Νέα «ισχυρή εντολή για να κερδίσουμε, μαζί το αύριο για την πόλη μας και τη ζωή μας» ζητά ο Νίκος Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, από τους δημότες Ηρακλείου. 

Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη σας θητεία στην δημαρχεία της πόλης του Ηρακλείου Αττικής. Στις εκλογές του Μαΐου ζητάτε από τους συμπολίτες σας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους προς την διοίκησή σας. Γιατί να ψηφίσουν εσάς και πάλι;

Έχουμε κάνει μια καθαρή συμφωνία με τους συνδημότες μας από το 2014. Από τότε γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα και το σχέδιό μας για την πόλη αφορά τουλάχιστον δύο δημοτικές περιόδους ώστε να μπορέσουμε οριστικά και χωρίς επιστροφή να κάνουμε το Ηράκλειο μια πόλη, που πραγματικά αξίζει να ζεις.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού σε αυτή την πρώτη μας θητεία ανοίξαμε θέματα που έμεναν για δεκαετίες στα συρτάρια των αρχείων του δημαρχείου, έργα που έχει απόλυτη ανάγκη ο Δήμος, όμως δεν είχαν προχωρήσει ποτέ…

Τρανταχτά παραδείγματα η ανάπλαση της λεωφόρου Ηρακλείου σε ένα δρόμο ασφαλή, σύγχρονο και λειτουργικό και η υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη στο κέντρο της πόλης προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της διαμπερούς κυκλοφορίας που περνά μέσα από τις γειτονιές.

Αμφότερα είναι μεγάλα έργα που δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Αυτά τα χρόνια τρέξαμε, διεκδικήσαμε, δουλέψαμε και καταφέραμε και για τα δύο να εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες (μάλιστα με χρηματοδότηση για να μην χρεώσουμε τους δημότες μας)  και πλέον να μπορούμε στην επόμενη δημοτική περίοδο να περάσουμε στην φάση της υλοποίησης.

Ποια έργα από αυτή την πρώτη θητεία θεωρείται σημαντικότερα;

Η προετοιμασία των εμβληματικών έργων, που θα αλλάξουν το αύριο του Ηρακλείου, ήταν μονάχα ένα κομμάτι του προγράμματος που υλοποιήσαμε αυτή την περίοδο. Οφείλω να σας πω ότι πάνω από το 80% του προεκλογικού προγράμματος του 2014 έχει ήδη υλοποιηθεί, ξεκίνησε δε να υλοποιείται από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου. 

Κάναμε εκατοντάδες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας: πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ασφαλτοστρώσεις, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ανανέωση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, δημοτικά γυμναστήρια, αγορά ελεύθερων χώρων, ανάπλαση και κατασκευή νέων παιδικών χαρών, ανακαίνιση των σχολείων της πόλης, ανανέωση και αύξηση των υποδομών καθαριότητας, προώθηση της Ανακύκλωσης είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα αυτών που αφήνουμε στο τέλος αυτής της θητείας και που θέλουμε να συνεχίσουμε και στην επόμενη για να πάει το Ηράκλειο πιο Μπροστά!

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου σας;

Πιστεύω ότι οι Ηρακλειώτες μας εμπιστεύτηκαν την ευθύνη διοίκησης του Δήμου επειδή τους πείσαμε ότι θα είμαστε μια δημοτική αρχή που θα ψάξει να βρει λύσεις για να κάνει την πόλη καλύτερη και όχι δικαιολογίες για την απραξία της. Πέντε χρόνια μετά, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι αυτή την υπόσχεση την κάναμε πράξη. 

Από την πρώτη στιγμή βάλαμε μπροστά το σχέδιό μας για την οικονομική ανάταξη του Δήμου με χρηστή διαχείριση, περικοπή της σπατάλης, διεκδίκηση πόρων, στόχους και αποτελέσματα. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα χρόνια προκειμένου ο Δήμος να καταφέρει να εκμηδενίσει τα ελλείμματα και τα βραχυπρόθεσμα χρέη του, να δημιουργήσει ένα ασφαλές αποθεματικό και, έτσι, να μπορέσει να κάνει έργο με δικούς του πόρους και χρηματοδοτούμενα προγράμματα. 

Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να κάνουμε το Ηράκλειο μια πόλη πιο καθαρή, πιο λειτουργική, πιο ασφαλής, πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη. Καταφέραμε να κάνουμε και πάλι τον Δήμο αξιόπιστο, ισχυρό, που εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη. 

