Το σκηνικό κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καθαρής νίκης της ΝΔ αποτυπώνεται και στο μέτωπο της αυτοδιοίκησης, με φόντο και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτές, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή στελεχών του ΚΙΝΑΛ που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ που μπαίνουν στη μάχη του δεύτερου γύρου με αξιώσεις, ενώ η ΝΔ προβληματίζεται, ως επί το πλείστον, από γαλάζιους…εμφυλίους, με πιο σημαντικό αυτόν του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ορισμένων περιφερειών, όπως στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στο Βόρειο Αιγαίου. 

Από την άλλη, η ΝΔ έχει ήδη ξεκινήσει να…βάζει στο ταμείο από την προηγούμενη Κυριακή, μιας και πέντε περιφέρειες βάφτηκαν γαλάζιες όπως περίπου αναμενόταν: ο Απόστολος Τζιτζικώστας θριάμβευσε στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό της τάξης του 60%, εξαϋλωσε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη. Ο επί σειρά ετών περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, πέτυχε και πάλι μια άνετη εκλογή, χωρίς να απειληθεί από τον Γιώργο Ζάψα και τον Σπύρο Ριζόπουλο. Ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, παρά τη διπλή στήριξη ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο, ο οποίος κέρδισε καθαρά τον Μανώλη Γλυνό που επίσης στηριζόταν τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στη Δυτικη Μακεδονία, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης ανάγκασε τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη σε ταπεινωτική ήττα από τον πρώτο γύρο, κάτι που δεν έχει συμβεί ιστορικά από το 2010 που καθιερώθηκε η θέση των αιρετών Περιφερειαρχών, ενώ στην Κρήτη ο στηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δεν είχε πρόβλημα απέναντι στον στηριζόμενο από τη ΝΔ, Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη. 

Σκηνικό επικράτησης της ΝΔ στις περιφέρειες

Ως προς τις εναπομείνασες επτά περιφέρειες, όπου υπάρχει εκκρεμότητα, ο στόχος της ΝΔ είναι η μέγιστη δυνατή καταγραφή. Ει δυνατόν, το 12/13, αλλά ακόμα και αυτό να μην επιτευχθεί, τυχόν διψήφιος αριθμός περιφερειών στο γαλάζιο σακούλι θα είναι σχεδόν…θρίαμβος. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε προ ημερών αρκετούς υποψηφίους περιφερειάρχες που στηρίζονται από το κόμμα, ενώ την Παρασκευή βρέθηκε στο Ναύπλιο, στο πλευρό του Παναγιώτη Νίκα που δίνει τη μάχη απέναντι στον Πέτρο Τατούλη. 

Πιο αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής, η κατάσταση είναι λίγο έως πολύ σαφής. Ο Γιώργος Πατούλης πήρε ένα ποσοστό στις παρυφές του 38% ήδη από την πρώτη Κυριακή, ενώ η Ρένα Δούρου περιορίστηκε σε ποσοστό κάτω του 20%. Με δεδομένο, δε, ότι τους χωρίζουν πάνω από 280.000 ψήφοι σε απόλυτους αριθμούς, ενώ η κ. Δούρου δεν έχει να περιμένει τίποτε από τον υποψήφιο περιφερειάρχη που στήριζε το ΚΙΝΑΛ, τον Γιάννη Σγουρό, είναι δεδομένο ότι ο δεύτερος γύρος έχει φαβορί τον κ. Πατούλη. 

