Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα, μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου για να κάνει δηλώσεις, τα έλεγε όλα: στις τηλεοπτικές κάμερες εμφανιζόταν ένας άνθρωπος αμήχανος, ηττημένος, ο οποίος, όμως, δεν περίμενε αυτό που του ερχόταν. Και αυτό, ομολογουμένως, επενέργησε ως σοκ σε έναν άνθρωπο που ήταν συνηθισμένος σε νίκες.

«Τον έχω», φερόταν να λέει σε συντροφιά ο πρωθυπουργός, το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν, την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για τα νούμερα της μεγάλης υπέρ της ΝΔ διαφοράς. «Ή ο Κυριάκος ξέρει κάποια νούμερα που δεν ξέρω εγώ ή προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα του», έλεγε, επίσης, πριν από μερικές μέρες, στον προθάλαμο ενός τηλεοπτικού δελτίου ο πρωθυπουργός. Εν τέλει, πράγματι αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήξερε νούμερα που ο πρωθυπουργός δεν ήξερε. Πολλοί κατηγορούν γι’ αυτό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος εμφάνιζε διαφορές της τάξης του 1-2% στον κ. Τσίπρα. Κατά πληροφορίες, δε, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με έναν στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Βερναρδάκη ότι δίνει στον κ. Τσίπρα μικρότερα νούμερα και τον παραπλανά. 

Πώς, όμως, φτάσαμε στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, την ώρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν στα πρώτα εκλογικά πάνελ να αναμασούν το αφήγημα περί «μη στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει απόλυτα τη διαχείριση που έκανε το κυβερνών κόμμα. Κατά πληροφορίες, όταν είδαν το πρώτο exitpollτων ιδιωτικών καναλιών που αποτύπωνε μέση τιμή διαφοράς 7 μονάδων, αλλά και το exit poll της ΕΡΤ που αποτύπωνε μέση διαφορά 5 μονάδων, στελέχη της Κουμουνδούρου έβαλαν μπροστά το αφήγημα «επανάληψη του 2015»: ότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφτανε στη μέγιστη τιμή του και η ΝΔ θα έμενε στην κατώτατή της, με τη διαφορά να διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από τις 5 μονάδες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όμως, το κλίμα ήταν βαρύ. Ο κ. Τσίπρας είδε με στενούς του συνεργάτες στο σπίτι του, στην Κυψέλη, τα νούμερα του exit poll. Βαρύς και δύσθυμος, κατά πληροφορίες, στάθμιζε τα ενδεχόμενα. Νωρίτερα, είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, όταν δεν είχε καθαρογραφεί καν το δευτερο κύμα των exitpoll. Τότε ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι χάνει. Ακόμα, όμως, δεν ήξερε με απόλυτη σαφήνεια πόσο, ενώ και οι δημοσκόποι έκαναν μια προσπάθεια να κρατήσουν τα νούμερα λίγο πιο χαμηλά, προτιμώντας να μην βρεθούν στο στόχαστρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, άρχισαν οι συσκέψεις επί συσκέψεων με ένα και μόνο αντικείμενο: θα πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές άμεσα, τον Ιούνιο ή έστω στις αρχές Ιουλίου ή θα έμενε ως τον Οκτώβριο, με κίνδυνο να εξαϋλωθεί και την ίδια ώρα να βρεθεί αντιμέτωπος με τις αγριεμένες Βρυξέλλες και τις αμείλικτες αγορές που δεν θα επέτρεπαν, σε αυτό το κλίμα, νέα έξοδο στις αγορές; Υπέρ του σεναρίου του Οκτωβρίου και της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησης ήταν, τουλάχιστον στην αρχή, κατά πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο Δημήτρης Βίτσας. Από την άλλη, υπέρ του Ιουνίου ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και μια πλειάδα στελεχών, όπως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η υπουργός Προστσίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Πάνος Λάμπρου. 

Αργά το βράδυ, ο κύβος για εκλογές άμεσα ερρίφθη. Ρεαλιστικός στόχος δεν είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο είναι ίσως και μαθηματικά αδύνατο, εντός ενόςμηνός από τη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη κόμματος σε ευρωεκλογές από το 1981. Ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναινα ανακόψει την αυτοδυναμία τηςΝΔ. Και αυτό, όμως, σε αυτή τη φάση, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένη την προοπτική τηςΝΔ.