H πρώτη μας συνάντηση με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο έγινε πριν από δυόμιση μήνες. Τότε, το Reader.gr έκανε…ποδαρικό στο γραφείο που είχε μόλις βρει, στην οδό Αιόλου. Έκτοτε πέρασε ένα ικανό διάστημα και συμφωνήσαμε να βρεθούμε, για να κάνουμε το…ταμείο αυτής της σύντομης, αλλά πολιτική πυκνής διαδρομής. Ο ίδιος κατέστη, επί της ουσίας, σύμβολο του ψηφοδελτίου της ΝΔ, μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον Παύλο Πολάκη- που προκάλεσε και την πρόταση μομφής της ΝΔ εις βάρος του- αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τον περιφέρει ως… «γλάστρα». Ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, βεβαίως, ποτέ δεν απάντησε σε αυτό το ύφος και ίσως αυτό είναι που του έδωσε επιπλέον πόντους. 

Ακόμα και λογική ανάλυση να μην έκανε κάποιος, πάντως, θα αρκούσε κανείς να δει τι έγινε στο τραπέζι, στο οποίο καθίσαμε το πρωί της Πέμπτης, σε μια καφετέρια στο Κολωνάκι. Πολλές φορές η ηχογράφηση, αλλά και η συζήτηση διακόπηκαν πολλές φορές από ανθρώπους που έρχονταν για να του εκφράσουν τη στήριξή τους ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Πολλοί θεωρούν τον κ. Κυμπουρόπουλο ως φαβορί στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Βεβαίως, όπως έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης, η «κάλπη είναι γκαστρωμένη» και κανείς ποτέ δεν ξέρει με ασφάλεια. Ο ίδιος, όμως, είναι σαφής. «Θέλω και μπορώ με τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου, με το σύστημα που με υποστηρίζει, να είμαι ο ενεργός πολίτης που έχω ονειρευτεί, όπως το έχω ονειρευτεί ως εικόνα και ως κατάσταση για όλους τους ανάπηρους Έλληνες», διαμηνύει, επιμένοντας παράλληλα ότι δεν θέλει να πάει στις Βρυξέλλες για τουρισμό, αλλά για να δώσει φωνή στα προβλήματα των Ελλήνων και ειδικά των ατόμων με αναπηρία. 

Σας συνάντησα πρώτη φορά πριν από δυόμιση μήνες περίπου, σε μια από τις πρώτες σας πολιτικές συνεντεύξεις. Αλλά αυτοί οι δυόμιση μήνες για εσάς ήταν και μια πρώτη μεγάλη εμπειρία, κάνοντας προεκλογική καμπάνια σε ένα μεγάλο κόμμα. Και αυτοί οι μήνες, επίσης, για εσάς προσωπικά, ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Θα ήθελα να μου πείτε πώς τους βιώσατε.

Θα έλεγα ότι ήταν πρόκληση, γιατί έπρεπε να μπορέσω να μεταφέρω το μήνυμά μου, να φτάσω σε όσο δυνατόν περισσότερες γωνιές της Ελλάδας μπορούσα και ταυτόχρονα να μεταφέρω αυτό που και η ΝΔ κι εγώ θέλαμε να πούμε στον κόσμο, για να δείξουμε ότι την επόμενη μέρα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν πολύ καλύτερα από αυτό που βρήκαμε. 

Πάλι πριν από δυόμιση μήνες σας ρωτούσα, γιατί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται να ξανακάνω την ίδια ερώτηση, αλλά, μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες που τον γνωρίσατε καλύτερα και τύχατε και της πολύ σαφούς στήριξής του, πώς τοποθετείστε; Μπορεί να κάνει τη διαφορά σε επίπεδο κυβερνητικό πλέον;

Η θέση μου δεν αλλάζει. Γι’ αυτό είμαι εδώ, γι’ αυτό συνεχίζω και παλεύω. Αν έβλεπα κάτι που δεν ήταν σύμφωνο με την πρώτη εικόνα που είχα, δεν θα ήμουν…εδώ με τόσο πάθος. 

Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος ντόρος αναφορικά με τις ίδες ευκαιρίες. Εγώ θέλω να μου πει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος που μπορεί να είναι ευρωβουλευτής αύριο, τι σημαίνουν γι’ αυτόν ίσες ευκαιρίες και πώς θα παλέψει για ίσες ευκαιρίες από το μετερίζι του Ευρωκοινοβουλίου;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ίσες ευκαιρίες, πρέπει να το ξεκινήσουμε με σχέδιο, βάση και πλάνο και όχι να μιλάμε αποσπασματικά. Γιατί, αυτό που για εμένα είναι πολύ σημαντικό και το αναφέρω συνέχεια ως παράδειγμα είναι ότι εγώ έτυχα μιας θετικής «διάκρισης», επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να πληρώνω προσωπικό βοηθό. Τι θα έκανα τότε; Θα ήμουν μια «γλάστρα» (σ.σ. αναφέρεται στον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού) , σε έναν χώρο ενός νοσοκομείου και θα μπορούσα να ασκήσω την ιατρική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και άλλα πράγματα, όπως ότι πρέπει να υπάρχει υποστήριξη με τη μορφή ενός προσωπικού βοηθού. Για να φτάσω κάπου, θα έπρεπε να υπάρχουν προσβάσιμοι χώροι. Πέρα από εμένα, όμως, που τα κατάφερα και μπήκα στο σύστημα. Προσβασιμότητα στην Παιδεία, μιας και 1/6 παιδιά με αναπηρία είναι αυτά που μπαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Άρα, για να μιλήσουμε για ίσες ευκαιρίες πρέπει να δούμε όλη την εικόνα και όχι μόνο το δέντρο, αλλά το δάσος. 

Επί προσωπικού: σας ενόχλησαν η επίθεση του Παύλου Πολάκη με το ΦΕΚ της πρόσληψής σας στο ΕΣΥ και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι είστε κάτι σαν «γλάστρα» που περιφέρει η ΝΔ;

Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που έχει παρέλθει. Ό,τι ειπώθηκε, ειπώθηκε. Εγώ ένα ξέρω: είμαι εδώ, συνεχίζω και ό,τι έχω κάνει, μετά από τρεις μήνες, το έχω κάνει γιατί θέλω. Γιατί θέλω και μπορώ με τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου, με το σύστημα που με υποστηρίζει, να είμαι ο ενεργός πολίτης που έχω ονειρευτεί, όπως το έχω ονειρευτεί ως εικόνα και ως κατάσταση για όλους τους ανάπηρους Έλληνες. Αυτό που τυγχάνει εγώ να το έχω, γιατί έχω ωραίους ανθρώπους γύρω μου, ανθρώπους που με αγαπάνε, θέλω να το υποστηρίξω για κάθε Έλληνα με αναπηρία που μπορεί να μην έχει αυτή την υποστήριξη από το περιβάλλον του. 

Έχετε στο μυαλό σας, πώς αυτό το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και πολιτών, όπως αυτοί που συναντήσατε στις περιοδείες σας, θα γεφυρωθεί;

Πληροφόρηση, ενημέρωση, παρουσίαση έργου. Πολλοί μου λένε «κάτσε λίγο εκεί, να γνωρίσεις πώς λειτουργούν οι Βρυξέλλες». Η πηγαία μου απάντηση είναι «Όχι, δεν θα το κάνω, γιατί για τα εδώ θέλω να προσπαθήσω». Άρα, αν δεν έχω μια άμεση, συνεχή και διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες πήγα, δεν θα μπορώ να μεταφέρω το έργο που γίνεται εκεί και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια ενεργή παρουσία στην Ευρώπη. Γιατί, η Ευρώπη μπορεί να μας προσφέρει πολλά. 

Άρα, το καταλαβαίνω καλά ότι, αν εκλεγείτε στην Ευρωβουλή, θα είστε πάνω-κάτω;

Μόνο πάνω-κάτω, γιατί είναι και χαρακτηριστικό μου. Εκεί που πάω, εκεί που δουλεύω, δεν πάω για διακοπές. Πάω για να κάνω αυτό που έχω αποφασίσει, για το οποίο έχω εκλεγεί. Και το κάνω με πάθος. Αυτή η προσπάθεια είναι και το σύνθημά μου. Τελειώνουμε αυτό το ταξίδι με αξιοπρέπεια και πάθος.

Πέρα από το προσωπικό, πάντως, έχουμε μια ολόκληρη κουβέντα για το τι είναι μια καθαρή νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές; Πώς ποσοτικοποείτε εσείς αυτή την «καθαρή νίκη»;

Αυτό θα φανεί την επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να έχουμε πολιτικές δύο ταχυτήτων. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά τη μέρα των ευρωεκλογών να έχει αναδειχθεί πρώτο κόμμα ΝΔ. Αυτά δεν μπορούν να βρίσκονται σε αντίκρουση. Και αυτό θα φανεί από το αποτέλεσμα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πει «Πάμε σε εκλογές». 

Άρα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πρέπει να είναι ένα πρελούδιο και για νίκη σε εθνικές εκλογές;

Θα είναι πρόκριμα, για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Την Κυριακή αυτή η αλλαγή θα έρθει. 

Στην επικαιρότητα είναι και τα επιδόματα. Συζητήσαμε πολύ για τις ίσες ευκαιρίες και, αυτές τις μέρες, συζητούμε πολύ και για τη «13ησύνταξη», αλλά συζητήσαμε, με αφορμή το παράδειγμά σας, και τα προνοιακά επιδόματα για ανθρώπους με αναπηρία ή για ανθρώπους που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετθούν κ.ο.κ. Θεωρείς ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να περάσει σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα, πέρα από την επιδοματική πολιτική;

Εννοείται ότι είναι, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι ή έστω έχουμε στόχο την Ευρώπη, γιατί δεν το έχουμε πιστέψει ακριβώς εμείς οι ίδιοι ότι είμαστε Ευρώπη. Άρα, η απάντηση είναι ότι ισύει αυτό, αλλά για να συμβεί, είμαστε σε ένα σημείο λεπτών ισορροπιών. Χρειάζεται πλάνο και στρατηγική. Και δεν μιλάμε τώρα για τη «13ησύνταξη», η οποία, όπως δόθηκε μόνο σύνταξη δεν ήταν, αλλά ψίχουλα. Άρα, όταν μιλάμε γι’ αυτό το σοβαρό θέμα των επιδομάτων, επ’ ουδενί δεν κόβονται. Για να αλλάξουν, πρέπει να ειπωθεί το τι θα γίνει, πώς θα αλλάξει το σχέδιο, αλλά και τι θα προκύψει. Ποια πολιτική θα χτιστεί, ώστε να αντικαταστήσει ποτέ –αν αντικαταστήσει ποτέ- τα επιδόματα. 

Θέλω να το κλείσω με το εξής. Τη μέρα που δημοσιεύεται η συζήτησή μας, λαμβάνει χώρα η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Και η Θεσσαλονίκη έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή, όμως, είναι ένα ισχυρό διπλωματικό τετελεσμένο. Υπάρχει περιθώριο για τη χώρα, μέσα στην Ε.Ε., για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων;

Εγώ ακούω, δέχομαι και στηρίζω αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα κάνει ό,τι μπορεί , για να μπορέσει να αμβλύνει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, τις συνέπειες από αυτό το ντροπιαστικό χαρτί που υπεγράφη πέρυσι το καλοκαίρι.