Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με ένα… πείραγμα προς τον υπουργό Οικονομικών που προηγήθηκε στο βήμα, κάνοντας λόγο για «ηγετική εμφάνιση κάνατε κ. Τσακαλώτε!».

«Τη μάχη κατά των ανισοτήτων δεν την χαρίζουμε στην Αριστερά κ. Τσακαλώτε. Κάποια στιγμή, όμως, η οικονομία πρέπει να δημιουργήσει και πλούτο και εσείς το μόνο που έχετε κάνει είναι να ανακυκλώνετε μιζέρια», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Τσακαλώτο.

O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με δριμεία κριτική στις πρακτικές της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «μάθαμε πως μια κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζεται σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες έχουν απεριόριστη ανοχή απέναντι σε συμπεριφορές που δεν χωρούν σε μια Δημοκρατία». «Ταυτίζεστε με την επιθετική, αλαζονική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας», είπε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, έσπευσε, εν είδει αυτοκριτικής, να πει ότι η συζήτηση την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. «Δεν είναι ούτε το ήθος ούτε το ύφος μου. Αλλά κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια, με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι, είναι αδυναμία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποιώντας ότι θα απαντά πάντα όταν δέχεται επιθέσεις για την οικογένειά του. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό για τον στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη «τόσος ήταν» που χρησιμοποίησε, επικαλούμενος τις δηλώσεις του γιου του ποιητή, του Ανέστη Αναγνωστάκη, ότι «ο στίχος του μεγάλου ποιητή της Αριστεράς γράφτηκε από τον πατέρα του για κάποιον σας εσάς». Προσέθεσε, δε, με τη σειρά του ένα ακόμα δίστιχο του Αναγνωστάκη: «Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Όλοι μαζί είστε Πολάκης»

Αργότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι Τσίπρας ίσον Πολάκης. «Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης. Όλοι μαζί είστε Πολάκης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Τόνισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, «όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής», αλλά δεν το έκανε. Είπε, δε, ότι πάντα η συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και, σε εκείνο το σημείο, «άδειασε» τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έδειξε fake φωτογραφία του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα σε τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας ότι  «εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές». 

Τόνισε, ακόμα, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να καταπιούν τις «αθλιότητες Πολάκη», λέγοντας ότι καλούνται να αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας: «Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος». «Είναι αυτοί που το βράδυ θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών. Η ελληνική κοινωνία βλέπει και κρίνει», προσέθεσε. 

Πείτε ένα mea culpa για τον Κυμπουρόπουλο

Ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη. «Αυτό όμως έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση», τόνισε. «Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Για να το καταλάβετε κύριε Τσίπρα, όταν μου μιλάτε στον ενικό σε αυτήν την αίθουσα δεν θίγετε εμένα, αλλά το αξίωμά σας. «Και όταν εγώ σας μιλάω στον πληθυντικό δεν το κάνω μόνο από ευγένεια, αλλά γιατί σέβομαι το θεσμικό ρόλο και των δυο μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης ακόμα.  

Τόνισε, δε, ότι «ακόμα χειρότερο όμως από τους χαρακτηρισμούς καφενείου, ήταν η εντελώς αχαρακτήριστη – προκαλεί θλίψη και ντροπή - επιλογή σας να αποκαλέσετε «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο». «Και όλη αυτή η ασχήμια των αντιδράσεων Τσίπρα και Πολάκη προήλθε γιατί ο Στέλιος ζήτησε ίσες ευκαιρίες. Αλλά και γιατί σας ενοχλεί βαθιά που είναι δικός μας υποψήφιος. Τόσα meaculpaέχουν ακουστεί σε αυτήν αίθουσα. Πείτε κι εσείς ένα – για τον Στέλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Καμία παράταξη δεν έχει εξ ορισμού ηθική ανωτερότητα

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό.  Είναι βαθιά πολιτική». Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει πρώτον διότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή και επίσης γιατί, «όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες». «Ηθική ανωτερότητα δεν έχει εξ ορισμού καμία παράταξη. Και η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ο «Πολακισμός» έχει γίνει κυβερνητικό δόγμα

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον «Πολακισμό» ως επίσημο κυβερνητικό δόγμα. «Και «πριν αλέκτορα φωνήσαι», ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: «Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «Η Δημοκρατία είναι μία. Το Σύνταγμα στο οποίο όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη είναι ένα Και στην Ελληνική Δημοκρατία μας ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη. Σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας. Δεν απειλούμε δημοσιογράφους ότι θα τους θάψουμε 3 μέτρα κάτω από γη. Ούτε ελπίζουμε να βάλουμε κάποιον φυλακή μπας και κερδίσουμε τις εκλογές. Και, κυρίως, δεν προάγουμε τη μισαλλοδοξία, το διχασμό και το μίσος». 

Ο Τσίπρας αναγνώρισε ότι η ευρωκάλπη ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να περιγράψει τέσσερα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες. Αρχικά, υπογράμμισε εκ νέου ότι «ο Πολακισμός καθιερώνεται πλέον -και επισήμως- ως το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ.Τσίπρα», ενώ προσέθεσε ότι όσοι ψηφίσουν σήμερα θετικά, σημαίνει ότι επιλέγουν να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων και όχι στην Ελλάδα των πολλών. Ακόμα, υπογράμμισε ότι  λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα για την Ευρώπη και κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ποιον στηρίζει στην Ευρώπη για την προεδρία της Κομισιόν. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας και κατέθεσε ως «πολύ ενδιαφέρον» το κείμενο της δημόσιας παρέμβασης των 64 προσωπικοτήτων που δημοσιεύτηκε σήμερα ως προς το τι είναι προοδευτικό στη χώρα. Μάλιστα, αναφερόμενος «στους πολλούς», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια» και σχολιάζοντας τις καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων στη Βουκουρεστίου. Επιτεθηκε, δε, στην Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι είχε το θράσος να πει ότι αυτός διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό, μετά τη σημερινή του επίσκεψη στη Βουκουρεστίου. Μάλιστα, σε αυτό το πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε και αιχμές εις βάρος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου που ανέλαβε να επανεξετάσει τον φάκελο του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας ότι θεωρεί «τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη  σπουδή» της. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε μια αποστροφή του κ. Τσίπρα από την ομιλία της Τετάρτης, λέγοντας ότι άκουσε τον πρωθυπουργό να ζητά στις 26 Μαΐου «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον λαό. «Παραδέχτηκε έτσι αυτό που εμείς λέμε: ότι οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν τέτοιο πολιτικό βάρος. Και ουσιαστικά αποτελούν εθνική κάλπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σηκώνω, λοιπόν, το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία.  Την μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική αναγέννηση. Αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ηςΜαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή», είπε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές εθνικές εκλογές και να δώσει τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του. 

«Καλιμπράρετε» τις ίσες αποστάσεις κ. Γεννηματά

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή, έσπευσε πει στη Φώφη Γεννηματά να «καλιμπράρει» τις ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Στην ίδια κυβέρνηση ήμασταν στο κάτω-κάτω, μη τα ξεχνάτε αυτά με τόση ευκολία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.