Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θέλουν «αντί να συζητάμε για την Οικονομία, να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές μας» σημείωσε στην καταληκτική του ομιλία στην συζήτηση επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας. 

Σχολιάζοντας την βεβαιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική νίκη του κόμματός του, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Μήπως η νίκη σας θα παραμείνει μόνο δημοσκοπική και θα συμβεί ότι και στο δημοψήφισμα. Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι δεν έχει ρίζες στον ελληνικό λαό. Κάποιοι σας τα λένε αυτά. 

Νομίζω ότι σας συμβουλεύουν λάθος. Υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα καταρρεύσει αλλά θα κερδίσει γιατί εκπροσωπεί κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα. Η παράταξη που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών» τονίζοντας πως ο στόχος του ήταν σαφής: «να μην συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης και την οικονομία, ούτε το σχέδιό μας για την έξοδο από την κρίση, για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά θέματα που έχει επιλέξει το επικοινωνιακό του επιτελείου. 

Δεν είναι λάθος, είναι η επιλογή του επικοινωνιακού του επιτελείου. Προσπάθησα να μιλήσω προγραμματικά και έτσι θα συνεχίσω. Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, σας τις έδωσα. Εσείς μπορείτε να συκοφαντείτε ακόμα και νεκρούς».
Παρότι ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να μιλήσει κατά την πρώτη μέρα της διαδικασίας, για τον αείμνηστο πατέρα του, δεν απέφυγε και ο ίδιος αναφορές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

«Οι πολίτες έχουν άποψη για τον πατέρα σας. Εγώ δεν έχω ποτέ μιλήσει με αυτόν τον τρόπο. Η κατανόηση του σφάλματος είναι το μισό βήμα, το άλλο μισό ήταν να το διορθώσετε. Όταν ήταν πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε αποστάτη και εφιάλτη. Εγώ δεν το έκανα ποτέ. Ούτε εσείς δεν τιμάτε την μνήμη του πατέρα σας. Έχετε την σκιά του πάνω από το κεφάλι σας. Εγώ δεν έχω κόμπλεξ. Είμαι περήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου. 

Για την αθλιότητα του κ. Κεφαλογιάννη που έδειχνε έναν υφυπουργό και έλεγε πως είναι ο πατέρας μου, δεν είπατε τίποτα. Γιατί επιλέγετε αυτή την στρατηγική, της λάσπης στον ανεμιστήρα. Γιατί να κυλιστείτε κι εσείς σ’ αυτήν την λάσπη και σ’ αυτό το βούρκο, αφού πιστεύευτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές. Γιατί λοιπόν τέτοιο άγχος, γιατί τόσο άγχος; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως κατά βάθος ζορίστετε;»

Σχολιάζοντας το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Στην Οικονομία δεν έχετε πια αφήγημα. Πιστέυετε ότι θα ρεφάρετε το δικό σας ηθικό έλλειμμα. Όπως έλεγε ο Πάγκαλος «μαζί τα φάγαμε», εσείς λέτε «όλοι το ίδιο είμαστε». Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέλος της ελίτ, είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας είναι υπέρ της ελίτ. Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ή να προσπαθείτε να πείσετε ότι είμαι εγώ. 

Ο πολιτικός σας λόγος είναι απαξιωτικός για τους πολλούς. Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας. Εγώ παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι σίγουρος ότι εσείς δεν θα το κάνετε. Έχετε αντιγράψει καρμπόν μια καμπάνια ανθρώπων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική. Έχετε ακριβώς την καμπάνια του Μπολσονάρου στη Βραζιλία. 

Στόχος σας είναι να αποκτήσετε πρόσβατα σε λαϊκά στρώματα. Αναδεικνύοντας την ατζέντα για την τάξη και την ασφάλεια. Σας άκουσα να μιλάτε πάλι για τον Κουφοντίνα. Όταν επί των ημερών σας, έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός, ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μιλούσατε τότε. Όταν οι περισσότεροι από τους καταδικασμένους για τη 17Ν πήραν τις πρώτες άδειες ή αποφυλακίστηκαν ήσασταν υπουργός. Όταν επί των ημερών σας βαρυποινίτες αποδρούσαν με ελικόπτερα, ούτε τότε είπατε τίποτα. Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία». 

Τέλος σχετικά με το «πακέτο ελαφρύνσεων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και την κριτική της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση των πολλών, εμείς θα δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματά τους. Να πάτε στους συνταξιούχους όταν θα είναι στα ATM και θα παίρνουν την 13η σύνταξη, να τους πείτε πως είναι πελατειακό μέτρο».