Και δεν σταματήσαμε εκεί. Μπορέσαμε και μεταφράσαμε αυτή την υπεραξία σε φορο-ελαφρύνσεις για όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης (πέρα από τις απαλλαγές που διευρύναμε για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού). Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και το 2018 και το 2019: 10% για τα τέλη των νοικοκυριών και 7% τον ΦΗΧ για το 2018 και επιπλέον 10% για όλες τις οικίες και 6% για τα επαγγελματικά ακίνητα το 2019. Παράλληλα από το 2015 μειώσαμε τα τροφεία σε όλους τους παιδικούς σταθμούς κατά 20% για όλους τους γονείς.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής;

Θέλουμε να είμαστε και είμαστε μια δημοτική αρχή που δεν γκρινιάζει, δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά, δεν ψάχνει δικαιολογίες αλλά παλεύει κάθε πρόβλημα έως το τέλος. Ακριβώς για αυτό το λόγο έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε τόσο μεγάλο ποσοστό από το πρόγραμμά μας, να αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου.

Παραλάβαμε ένα Δήμο με έλλειμα. Δεν το προτάξαμε ποτέ ως δικαιολογία. Αντίθετα εργαστήκαμε, οργανωθήκαμε, διεκδικήσαμε και μέσα σε λίγα χρόνια το έλλειμα έγινε πλεόνασμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ισολογισμών. Ο Δήμος πια είναι οικονομικά ισχυρός, σε τροχιά ανάπτυξης.

Παραλάβαμε ένα Δήμο με πρόβλημα στην καθαριότητα. Δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Μεταφέραμε το αμαξοστάσιο του Δήμου σε νέο χώρο, ανθρώπινο για τους εργαζόμενους χώρο, αγοράσαμε νέα οχήματα και μηχανήματα, φτιάξαμε σύστημα μεταφόρτωσης, υλοποιούμε προγράμματα Ανακύκλωσης. Πλέον οι κάδοι αδειάζουν από τους δρόμους της πόλης τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ενώ για το 2018 αναδειχθήκαμε τρίτος δήμος σε όλη την Αττική στην προ διαλογή απορριμμάτων, στο τι στέλνουμε δηλαδή στον ΧΥΤΑ και τι στην Ανακύκλωση.

Παραλάβαμε ένα Δήμο με τα υψηλότερα δημοτικά τέλη στην περιοχή. Όπως σας είπα, εδώ και δύο χρόνια έχουμε ξεκινήσει να τα μειώνουμε.

Αυτές οι εκλογές γίνονται με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Τι σημαίνει αυτό για τους δήμους;

Σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι πλέον δεν υπάρχει η «χαλαρή» ψήφος της πρώτης Κυριακής που παλιά έδινες σε κάποιον φίλο ή γνωστό, ίσως και από υποχρέωση, αφού δήμαρχο διάλεγες στον δεύτερο γύρο. Δήμαρχο και διοίκηση επιλέγεις πια από την πρώτη Κυριακή, από τον πρώτο γύρο. Για αυτό και πρέπει να πάνε συνειδητοποιημένα στην κάλπη και να διαλέξουν εκείνους που τους εμπνέουν πραγματική εμπιστοσύνη. Από την πλευρά μου, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους Ηρακλειώτες και τις αποφάσεις που θα λάβουν. 

Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Ξέρω ότι αναγνωρίζουν το έργο μας και έχουν σωστή κρίση. 

Ξέρω ότι έχουν λάβει το μήνυμα της αξιοπιστίας και του σεβασμού στην συμφωνία που έχουμε κάνει μεταξύ μας και το οποίο τους στέλνουμε κάθε ημέρα, από την πρώτη ημέρα, με το έργο που κάνουμε για το Ηράκλειο, το μεγάλο μας σπίτι.

Ξέρω ότι βλέπουν τι έχει γίνει στην πόλη, στην γειτονιά τους και δεν θα παρασυρθούν από τις υπερβολές της προεκλογικής περιόδου, από όπου και αυτές προέρχονται.
Βασισμένος στην εμπιστοσύνη που χτίσαμε μεταξύ μας, αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ ότι εξίσου αδιάκοπα θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία. 

Για αυτό, στις 26 Μαΐου ζητώ από τους συνδημότες μου να διασφαλίσουμε ότι το Ηράκλειο θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Ζητώ ισχυρή εντολή για να κερδίσουμε, μαζί,  το αύριο, για την πόλη μας και τη ζωή μας.