Ήταν στις 28 Μαΐου 1979, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπέγραψε στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιζητήσει την προσχώρηση στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald, καθώς εκτιμούσε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ θα εξασφάλιζε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα συνέβαλε στην σταθεροποίηση της Δημοκρατίας, η οποία ήταν ακόμη εξαιρετικά ευαίσθητη. 

«Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσόρτσιλ και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλεϊ. Γιατί όπως έγραψε ο Σωκράτης, Έλληνες δεν είναι μόνο εκείνοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν το πνεύμα το κλασικό», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Ζάππειο την ιστορική αυτή στιγμή στην νεότερη ελληνική ιστορία. 

Στο βίντεο της Κομισιόν φιλοξενούνται δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της προηγούμενης περιόδου, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Σημίτη, του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά. 

Ενώ το αφιέρωμα φτάνει στο σήμερα παραθέτοντας αποσπάσματα των δηλώσεων του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.