Η μάχη του «σταυρού» στις εκλογές σίγουρα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, έχει όμως το δικό της ενδιαφέρον. Οι Ευρωεκλογές, διεξάγονται μόλις από το 2014 με σταυρό προτίμησης σε βουλευτή, καθώς μέχρι τότε γίνονταν με λίστα. Ποιος όμως είναι εκείνος με το ρεκόρ σταυρών δίπλα από το όνομά του; 

Όπως είναι λογικό, ο πρώτος σε ψήφους στις εθνικές εκλογές προέκυπτε πάντα από την πάλαι ποτέ ενιαία Β’ Αθηνών την με διαφορά μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Εκεί ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης για χρόνια από τη μεταπολίτευση και έπειτα ήταν ο αδιαμφισβήτητος… σταρ της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 ως το 1996. 

Από το 1977 ως τον Ιούνιο του 1989, εκείνος που «σπάει ταμεία» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είναι ο Απόστολος Κακλαμάνης. Στις εκλογικές μάχες του Νοεμβρίου του 1989 και του 1990, ο μετέπειτα πρόεδρος της Βουλής, παραδίδει την πρώτη θέση στον Δημήτρη Τσοβόλα. 

Οι τελευταίες εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν με σταυρό, ήταν εκείνες του Ιανουαρίου του 2015, καθώς αυτές που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν με λίστα. Στις εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται για πρώτη φορά κυβέρνηση, πρώτος σε σταυρούς είναι ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, παίρνοντας 142.046 σταυρούς. 

Η επίδοσή του αυτή έχει ξεπεραστεί τρεις φορές, από δυο μόλις πρόσωπα. Ο Απόστολος Κακλαμάνης συγκέντρωσε στις εκλογές του 1993, 145.283 ψήφους, ενώ η Βάσω Παπανδρέου στις εκλογές του 2000 έλαβε 154.033 ψήφους. Η Βάσω Παπανδρέου είναι η βουλευτής που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ των σταυρών, καθώς το 1993 παίρνει 256.831 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, στη Β’ Αθήνας. 

Για να καταλάβει κανείς το επίτευγμα της άλλοτε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο πιθανότατα έχει παίξει ρόλο και η συνεπωνυμία της με τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκέντρωσε 256.831 ψήφους σε μια μόλις εκλογική περιφέρεια, την ώρα που ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έλαβε κάτι περισσότερο από 577 χιλιάδες ψήφους σε όλη την ΕλλάδαΜπορεί κάποιος να ξεπεράσει στις εκλογές της Κυριακής αυτό το ρεκόρ; Είναι μάλλον αδύνατο, καθώς η Β' Αθήνας, έχει σπάσει πλέον σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.