Ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει ως πεδίο αντιπαράθεσης «το κουτσομπολιό» κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός στο άνοιγμα της συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης στην Βουλή.  Σημείωσε παράλληλα πως «η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβει το σχέδιό της επειδή δεν έχει τέτοιο, αλλά γιατί θέλετε να αποφύγετε να φανερώσετε αυτό το σχέδιο, γιατί ο ελληνικός λαός το είδε να εφαρμόζεται στη χώρα από το 2010 ως το 2014». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης για το σχέδιο ανάταξης. Ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν ήρθα με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κύριο Μητσοτάκη. 

Δεν ήρθα να τον συναγωνιστώ στην μαύρη προπαγάνδα, σ’ αυτά είναι ασυναγώνιστος. Ήρθα να αντιπαρατεθώ με το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία του 2010- 2014. Το ίδιο σχέδιο που αφάνισε το ¼ της οικονομίας. Αυτό το πρόγραμμα επιθυμεί να εφαρμόσει».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ: «Πριν προλάβετε να βγάλετε τις αμήχανες ανακοινώσεις ότι σας κλέψαμε τις δεσμεύσεις, ο κ. Βέμπερ έλεγε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς. Να τον χαίρεστε. Αυτόν τον «λαϊκισμό» θα τον ψηφίσετε; Θα πρέπει να πείτε του κ. Βέμπερ να κάνει κουμάντο στην δική του χώρα». 

«Να τον χαίρεστε. Εχει τις ίδιες απόψεις με εσάς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και περνώντας από την επίθεση στον κ. Βέμπερ σε εκείνη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια και τώρα τι θα κάνετε; Θα την ψηφίσετε; Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε τα μέτρα, αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε. Και βάζετε το φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του φίλου σας ότι εμείς θέλει δε θέλει τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Και ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί όσο εσείς όσο και αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει : Ψήφος στη ΝΔ ψήφος για να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν. Αρα, για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες».