Στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκπρόσωποι της της Lockheed Martin και της ΕΑΒ, καθώς και στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η διακρατική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε το 2015, περιλάμβανε την επανενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), P-3B Orion, το οποίο παραδόθηκε σήμερα.

Η διακρατική συμφωνία συμπεριλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων αεροσκαφών P-3B του ΠΝ μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής μέσης ζωής των αεροσκαφών (Mid-Life Upgrade - MLU).

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι λόγω των απρόβλεπτων προκλήσεων της σύγχρονης εποχής, δρομολογούνται ενέργειες, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστικά ανέφερε την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του στόλου με φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα αυτά, όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, πέρα από τα προφανή οφέλη που θα έχουν στις ικανότητες των Ενόπλών Δυνάμεων αποσκοπούν και στην ενίσχυση και την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, Ρήγας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη στις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων αλλά «ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να επιτρέψουμε οποιαδήποτε επιβουλή σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στην ομιλία του σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι ακόμα μια απόδειξη της κοινής προσπάθειας των δύο χωρών για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους. Ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην συμβολή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών P3-B Orion καθώς και στην αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση «Block 70/72 "Viper"» τονίζοντας ότι έτσι η ΕΑΒ θα αποκτήσει ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία, θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές της και θα γίνει ηγέτης στην αμυντική βιομηχανία προσελκύοντας πελάτες από την ευρύτερη περιοχή.

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόδοση του πρώτου αεροσκάφους P3-Β του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν την παρουσία κατάλληλων μέσων ικανών να ανταποκριθούν στις σύγχρονες υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις της χώρας μας.»

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως ένα ιδιαίτερο σταθμό στην αδιάκοπη προσπάθεια του ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό και ανανέωση των μονάδων του. «Το Πολεμικό Ναυτικό επεκτείνει τον αεροπορικό του βραχίονα, αναβαθμίζοντας έτσι την ναυτική ισχύ της πατρίδας μας όχι μόνο στα όρια του Αιγαίου αλλά και στην ευαίσθητη, στρατηγικά σημαντική και επιχειρησιακά απαιτητική Ανατολική Μεσόγειο καθώς και όπου αλλού επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΑΓΕΝ.