Ήδη μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, συνεπεία της μεγάλης ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα, έχουν βγει... κομπιουτεράκια και μετρούν το Συνταγματικό περιθώριο για την προεκλογική περίοδο.

Στο Σύνταγμα δεν αναφέρεται ρητά ποια είναι η ελάχιστη προθεσμία για τη διενέργεια εκλογών από την προκήρυξή τους, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου πάντως θεωρείται ελάχιστος χρόνος το δεκαπενθήμερο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, υπάρχει δυνατότητα ακόμα για την Κυριακή 23 Ιουνίου και αυτό γιατί, όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε, θα τις προκηρύξει μετά το β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ωστόσο, είναι προφανές πως για να κινηθούν οι κομματικοί μηχανισμοί και να «κλειδώσουν» οι υποψήφιοι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Έτσι, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πιθανότερος χρόνος για τις πρόωρες εθνικές εκλογές είναι η 30η Ιουνίου.

Το πλέον ισχνό - για την ώρα – σενάριο είναι η 7η Ιουλίου αφού παραδοσιακά θα έχουν αρχίσει τα... μπάνια του λαού και η πιθανότητα να στηθούν κάλπες με υψηλές θερμοκρασίες και προ των καλοκαιρινών αδειών δεν είναι πολύ μεγάλη.