Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως δεν μπορεί να πάρει μέρος σε εκλογές, χωρίς να γράψει ιστορία. Στις πρώτες που πήρε ποτέ μέρος, εκείνες του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Β’ Αθηνών –και ως εκ τούτου σε ολόκληρη τη χώρα, με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, έχοντας αποχωρήσει από τον Ιούλιο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήρε μέρος στις εκλογές. Η επόμενη παρουσία του σε κάλπες, ήταν το ψηφοδέλτιο του ΜεΡΑ25, χωρίς την συμμετοχή του ίδιου, που επέλεξε να βρίσκεται στο αντίστοιχο γερμανικό του κόμματος (που πήρε 0,3%) στις Ευρωεκλογές της Κυριακής. 

Τα exit poll το βράδυ της Κυριακής προανήγγειλαν αυτό που θα ζούσαμε τις επόμενες δυο μέρες. Ένα θρίλερ, ψήφο – ψήφο για να μάθουμε αν τελικώς το ΜεΡΑ 25 θα εκλέξει ευρωβουλευτή. Την έδρα την έχασε μόλις σήμερα το μεσημέρι, με τη Νέα Δημοκρατία να εκλέγει τελικώς 8. Παρόλα αυτά, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, καταγράφει ένα ιστορικό ρεκόρ. 

Για πόσες ψήφους χάνει τον ευρωβουλευτή

Γίνεται το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό από την επιβολή του πλαφόν του 3% και έπειτα που δεν εκλέγει βουλευτή. Το ποσοστό που συγκεντρώνει με καταμετρημένο το 99,27% των ψήφων είναι 2,9926%. Έχει συγκεντρώσει 167.952 ψήφους την ώρα που θα χρειαζόταν 168.361 ψήφους για να καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο 3% που θα του έδινε βουλευτή. Λιγότερες δηλαδή από 500 ψήφους. 

Τα σχετικά ρεκόρ

Το ΜεΡΑ25 είναι το πρώτο που φτάνει τόσο κοντά στην… πηγή. Αντίστοιχα πάντως συναισθήματα έχουν νιώσει οι Οικολόγοι Πράσινοι το 2012 που έφτασαν στο 2,93, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά το 1996, με 2,94% αλλά και ο Συνασπισμός το 1993 με πρόεδρο την Μαρία Δαμανάκη. 

Ο πρόγονος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, είναι και εκείνος που διατηρεί το απόλυτο ρεκόρ για το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους που έμεινε χωρίς βουλευτή και δεν ήταν άλλος από τον Συνασπισμό του 1993, που είχε πάρει 202.887 ψήφους, χωρίς όμως να καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.