Νέες βολές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από τη Χαλκίδα, όπου περιοδεύει από το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που δείχνουν τον κ. Τσίπρα να ξεκουράζεται στο γιοτ της οικογένειας Παναγόπουλου, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σκωπτικά: ««Τον είδα πολύ αγχωμενο τον κ. Τσιπρα, πολύ κουρασμένο. Εσείς θα τον στείλετε για μόνιμη ξεκούραση μετά τις εκλογές».

 «Θα μας δοθεί η δυνατότητα τις επόμενες τρεις μέρες στη Βουλή να μιλήσουμε για όλα και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα της επόμενης εκλογικής κάλπης. Ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τους Πολάκηδες. Ποιος θέλει να πάει τη χώρα μπροστά και ποιος πίσω. Ποιος έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα και ποιος ενδιαφέρεται μόνο να αναμοχλεύει διχασμούς τους παρελθόντος. Τώρα, για τον κ. Τσίπρα, επειδή άκουσα αυτά τα οποία μου είπατε, δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Τον είδα πολύ αγχωμένο, πολύ στεναχωρημένο. Μάλλον χρειάζεται λίγη ξεκούραση. Μην ανησυχείτε, όμως: Θα τον στείλετε για μόνιμη ξεκούραση μετά τις εκλογές», είπε πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε εκδήλωση του υποψηφίου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος με τη στήριξη της ΝΔ, Φάνη Σπανού. 
 
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι -εν αντιθέσει με τα fake news που διαδίδει καθημερινά το Μαξίμου- η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κατά των επιδομάτων, αλλά η στόχευση της είναι οι πολίτες και κυρίως οι νέοι να μην βασίζονται στα επιδόματα, ακριβώς γιατί θα έχουν βρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Δεν είμαστε κατά των επιδομάτων. Και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι πρώτοι εμείς στηρίζουμε επιδόματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που είναι δικό μας δημιούργημα, για να μπορούμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα μόνο των επιδομάτων. Ούτε θέλω το όνειρό των νέων παιδιών να είναι πως θα πάνε να δουν κάποιον πολιτικό για να ανταλλάξουν την ψήφο τους με ένα επίδομα ή με μία μερική απασχόληση ή μια απασχόληση ορισμένου χρόνου. Δεν οραματίζομαι αυτό για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Θέλω να ανταμείψω την εργασία, θέλω να δημιουργήσω θέσεις απασχόλησης, θέλω να δώσω κίνητρα στους επιχειρηματίες μεγάλους, μεσαίους, μικρούς να επενδύσουν και πάλι», εόπε. 
 
Αναφορικά με το πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει να βγει από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ότι «το βράδυ της 26ης Μαΐου, όταν θα κλείσουν οι κάλπες δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Έλληνας ο οποίος θα αμφιβάλλει ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή την οποία χρειάζεται η χώρα έχει ήδη δρομολογηθεί. Ως εδώ με τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, πάμε να ανοίξουμε μια νέα πολιτική σελίδα για την Ελλάδα».
 
Νωρίτερα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το Παράρτημα ΑΜΕΑ Ευβοίας (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων). Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια στο προσωπικό για τη δουλειά που κάνει και υπογράμμισε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, επισημαίνοντας ότι «με βάση τον απολογισμό των τακτικών προσλήψεων που έγιναν το 2018,  μόλις το 9% των τακτικών προσλήψεων που έκανε από το ελληνικό Δημόσιο είναι επιστημονικό προσωπικό». Ενώ πρόσθεσε πως ο προγραμματισμός και τα σχέδια δομών όπως η συγκεκριμένη εμποδίζονται από την έλλειψη τακτικού προσωπικού. «Δεν μπορεί η λύση για τακτικές ανάγκες να είναι ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα. Γιατί κάποια στιγμή θα τελειώσει το πρόγραμμα και θα βρεθεί και ο εργαζόμενος στον αέρα και η δομή στον αέρα. Και η δομή χάνει τον προγραμματισμό της. Έχει σήμερα έναν κοινωνικό λειτουργό. Παρέχει κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες. Αύριο όταν θα τελειώσει η σύμβασή του και δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά του,, δημιουργείται πάλι πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα δεσμεύομαι να το λύσω θέτοντας ως προτεραιότητα τις μόνιμες προσλήψεις σε δομές που βοηθούν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Θέλουμε επενδύσεις στη χώρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Και θέλουμε οι επιχειρήσεις να πηγαίνουν καλά για να στηρίζουν τους εργαζόμενούς τους. Τα ναυπηγεία Χαλκίδας αποδεικνύουν ότι μια επιχείρηση ευημερεί όταν έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους. https://t.co/7lIX4DyZJg pic.twitter.com/PkHrYXUzZ3

Μήνυμα για επενδύσεις από τα ναυπηγεία Αυλίδος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα, είχε επισκεφθεί τα ναυπηγεία στο Βαθύ Αυλίδος, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ είδε από κοντά τις εργασίες ενώ συνομίλησε και με περισσότερους από 100 εργαζόμενους, που δουλεύουν εκεί από όλη την Εύβοια. Στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνοντας πως «επενδύσεις είναι οι άνθρωποι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως «θέλουμε να πηγαίνουν καλά οι επιχειρήσεις για να μπορούν να στηρίζουν τους εργαζομένους» στέλνοντας μήνυμα πως «όταν τα πράγματα πάνε καλά, ένα κομμάτι του κέρδους να πηγαίνει στους εργαζομένους», είπε χαρακτηριστικά.

Στο «αίτημα» ενός εργαζομένου να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου «τιμωρεί αυτούς που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα» και επανέλαβε τη δέσμευσή του για ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα βάζει εμπόδια στην εργασία με παράλογα υψηλές εισφορές και θα διασφαλίζει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πρόσθεσε, μάλιστα πως, δυστυχώς σήμερα «ένα κομμάτι της σύνταξης πηγαίνει στο άνεργο παιδί και το άνεργο εγγόνι, διότι έχει γίνει η σύνταξη ένα οικογενειακό επίδομα. Πρώτο μέλημα είναι να βρουν δουλειά τα παιδιά των συνταξιούχων».

Σε συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση των ναυπηγείων ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως σκοπός της επίσκεψής του είναι να τονίσει τη σημασία την οποία αποδίδει στον κλάδο της ναυτοεπισκευής, αλλά και να αναδείξει τις πολύ καλές σχέσεις της ΝΔ με τον κόσμο της εργασίας, με τους εργαζόμενους. «Είστε μια υγιής επιχείρηση, η οποία κατάφερε και επιβίωσε και μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης. Αναδεικνύουμε μέσα από την παρουσία μας στην επιχείρησή σας τις σημαντικές προοπτικές που έχει ο κλάδος συνολικά. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να είναι χώρα πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ναυτιλία και να μην είναι πρωταγωνίστρια και στη ναυτικοεπισκευαστική δραστηριότητα. Εδώ το έχετε πετύχει σε μεγάλο βαθμό και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια», είπε προσθέτοντας πως «αποδεικνύεται και εδώ, για άλλη μια φορά, ότι όταν ευημερεί μια επιχείρηση, ευημερεί διότι έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους, οι οποίοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συλλογική προσπάθεια. Και νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα καλών εργασιακών σχέσεων, όπου και οι εργαζόμενοι αισθάνονται συμμέτοχοι στη συνολική προσπάθεια και αισθάνονται και οι ίδιοι ότι έχουν ένα όφελος από την επιτυχία της επιχείρησης, είναι ένα πρότυπο, το οποίο θέλουμε και εμείς να αναδείξουμε. Ως προς το μέλλον τώρα, αναγνωρίζω απόλυτα αυτό το οποίο είπατε, ότι δεν θα επενδύσει καμία επιχείρηση σημαντικά κεφάλαια εάν δεν υπάρχει αδειοδοτική και ρυθμιστική σταθερότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πιστεύει επί της αρχής ότι πρέπει να επιταχύνονται οι διαδικασίες ανανέωσης άδειας λειτουργίας, να γίνονται πολύ πιο απλές και να είναι και επαρκώς μακροχρόνιες, έτσι ώστε η επιχείρηση να γνωρίζει ότι τα σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να επενδύσει, π.χ. αποκτώντας μια καινούργια δεξαμενή, θα αποσβεστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. «Όχι μόνο αυτό όμως: θέλουμε να δώσουμε και σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την επέκτασή σας, η οποία προφανώς και θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Υγιείς, όμως, επιχειρήσεις σήμερα, έχουν τη δυνατότητα πια να μπορούν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις υπό την προϋπόθεση πάντα ότι υπάρχει προοπτική στην αγορά, που νομίζω ότι εν προκειμένω υπάρχει, και ρυθμιστική και αδειοδοτική σταθερότητα. Κάτι το οποίο αφορά προφανώς και την Περιφέρεια αλλά και το κεντρικό Κράτος» δήλωσε επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

«Εμείς θέλουμε επενδύσεις στη χώρα. Δεν το έχουμε κρύψει και νομίζω ότι είμαστε και το κόμμα το οποίο γνωρίζει πολύ καλά πως θα διευκολύνει τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει περισσότερο στην πατρίδα μας. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνουν τελικά περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερους μισθούς. Διότι και οι μισθοί προφανώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την ευημερία της επιχείρησης. Μια επιχείρηση η οποία φυτοζωεί, δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους εργαζόμενους. Μια επιχείρηση η οποία πηγαίνει καλά, θα στηρίξει τους εργαζόμενους και θα επιστρέψει ένα μέρισμα της επιτυχίας πίσω σε αυτούς», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.