Απαντήσεις εφ’ όλης της πολιτικής ύλης έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διακαναλική συνέντευξη ενόψει των ευρωεκλογών. Επέμεινε στις διαχωριστικές γραμμές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποδόμησε τη «13ησύνταξη» ως προεκλογικό επίδομα με στόχο την εξαγορά ψήφων, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ θα την ψηφίσει. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε συνομιλία που είχε ιδιωτικώς με τον κ. Τσίπρα σε χρόνο προγενέστερο της μάχης της Βουλής, λέγοντας ότι του είχε ζητήσει να είναι κόσμια η πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά συγγνώμη για την ουσία των όσων είπε την Τετάρτη. Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε ουσιαστική ενίσχυση της Αστυνομίας για τη μάχη κατά της ανομίας, ενώ, για άλλη μια φορά, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως «πολιτικά ανάδελφο» στην Ευρώπη. Τέλος, για τις «σκαφάτες» διακοπές του πρωθυπουργού, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, φωνάζοντας Go bac kκ. Μέρκελ και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας με πανάκριβα σκάφη». 

«Δεν έχουμε την ίδια οικονομική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μας ενδιαφέρει πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει πώς θα αναδιανείμει τη φτώχεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φτωχοποιήσει πλήρως της μεσαία τάξη. «Αν οι πολίτες ψηφίσουν για το ποιος μπορεί να μεγαλώσει την οικονομία, να μικρύνει τη φορολογική επιβάρυνση, πιστεύω ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα προτιμήσουν το αυθεντικό προϊόν και όχι την αντιγραφή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα για μια ισχυρή πολιτική αλλαγή το λαμβάνω από κάθε γωνιά της πατρίδας μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος για τη διαφορά στις επικείμενες ευρωεκλογές,  προσθέτοντας ότι «ο λαός θα αποδοκιμάσει την κυβέρνηση και θα επιβραβεύσει τη ΝΔ». «Ζητώ μια ευρεία, μια μεγάλη εκλογική νίκη», είπε ακόμα. Τονισε, όμως, ότι ήταν ο κ. Τσίπρας που ζήτησε, όχι μόνο ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλής, αλλά και από τους Έλληνες πολίτες στην κάλπη. «Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έθεσε το πλαίσιο για την εκλογική αναμέτρηση, εφόσον ηττηθεί, το ίδιο βράδυ πρέπει να πάει στο Ζάππειο, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί εντός 4 εβδομάδων σε εθνικές εκλογές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ερωτώμενος για την προοπτική διατηρησιμότητας της 13ηςσύνταξης που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι πρόκειται για «προεκλογικό επίδομα, με τρόπο ξεδιάντροπα, πέντες μέρες πριν από τις εκλογές».«Ίσως θα μπορούσε να το δώσει και τη μέρα των εκλογών, μαζί με τα ψηφοδέλτιά του», είπε σκωπτικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι και τα 500 ευρώ που θα πάρει ένας συνταξιούχους είναι σημαντικά, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα εξασφαλίζει ότι θα μπορεί να στηρίζεται το κοινωνικό κράτος επί μακρόν, εφόσον δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τη «13ησύνταξη» του κ. Τσίπρα, αλλά, την ίδια στιγμή, 250.000 πολίτες δεν έχουν πάρει σύνταξη και οι νέες συντάξεις, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι κατά 40% μειωμένες. Εκτίμησε, δε, ότι προεκλογικά θα πάμε σε μια άκρατη παροχολογία, τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας θα τάξει «τόσα και άλλα τόσα», προσθέτοντας ότι οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού που αφορούν το 2020 και μετά δεν έχουν καμία αξιοπιστία. 

«Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, όταν τις δούμε», είπε, ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτώμενος για τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. Όσο για το αφορολόγητο, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να στηρίξει την τροπολογία της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου, ώστε το πολιτικό σύστημα να πάει με μια ισχυρή εντολή στους εταίρους, ξεκαθάρισε, δε, ότι, αν δεν το κάνει ο κ. Τσίπρας, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου.

Συμφωνεί το οικονομικό επιτελείο με τις παροχές;

Ερωτώμενος, αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με έναν «άλλο ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα θετικά του σχόλια για τον Ευκελίδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι «είπα ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορώ να κάνω ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση». «Έχει αρχή, μέση και τέλος, όταν μιλάει, κραταει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, έχει και ένα ενδιαφέρον χιούμορ, έστω και αν τα αστεία του είναι σαν να έχουν βγει από το ψυγείο, αλλά μπορώ να συζητήσω πολιτικά μαζί του», προσέθεσε, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν τον αφορά τι θα γίνει μετεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκλισης την επόμενη μέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εμφανίστηκε, δε, αιχμηρός, λέγοντας ότι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν έχει την έγκριση του οικονομικού επιτελείο, σχολιάζοντας την απουσία του Γιώργου Χουλιαράκη από την εικόνα. 

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, υπογράμμισε ότι στον προϋπολογισμό της ΝΔ δεν θα υπάρχουν «κινήσεις πυροτεχνημάτων». «Θα πάμε να διαπραγματευτούμε και πάλι τη μείωση των πλεονασμάτων, όχι με τερτίπια», είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας, εκ νέου τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση αφήνει νάρκες για να κάνει τη ζωή μιας κυβέρνησης της ΝΔ πιο δύσκολη. 

Είπα στον Τσίπρα να πάμε ήπια ως τις εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επικρατήσει η νηφαλιότητα στον πολιτικό διάλογο. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι προεκλογικά έκανε μια συζήτηση με τον κ. Τσίπρα όπου του είπε «Διάλεξε πώς θα πάμε σε εκλογές. Το πλαίσιο εσύ το θέτεις. Πρόθεσή μου είναι να πάμε ήπια».  Τόνισε, όμως, ότι άλλο απάντησε ο κ. Τσίπρας και άλλο έκανε, εν τέλει. Τόνισε, ακόμα, ότι ξαναείδε τη συζήτηση στη Βουλή που έλαβε χώρα την Τετάρτη και είπε ότι στην πρωτολογία του άσκησε σκληρή πολιτική στον κ. Τσίπρα. «Το πού κάνει διακοπές ένας πολιτικός είναι πολιτικό ζήτημα», είπε. «Ως προς τη δευτερολογία, δέχθηκα μια χυδαία επίθεση, με ένα αγοραίο ύφος, όπου ο κ. Τσίπρας επαναλάμβανε όλα τα πρωτοσέλιδα του Ντοκουμέντο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Απάντησα με ευπρέπεια, κάνοντας μια παρατήρηση για την οικογένεια του κ. Τσίπρα», ανέφερε, λέγοντας ότι και σήμερα θα έκανε το ίδιο. |Θέλω να αφήσω τους πατεράδες μας έξω από την αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, ας σταματήσουμε την υποκρισία με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Τσίπρα και τα «υπόγεια» του Μαξίμου ότι εδώ και τρία χρόνια έχουν στοχοποιήσει τη σύζυγό του και επανέλαβε ότι θα ήθελε η συζήτηση της Τετάρτης να είναι μια εξαίρεση. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη από κανέναν. 

Ο Τσίπρας ήρθε πάνω σε αγροτικό και φεύγει σαλπάροντας με σκάφη

Απαντώντας, εκ νέου, στην κριτική ότι η ΝΔ εκπροσωπεί την ελίτ, είπε ότι αυτή ακριβώς είναι η ρητορική αυτή είναι η ρητορική της Ακροδεξιάς. « Όταν ακούω τον Τσίπρα, είναι σαν να ακούω τη Λε Πεν ή τον Όρμπαν. Κάθε πολιτική που διχάζει την ελληνική κοινωνία μας πηγαίνει πίσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι τα διλήμματα είναι εντελώς διαφορετικά. «Γιατί η ΝΔ είναι με τις ελίτ και ο Τσίπρας με τους πολλούς; Το πρόγραμμά μας απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και κατ’ εξοχήν στους λιγότερο προνομιούχους», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Προσήψε, δε, στον κ. Τσίπρα αφόρητη υποκρισία και εις ό,τι αφορά τις διακοπές του στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου. «Ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού, φωνάζοντας Gobackκ. Μέρκελ και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα και σαλπάροντας με πανάκριβα σκάφη»

Εξαγγελίες για ενίσχυση της Αστυνομίας

Εις απάντηση ερώτησης για την ανομία, ο κ. Μητσοτάκης είμαι ότι πρωτίστως η αντιμετώπισή της είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Για εμάς είναι ψηλά. Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελευθερία. Ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί γι’ αυτά τα ζητήματα. Για εμένα, το να σταματήσει να υπάρχει αυτή η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, είναι απόλυτη πολιτική προτεραιότητα», είπε. Τόνισε, ακόμα, ότι η αστυνομία χρειάζεται και υλική ενίσχυση. «Όλοι οι αστυνομικοί θα προμηθευτούν εντός εξαμήνου νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Εντός ενός έτους, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια 1000 νέων περιπολικών. Θα επαναφέρουμε τάχιστα την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα ενισχύσουμε τη ΔΙΑΣ. Μαζί με τις προσλήψεις για το κοινωνικό κράτος, θα προσλάβουμε και 1500 νέους αστυνομικούς που θα θέσουμε αμέσως στη διάθεση της ΔΕΛΤΑ και της ΔΙΑΣ», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτοί που τα σπάνε σήμερα, γνωρίζουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα», προσέθεσε. 

Κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί μετά το Μάτι

Ως προς το Μάτι, έκανε εκ νέου λόγο για «αφόρητο κυνισμό» της κυβέρνησης, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για το φετινό καλοκαίρι. «Έναν χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτε. Το πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας είναι το ίδιο. Κανένα έκτακτο σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί, για να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν καλύτερα άλλοι οικισμοί που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση με το Μάτι», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα είναι από τύχη ή υπερβάλλοντα ζήλο, όχι από προγραμματισμό, το να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία», προσέθεσε. Αποκάλυψε, δε, ότι έχει βρει τον επόμενο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και ότι η επόμενη διακυβέρνηση θα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία. 

Ναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά όχι μόνο

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας, όμως, ότι υπάρχουν και επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις. «Γιατί η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι συλλογική διαπραγμάτευση;», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Έχουμε παραδείγματα πετυχημένων επιχειρησιακών συμβάσεων και κλαδικών συμβάσεων», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά επέμεινε ότι, προτάσσει μεν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά, εφόσον σε μια επιχείρηση τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε κάτι καλύτερο από το συλλογικό πλαίσιο, αυτή η συμφωνία θα υπερισχύει. 

Να μας ακούσουν οι νέοι

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα αναφέρθηκε στους νέους που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. «Τα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά τώρα γνώρισαν μόνο την κρίση και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα στον τόπο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς στους νέους, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η έμφαση που δίνουμε στην καλή δημόσια Παιδεία και στις ευκαιρίες να έχουν καλή απασχόληση μετά το Πανεπιστήμιο, είναι κάτι που οι νέοι θέλουν να ακούσουν», τόνισε. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ανάγκη ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάδοση ακραίων ιδεολογιών στη νεολαία. «Και τα νέα παιδιά αυτά έλκονται από ακραίες θεωρίες και απόψεις και από συνθήματα που τονίζουν, όχι έναν υγιή πατριωτισμό, αλλά έναν ακραίο εθνικισμό. Είχα συναντήσει έναν νέο στον Εύοσμο και είδα ένα τατουάζ μια περικεφαλαία του Λεωνίδα. Του είπα «Καλό είναι το ένδοξο παρελθόν μας, αλλά αα μιλήσουμε και για μέλλον που θα έχει πραγματική ελπίδα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι οι νέοι θα πρέπει να αξιολογήσουν και την ειλικρίνεια των προθέσεών της ΝΔ, ενώ, σε άλλο σημείο έστειλε και μήνυμα σε αναποφάσιστους πολίτες που στήριζαν άλλοτε τη ΝΔ να «γυρίσουν σπίτι τους». 

Ο Βέμπερ ανθέλληνας επειδή διαφωνεί με τον Τσίπρα;

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εκ νέου στην κριτική περί «ανθέλληνα Βέμπερ» που ασκεί η κυβέρνηση. «Επειδή ο Βέμπερ διαφωνεί με τον Τσίπρα, δεν σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας», είπε. «Εμείς ανήκουμε στο ΕΛΚ και θα εξακολουθούμε να τον στηρίζουμε. Από τη στιγμή που το ΕΛΚ θα είναι πρώτο, η προεδρία της Επιτροπής θα ανήκει δικαιωματικά στο ΕΛΚ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας με ποιον είναι; Είναι αδιανόητο ότι δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ότι δεν απαντά ποιον στηρίζει για πρόεδρο της Επιτροπής», τόνισε, λέγοντας ότι ένα στείρο όχι στον κ. Βέμπερ λέει, επί παραδείγματι, και ο κ. Όρμπαν. «Ο Τσίπρας είναι πολιτικά ανάδελφος στην Ευρώπη», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.