Κάλεσμα για συμμαχίες που θα επιτρέψουν στο ΜεΡΑ25 από καλύτερη θέση να διεκδικήσει την είσοδό του στην Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, απηύθυνε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου του, μια μέρα μετά την οριστικοποίηση της μη εξασφάλισης θέσης στην Ευρωβουλή. 

Το απίστευτο ρεκόρ… γκαντεμιάς του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απηύθυνε κάλεσε σε όσους: «είναι αποφασισμένοι για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοπαροικία του 4ου μνημονίου», «σε όσους δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς», «σε όσους είναι έτοιμοι για το μεγάλο ναι σε υπεύθυνο προγραμματικό λόγο που ενώνει τους Έλληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος, τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων», «σε όσους πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηη περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit», «σε όσους νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες» ακόμα και «σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα». 

Σε ερώτηση σχετικά με το εαν θα μπορούσε να συμπορευτεί με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σημείωσε: «Σέβομαι τις θέσεις τις ΛΑΕ αλλά διαφωνώ. Διαφωνώ με τη ΛΑΕ γιατί διαφωνώ με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Υπάρχει διαφορά προσέγγισης. Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων είναι ιερός στόχος. Δεν είμαι υπέρ του Grexit όπως δεν ήμουν υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ με τον τρόπο που μπήκαμε. Η έξοδος από το ευρώ θα έχει κόστος.... Θα θέλαμε να μείνουνε στο ευρώ αλλά με τους όρους που θέτουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα μας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε χαμένη την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως: «Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλινόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Γιάνης Βαρουφάκης, απάντησε και σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το ΜεΡΑ25 είναι στην Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα.  «Είμαστε αντίθετοι με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής. Από εμένα δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρά όλα αυτά που έχουν γίνει. Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νετανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία».