Τα κατά τη γνώμη του διλήμματα που τίθενται μπροστά στους πολίτες ενόψει της εθνικής κάλπης, ανέλυσε στην ομιλία του στην ευρεία και κοινή σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα. 

«Σ’ αυτές τις εκλογές η προγραμματική αναμέτρηση θα είναι αμείλικτη. Αναμετρώνται η παράταξη του σκληρού νεοφιλελευθερισμού και από την άλλη η παράταξη της αλληλεγγύης, της ισόττητας της κοινωνικής προστασίας. Θέλουμε μια κοινωνία που ο καθένας θα είναι μόνος του; Αν καταφέρουμε να θέσουμε αυτό το ερώτημα στο επίκεντρο θα καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε με χιλιάδες ανθρώπους. Το δίλημμα και οι επιλογές δεν αφορούν μόνο τους πολίτες, αφορούν και τις πολιτικές δυνάμεις. Όλοι πια οφείλουν να μην έχουν αυταπάτες» ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.  

«Τώρα ξέρουν καλά, ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρουν καλά ότι στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν μπορούν να υπάρχουν έμμεσοι και άμεσοι πολιτικοί χορηγοί από τον χώρο του κέντρου. Ο μόνος που κέρδισε από αυτό ήταν η ΝΔ. Όλοι οφείλουν να επανατοποθετηθούν. Να σταματήσουν να θεωρούν αόρατη την δεξιά στην Ελλάδα. Εμείς θα πούμε ξανά στον ελληνικό λαό την αλήθεια. Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν την κρίσιμη απόφαση για το μέλλον των ίδιων και των επόμενων γενιών. Όλοι γνωρίζουμε ότι άλλο είναι το δίλημμα της ευρωπαϊκής κάλπης και άλλο των εθνικών εκλογών. Τώρα ο καθένας θα επιλέξει κυβέρνηση. Τα διλήμματα και οι επιλογές όλων των πολιτών θα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Θα είναι οι εξής δυο: Με βάση τον εκλογικό νόμο τον ισχύοντα. Την επόμενη των εθνικών εκλογών θα έχουμε ή κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη και υπουργούς Άδωνι, Βορίδη και άλλους ακροδεξιούς ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμα: «Οι ψηφοφόροι που έδωσαν στη ΝΔ τη νίκη, είναι ίσως ο ίδιος αριθμός που την ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2015 όταν συντρίψαμε τη Νέα Δημοκρατία. Έχουν πιάσει ταβάνι στην συσπείρωση. Άρα ο αγώνας δεν έχει κριθεί. Αν καταφέρουμε και κερδίσουμε πίσω τους ανθρώπους που είναι αναποφάσιστοι. Η εκλογική μάχη θα κριθεί υπέρ μας. Πρέπει να το πιστέψουν όλοι και να δώσουν τη μάχη. 

Να μην συμπεριφέρονται ως κυβερνήτες οι αντίπαλοι, πριν ο λαός αποφασίσει. Δεν μπορούν να κρύψουν την αλαζονεία και την δίψα τους. Το παιχνίδι δεν κρίνεται στο α’ ημίχρονο ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη. Από αύριο θα πρέπει να μας πουν και τι προτείνουν. Από αύριο θα πρέπει να καταδείξουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, δηλαδή την συντηρητική αλλαγή της καθημερινότητας των πολλών. Τώρα ο ελληνικός λαός πρέπει να μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη».