Οι μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν μια τάση συσπείρωσης των δυο κομμάτων εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που αθροιστικά αναμένεται να κινηθούν ή να ξεπεράσουν το επίπεδο του 55-60%.

Καμία μέτρηση δεν αμφισβητεί το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η νίκη της οποίας φαίνεται σχεδόν σίγουρη, εκτός εάν το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κατευθυνθεί μαζικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαφορά των δυο κομμάτων υπολογίζεται στο διάστημα μεταξύ 3,5 – 7,0% με το ποσοστό των αναποφάσιστων να προσεγγίζει το 10%.

Το επίπεδο αυτό κρίνεται αναμενόμενο για την περίοδο που διανύουμε αφού ιστορικά σχεδόν ένας στους δέκα ψηφοφόρους αποφασίζουν οριστικά για την τελική τους επιλογή την τελευταία στιγμή, το τελευταίο 24ωρο, ή λίγο πριν την κάλπη. 

Μάχη αναμένεται να δοθεί για την τρίτη θέση. Μια μερίδα δημοσκόπων βλέπει το Κίνημα Αλλαγής να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, ενώ άλλοι βλέπουν καθαρά τρίτη τη Χρυσή Αυγή.

Όπως εξηγούν στο Reader.gr δημοσκόποι που έχουν μετρήσει την κοινή γνώμη όλο το τελευταίο διάστημα, η μικρή απόκλιση των ποσοστών μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Χρυσής Αυγής δεν επιτρέπει καμία ασφαλή πρόβλεψη. Και τα δυο κόμματα πάντως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το διψήφιο νούμερο, αλλά θα κινηθούν στην περιοχή του 7-9%. 

Σταθερό στις δυνάμεις του είναι το ΚΚΕ που αναμένεται να διατηρήσει τα ποσοστά του και να εκλέξει πιθανότατα δυο ευρωβουλευτές, ενώ στελέχη του κόμματος δηλώνουν στο reader.gr πως στηρίζουν πολλά στην ψήφο των νέων ψηφοφόρων, των συμπολιτών μας που ψηφίζουν για πρώτη φορά και υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο. 

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα πέντε πρώτα κόμματα αναμένεται να εκλέξουν και τους 21 ευρωβουλευτές για την περίοδο 2019 – 2024.

Για να εκλέξει ευρωβουλευτή κάποιο από τα υπόλοιπα που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές θα πρέπει να καταγράψει ποσοστό άνω του 3,5%. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κανένα από τα υπόλοιπα (Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΡΣΥΑ, Μέρα 25, Δημιουργία Ξανά, ΛΑΟΣ, Οικολόγοι) δεν διατηρεί δυναμική για να ξεπεράσει το όριο εισόδου στην ευρωβουλή, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη.