Ένα εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών και η ψυχολογία στο επιτελείο της ΝΔ είναι ψυχολογία νίκης. Πρόκειται για κρίσιμη παράμετρο, με δεδομένο ότι, αν το σκεφτεί κανείς ψύχραιμα, η ΝΔ έχει να κερδίσει καθαρά σε εκλογές περίπου 12 χρόνια, από τις δεύτερες εκλογές που κέρδισε ο Κώστας Καραμανλής το 2007. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς που κέρδισε το 2012, στις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, με ένα ποσοστό 29%, το πέτυχε υπό το κράτος της ανάγκης, αλλά και του φόβου πολλών πολιτών για την προοπτική εξόδου από το ευρώ με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Τώρα είναι η ώρα!», λέει και ξαναλέει ο Κυριάκος Μητσοτάκη για να καταδείξει ότι τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η χθεσινή συγκέντρωση της ΝΔ στην προβλήτα Ε του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε έναν χώρο σημαντικά μεγαλύτερο από αυτόν της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από το Kitchen Bar, έδωσε στους επιτελείς του κόμματος ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι η νίκη είναι μπροστά και θα είναι καθαρή. Άλλωστε, στη Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν δεν καταρρέει, αναμένεται να συμπιεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Την ίδια ώρα, το καθαρό προβάδισμα της ΝΔ που κατεγράφη και στις δύο τελευταίες έρευνες της MRBγια το Star και της Marc για τον ΑΝΤ1 αντανακλούν την αισιοδοξία του ηγετικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα συνιστά ράπισμα για το Μέγαρο Μαξίμου και μήνυμα στήριξης και εμπιστοσύνης προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, με ξεκάθαρο στόχο τους νέους ψηφοφόρους, η ΝΔ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το τελευταίο διαδικτυακό της σποτ, διάρκειας 6 δευτερολέπτων. Γιατί 6 δευτερόλεπτα; Αν το σκεφτεί κανείς, οι διαφημίσεις στο Youtube, πριν παίξει ένα βίντεο, διαρκούν συνήθως πέντε δευτερόλεπτα, συνεπώς το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο στα νέα μέσα. 

Από εκεί και πέρα, πάντως, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη καταγράφουν μια σειρά νευρικών κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Για παράδειγμα, το υπονοούμενο που άφησαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας (ΕΡΤ1) όσο και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης (ΙTVΙωαννίνων) ότι, εφόσον οι πολίτες δεν επιδοκιμάσουν το σχέδιο του Μαξίμου, τότε μπορεί να προκληθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις, με πρόωρες εκλογές στο τέλος Ιουνίου, ερμηνεύεται από τη ΝΔ ως μια απέλπιδα προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να συσπειρώσει ψηφοφόρους, προτάσσοντας τόσο τον «μπαμπούλα» της ακύρωσης θετικών μέτρων, όσο και της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες. Παράλληλα, η άκρατη παροχολογία, με την ανακοίνωση αύξησης της κατώτατης σύνταξης κατά 50 ευρώ τον μήνα για όλους, αλλά ακόμα και η προαναγγελία για…αύξηση της μηνιαίας αποζημιώσης των φαντάρων, διαβάζονται στην οδό Πειραιώς ως οι…τελευταίοι κυβερνητικοί σπασμοί πριν την ήττα.

Κυριακή κοντή γιορτή, βεβαίως, γιατί πολλές φορές η έκβαση των εκλογών είναι απρόβλεπτη. Οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, κατά τη ΝΔ, αναδίδουν έντονα το στοιχείο της ηττοπάθειας και της προσπάθειας αποτροπής του αναπόδραστου. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε χθες την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με ένα μήνυμα για την υπερψήφιση της ΝΔ, όχι απλώς την καατψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ, και περιμένει την Κυριακή για να κάνει…ταμείο. Και τότε θα φανεί, αν το σκορ θα είναι…1-0, όπως προσδοκά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, σε αυτό το σενάριο, απλώς θα περιμένει το δεύτερο ημίχρονο, για να «κλειδώσει» το ματς.