Χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά των μέτρων ελάφρυνσης που πήρε 15 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, προσπαθεί να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στις επικείμενες κάλπες. Στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τόνισε χαρακτηριστικά, ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο ήττας του:

«Οι δημοσκόποι έχουν καεί στο χυλό. Έχουν πέσει έξω στις τέσσερις τελευταίες εκλογές. Κυριακή κοντή γιορτή, δεν έχει κανένα νόημα να προδικάσουμε. Εγώ το έχω δηλώσει ευθαρσώς και δεν έχω κρυφτεί. Είναι κρίσιμη κάλπη. Από την στιγμή που ο αντίπαλος έχει επιλέξει να την αναγάγει σε κάτι διαφορετικό, δεν μπορώ να μην σηκώσω το γάντι. 

Οι εκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Είπα ότι αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμά μου. Αν την επόμενη μέρα έχουμε έναν συσχετισμό που δίνει επιβράβευση στη ΝΔ που θεωρεί τα μέτρα μου λαϊκισμό. Βεβαίως το σχέδιο και τα μέτρα δεν θα έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Έχει βαρύτητα και κρισιμότητα η ψήφος του. 

Είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που δεν έχει νόημα να προκαλέσω εξελίξεις. Εγώ το 2014 ζήτησα από τον Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες γιατί εκείνη η κυβέρνηση είχε ακόμα 2 χρόνια. Το ζήτημα ήταν να μη λάβει αποφάσεις χωρίς να πάρει υπόψιν την άποψη του πρώτου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα οι εξελίξεις είναι ούτως ή άλλως πολύ κοντά».

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε την κριτική που δέχεται περί «προεκλογικών παροχών» τονίζοντας πως «Η ενίσχυση δεν είναι αποτέλεσμα της στιγμής αλλά ενός σχεδίου. Είναι αποτέλεσμα της απόδοσης της ανάπτυξης, της υπερκάλυψης των στόχων. Στήριξη των αδυνάμων που επλήγησαν ιδιαίτερα. Ανακοίνωσα στο Ζάππειο ένα σχέδιο μέτρων ελάφρυνσης που αφορά και το 2019». 

«Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Παπανδρέου – Παπαδήμος – Σαμαράς, όχι μόνο παρά τα μέτρα λιτότητας δεν κατάφεραν πλεονάσματα και ανάκαμψη, αλλά μας παρέδωσαν χρεοκοπημένη χώρα με άδεια ταμεία. Και μεις σε 3 χρόνια καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Βεβαίως κάναμε έναν δύσκολο συμβιβασμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, για να συνεχίσει:  «Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι και ψήφος έγκρισης στο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά η ψήφος στον Μητσοτάκη είναι ψήφος εντολής στην κατάργηση αυτών των μέτρων. Να αποφασίσουν αν με επικρίνουν γιατί κατέστρεψα την οικονομία ή γιατί αναδιανέμω τον παραγόμενο πλούτο. 

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν 15 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Αλλά τότε βγήκαν οι εκθέσεις από την ΕΛΣΤΑΤ που μας έδωσαν την δυνατότητα να έχουμε ασφάλεια ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αν έβγαιναν ένα χρόνο πριν, θα το κάνουμε τώρα.  Ο Βέμπερ, όταν βρέθηκα στις Βρυξέλλες σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Ήταν απέναντί μου και έκανε την μεγαλύτερη προσβολή. Μιλούσα στα ελληνικά στο κοινοβούλιο και δεν είχε βάλει καν τα ακουστικά του. Απαξιούσε. Η στάση του δείχνει το ήθος του και την εμμονή του. Η Γερμανία έχει ευθύνμη για την απόκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου»

Σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται από τη Νέα Δημοκρατία, για πολιτική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη στην περίπτωση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα, σημείωσε: «Αυτό είναι πολιτική εκμετάλλευση. Είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να μιλάμε για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη; Είναι αμιγώς θέμα της Δικαιοσύνης. Μητσοτάκης και ΝΔ αφού δεν έχουν αφήγημα στην Οικονομία, προσπαθούν να στρέψουν αλλού τους πολίτες όπως στην Ασφάλεια. Η Ασφάλεια είναι αίτημα όλων. Και εμείς που είμαστε προοδευτικοί ενδιαφερόμαστε για την Ασφάλεια. Επί ΝΔ αποφυλακίστηκαν εκτελεστές της 17Ν. Επί ΝΔ έβγαινε ο Χριστόδουλος Ξηρός και μια από αυτές δεν γύρισε. Απαράδεκτο από τέτοιες υποθέσεις να προσπαθείς να βγάλεις πολιτική υπεραξία. Κι εμένα μπορεί να μη μου αρέσει που ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος, αλλά αυτός είναι ο νόμος.  Δεν μπορώ να έρθω εκ των υστέρων να πω ότι ο Κουφοντίνας δεν θα πάρει άδεια, επειδή είμαι κάθετα αντίθετος μαζί του. Αυτός είναι ο νόμος».