Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ήταν ο νικητής ενός από τα εκλογικά θρίλερ της Κυριακής. Μόλις χθες, Πέμπτη, ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η επανακαταμέτρηση των ψήφων και ο κ. Ζέρβας είναι οριστικά δεύτερος, άρα θα είναι στον δεύτερο γύρο απέναντι στον πρώτο του πρώτου γύρου, Νίκο Ταχιάο. Πολιτικός με αστικό υπόβαθρο, απόφοιτος του φημισμένου Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης, αλλά και φανατικός ΠΑΟΚτσής, ο κ. Ζέρβας ήταν η έκπληξη της εκλογικής διαδικασίας, καθώς η υποψηφιότητά του ήταν ανεξάρτητη, αν και προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ, όντας στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Μιλώντας στο Reader.gr, δύο μέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές, ο κ. Ζέρβας επισημαίνει ότι «η Θεσσαλονίκη πήρε την απόφασή της να αλλάξει» και αυτό είναι που πρέπει να επιβεβαιωθεί στον δεύτερο γύρο. Διαμηνύει ότι απευθύνεται σε όλους τους Θεσσαλονικής και ότι θα διαμορφώσει μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, θα επιδιώξει τη διαμόρφωση σταθερής πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Σταχυολογεί, τέλος, τις άμεσες προτεραιότητές του για την πόλη, εφόσον κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που άκουσαν οι Θεσσαλονικείς και σας έδωσαν τη δεύτερη ψήφο, σε ένα σκηνικό έντονου κατακερματισμού, όπου ο πρώτος δεν πήρε πάνω από 23%;

Άκουσαν την πρότασή μας για μια πόλη λειτουργική, καθαρή, ασφαλή, με πράσινο, προσπελάσιμη, αισθητικά όμορφη, ενταγμένη σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες του εμπορίου, της εκπαίδευσης, των επενδύσεων, του πολιτισμού. Μας είδαν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε φορέα της πόλης να συνομιλούμε, να καταγράφουμε, να προτείνουμε. Εκτίμησαν την προσήλωσή μας στην πόλη, στις ανάγκες της. Αξιολόγησαν θετικά τα πρόσωπα, την προσπάθεια, τον σεβασμό μας προς αυτούς. Το εκλογικό σώμα δεν είναι απλά ένα άθροισμα ανθρώπων που άγονται και φέρονται από σημαίες ευκαιρίας αλλά ένα σύνολο ατομικοτήτων που συνθέτουν και σχηματοποιούν τη βούληση κάθε τόπου. Η Θεσσαλονίκη πήρε την απόφασή της να αλλάξει. Ολοκληρώνουμε την προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή.

Ο δεύτερος γύρος στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτός. Ποιες είναι οι «δεξαμενές» που έχετε; Σε ποιους πολίτες θα απευθυνθείτε για να πετύχετε την πρωτιά;

Απευθύνομαι σε όλους τους Θεσσαλονικείς και στον κάθε ένα και στην κάθε μία ξεχωριστά και τους προσκαλώ να μην αφήσουμε στη μέση τον αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί. Απευθύνομαι στην πόλη, στους κατοίκους της, στους δημότες της και δεσμεύομαι απέναντί τους να δώσω όλες τις μάχες που οφείλει να δώσει ένας δήμαρχος. Δεν χρωστά η πόλη σε εμάς, εμείς χρωστάμε στην πόλη. Δεν θα φέρουμε την πόλη στα μέτρα μας αλλά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να την υπηρετήσουμε.  Η πρότασή μας, όντας αυτοδιοικητική, έχει την απαραίτητη ευρυχωρία χωρίς να χάνει το στίγμα της. Νέα, πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία με προτεραιότητα την πόλη. Τίποτε λιγότερο. 

Με τις αριθμητικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρείτε ότι ο επόμενος Δήμαρχος θα μπορεί να διοικήσει; Αν είστε εσείς Δήμαρχος, πώς θα πετύχετε τις απαραίτητες συναινέσεις;

Θα ήταν άκομψο λίγες ημέρες πριν την απόφαση των Θεσσαλονικέων να κάνουμε προσθαφαιρέσεις και υπολογισμούς. Είμαι σίγουρος για το μέλλον αυτής της πόλης, γνωρίζω ότι και σε άλλες παρατάξεις υπάρχουν άξιοι και ικανοί άνθρωποι. Θα τους αναζητήσω έναν έναν και θα κάνω ό,τι χρειάζεται η πόλη για να προχωρήσουμε. Κρατείστε αυτό – θα επιδιώξω μία σταθερή πλειοψηφία βασισμένη σε προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτική συναντίληψη. Θα αποφύγουμε τις ευκαιριακές και τεχνητές πλειοψηφίες. Η πόλη δεν έχει να φοβάται τίποτε. 

Εφόσον εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας; Ποια θα είναι τα πρώτα στοιχεία του Masterplan σας για την πόλη;

Καθαριότητα – αναλαμβάνω προσωπικά τις αρμοδιότητες και φέρνουμε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα τα Χριστούγεννα του 2019. Καθαρή πόλη εντός ενός έτους. Συγκοινωνία – συμμετοχή του δημάρχου στο Δ.Σ του ΟΑΣΘ ή του διαδόχου σχήματος, πίεση προς την κεντρική εξουσία για άμεση λύση με βάση το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Ασφάλεια – πάταξη παρεμπορίου, διακίνησης ναρκωτικών και παραβατικότητας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ και ενίσχυση δημοτικής αστυνομίας. Αριστοτέλους – ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάπλασή της. Κοινωνική πολιτική – έναρξη διαδικασιών για δημιουργία δημοτικών ιατρείων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και έμφαση στη σχολική στέγη. Παράλληλα διαρκής εγρήγορση για την ολοκλήρωση του μετρό και της ανάπλασης της ΔΕΘ. Σε 4 χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μία άλλη πόλη, μία πόλη που θα αξίζει να ζεις και να επισκέπτεσαι.