Το αρνητικό - αν και αναμενόμενο - αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε τον Σταύρο Θεοδωράκη σε αυτή την απόφαση, την οποία ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του. Ο κ. Θεοδωράκης εισηγήθηκε τη μη κάθοδο του Ποταμιού στις προσεχείς εθνικές εκλογές, τονίζοντας ωστόσο πως την τελική απόφαση για αυτό το θέμα θα τη λάβει αφού συζητήσει με στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα. Σήμερα στις 10 το πρωί, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η πρόταση που θα κάνει ο κ. Θεοδωράκης στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜεΣΥΑ) που αναμένεται να εγκρίνει την τελική απόφαση.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη κατέγραψε ποσοστό 1.5% τις ευρωεκλογές και το κλίμα στην οδό Σεβαστουπόλεως ήταν ιδιαίτερα βαρύ αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, κι ενώ προηγουμένως ο κ. Θεοδωράκης είχε θέσει ως στόχο μια εκλογική επίδοση στο 5%. Την Κυριακή ο κ. Θεοδωράκης έγραψε στο twitter το εξής: «Το Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν χωράνε εξωραϊσμοί. Προφανώς έγιναν λάθη, τα οποία βαραίνουν κυρίως την ηγεσία και πρωτίστως εμένα. Είναι απαραίτητο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναστοχαστούμε με νηφαλιότητα».

Το κόμμα είχε υποστεί πολιτική αφαίμαξη μετά τον Ιανουάριο και την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, που προκάλεσε την αποχώρηση των κκ. Ψαριανού και Αμυρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι κκ. Θεοχάρης, Μάρκου, Ιλχάν, Δανέλλης και Μπαργιώτας, με αποτέλεσμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πέσει από το όριο των πέντε βουλευτών και να διαλυθεί.

Ο κ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως ο ίδιος δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα με κανένα άλλο κόμμα.

Ολόκληρη η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου έχει ως εξής: 

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ήταν αρνητικό για το Ποτάμι και αυτό δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος, ανακοίνωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο την απόφασή του να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Μαυρωτά. Επειδή όμως με βάση το καταστατικό, το συνέδριο για την εκλογή νέου Eπικεφαλής πρέπει να συγκληθεί υποχρεωτικά εντός τριών μηνών από την παραίτηση του απερχόμενου Eπικεφαλής, η παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα ενεργοποιηθεί σε συνάρτηση με την ημερομηνία του συνεδρίου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο προσδιόρισε το χρόνο του συνεδρίου για το Φθινόπωρο του 2019, ώστε να δοθεί ο χρόνος στα στελέχη και τους φίλους του Κινήματος σε όλη τη χώρα, να αποτιμήσουν ψύχραιμα και νηφάλια το αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών και την πορεία του Κινήματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η κάθοδος του Κινήματος στις Eθνικές Eκλογές της 7ης Ιουλίου θα σήμαινε ότι το Ποτάμι αγνοεί επιδεικτικά την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών. Καλεί όμως τους 85.000 πολίτες που ψήφισαν στις 26 Μαΐου το Ποτάμι, να ξεπεράσουν την εύλογη πικρία τους και να προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Το Πολιτικό Συμβούλιο ταυτόχρονα επαναβεβαιώνει την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του Ποταμιού σύμφωνα με την οποία: «Η Ελλάδα χρειάζεται μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει τον ψύχραιμο λόγο και τη διαφορετική άποψη. Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις». Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου τίθεται προς έγκριση στα μέλη της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν ηλεκτρονικά, όπως το καταστατικό του Ποταμιού προβλέπει».