματα ώστε να υπάρχει αναβάθμιση όλων των οικισμών (παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κ.α.).

«Το όραμα μας είναι μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης. Να πολεμήσουμε τα στερεότυπα, να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία κι να σηκώσουμε όλοι οι Έλληνες μαζί ψηλά την ελληνική σημαία, ανεξάρτητα από το σε ποιο Θεό πιστεύουμε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας. Ο αγώνας είναι διαρκής. Και ο αγώνας για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία θα είναι ένας αγώνας συνεχής και θα τον δώσουμε όλοι μαζί. Έχουμε τη δύναμη να τον δώσουμε και να καταφέρουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο οικισμός έχει ζωή περίπου 70 χρόνων, σήμερα κατοικούν εκεί γύρω στους 400 Ρομά, οι οποίοι πρόσφεραν στον πρωθυπουργό ήδη οικιακής χρήσης που έφτιαχναν οι πρόγονοι τους, που ήταν γανωτήδες.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο κλειστό γυμναστήριο στο Εύμοιρο της Ξάνθης.