Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και έναν πρώτο προγραμματισμό για τις κινήσεις της ΝΔ τις επόμενες μέρες, με δεδομένη την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συντονιστικού των Τομεαρχών της ΝΔ, στα γραφεία της οδού Πειραιώς. 

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν ότι εκλέγουμε πλέον 8 ευρωβουλευτές. Η ΝΔ είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα στους κόλπους του ΕΛΚ και το ΕΛΚ θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη διεκδίκηση της θέσης της προεδρίας της Κομισιον», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος. «Η στρατηγική μας ήτανορθή, αλλά και αποτελεσματική, καθώς αποδείχθηκε ότι μπορεί ένα Κεντροδεξιό κόμμα να περιθωριοποιήσει την Ακροδεξιά και ταυτοχρόνως να διευρυνθεί προς το Κέντρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, έγινε συζήτηση και για τις περιφερειακές εκλογές, όπου η ΝΔ έχει εκλέξει 5 περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ μπορεί κάλλιστα να κερδίσει 12 από τις 13 περιφέρειες, με δεδομένο ότι ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έχει κερδίσει επίσης από την πρώτη Κυριακή. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει και στοχευμένες περιοδείες στις περιοχές, όπου η ΝΔ έχει προοπτική να καταγράψει καθαρή νίκη. Στο πλαίσιο αυτό, δε, ζήτησε τη στήριξη όλων των βουλευτών, κυρίως στις περιφέρειες που έχουν απέναντι υποψηφίους άλλων κομμάτων, δίνοντας και ιδιαίτερη έμφαση στην Πελοπόννησο, όπου λαμβάνει χώρα το ντέρμπι του υποψηφίου της ΝΔ, Παναγιώτη Νίκη, έναντι του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, υπογράμμισε ότι αποτιμά ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, από την ανάλυση των exit polls, προκύπτει ότι η ΝΔ προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δίνοντας έμφαση στην ομάδα 17-24, κάτι που αποδεικνύει ότι το κόμμα έχει μέλλον και δεν απευθύνεται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως του καταλογίζουν οι αντίπαλοι. Ακόμα, η ΝΔ, με βάση την ανάλυση του exit poll, φαίνεται πως έχει κερδίσει στο σύνολο των εργαζομένων (δημόσιους υπαλλήλους, ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, νοικοκυρές, πλην των ανέργων), αλλά και στους συνταξιούχους. 

Αναφερόμενος στο ερώτημα περί αυτοδυναμίας της ΝΔ, το οποίο ανεδείκνυε το πρωί και το Reader.gr, είπε προς τα στελέχη της ΝΔ ότι «δεν θέλουμε να βάζετε ποσοτικούς στόχους. Μένουμε σε αυτό που έχουμε πει ότι, ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία, θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές και πολιτικές συναινέσεις και το διακύβευμα των εκλογών θα το προσδιορίσω εγώ, με μια τοποθέτησή μου εντός της εβδομάδας». «Ως προς τη στρατηγική, υπογράμμισε ότι «δεν θα μπούμε στον πειρασμό της παροχολογίας, δεν θα πλειοδοτήσουμε σε παροχές, δεν θα αλλάξουμε στρατηγική, θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και μετριοπαθείς για όσα έχουμε υποσχεθεί». 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, τη μείωση φόρων, τις καλές δουλειές και την ασφάλεια για όλους, αλλά και για ένα άλλο ήθος και ύφος εξουσίας».