Από εκεί και πέρα, ισχυρό φαβορί είναι ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, έχοντας κερδίσει με από 15 μονάδες τον ανεξάρτητο Απόστολο Γκλέτσο στον πρώτο γύρο. Το μεγάλο ποσοστό του κ. Σπανού είναι αυτό που τον καθιστά και φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Στη νέα γενιά περιφερειαρχών που θέλει να στηρίξει η ΝΔ ανήκει και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη φθορά του νυν περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «αντάρτικη» υποψηφιότητα από το χώρο του ΚΙΝΑΛ του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σπηλιόπουλου, και πήρε την πρωτιά στον πρώτο γύρο με ένα ποσοστό κοντά στο 37%. Τέλος, η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά εκμεταλλεύτηκε την κατάρρευση του νυν περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ- και μάλιστα σε μια περιοχή που ήταν προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος- και πήρε την πρωτιά στον πρώτο γύρο περίπου με 30%. 

Ως προς τα «ντέρμπι», πολλά από αυτά είναι γαλάζια εσωκομματικά. Για παράδειγμα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο «γαλάζιος» Χρήστος Μέτιος προηγείται με βραχεία κεφαλή του επίσης προερχόμενου από τη ΝΔ, προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλου Τοψίδη, με το ματς να είναι ανοιχτό. Στο Βόρειο Αιγαίου, η περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου έχει σαφές προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κώστα Μουτζούρη, αν και ο δευτερος γύρος μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Τέλος, ντέρμπι για γερά νεύρα θα είναι ο δεύτερος γύρος στην Πελοπόννησο, όπου ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, χωρίς καμία κομματική στήριξη, προηγείται με…1200 ψήφους του «γαλάζιου» Παναγιώτη Νίκα, με τον δεύτερο γύρο να είναι ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα. 

Μάχη με φαβορί Αθήνα-Πειραιάς, ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

Βεβαίως, ανοιχτές εκκρεμότητες υπάρχουν και στους μεγάλους Δήμους της χώρας. Γαλάζια αναμένεται πως θα βαφτεί η Αθήνα, μετά τη μεγάλη νίκη του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, ο οποίος υπερέβη το 42%. Όπως εκτιμούσαν έμπειροι αυτοδιοικητικοί, εν τέλει ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε τη μίνι έκπληξη και πέρασε καθαρά στον δεύτερο γύρο, εκμεταλλευόμενος τόσο την ελαφρά τάση συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τις πολύ συγγενείς δεξαμενές ψήφων του Παύλου Γερουλάνου με τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο κ. Γερουλάνος, πάντως, έσπευσε να μην δώσει γραμμή υπέρ κανενός από τους δύο υποψηφίους, αν και θεωρείται ότι, μετά τις εκλογές, θα υπάρχει περιθώριο συναινέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, πάλι, τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα. Ο Νίκος Ταχιάος έκοψε μεν πρώτος το νήμα, όπως αναμενόταν, αλλά δεν προσέγγισε το 25%, όπως θα ήθελε, για να έχει πιο σαφές προβάδισμα, αλλά και περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, περιοριζόμενος σε ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 22%. Εν τέλει, την έκπληξη ολοκλήρωσε ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ένας άνθρωπος με μετριοπαθές, κεντρώο προφίλ, ο οποίος έχει και πολύ καλά περάσματα στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Εκτιμάται ότι έχει δεξαμενές, αλλά, από την άλλη, δεν ξέρει κανείς σε ποια κατεύθυνση θα διοχετευτούν και οι ψηφοφόροι του Γιώργου Ορφανού, ο οποίος για λίγες εκατοντάδες ψήφους έμεινε εκτός του δεύτερου γύρου και δεν έδωσε στήριξη σε κανέναν. 

Κατά τα άλλα, στον Πειραιά το προβάδισμα του Γιάννη Μώραλη έναντι του Νίκου Βλαχάκου της ΝΔ είναι σαφές. Τέλος, σε άλλες μεγάλες πόλεις, ο Κώστας Πελετίδης που προέρχεται από το ΚΚΕ πάει για δεύτερη θητεία στον δήμο Πατρέων, έχοντας τον πασοκογενή Γρηγόρη Αλεξόπουλο απέναντί του, μιας και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Παπαδημάτος, έμεινε τρίτος. Στη Λάρισα, ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης προηγείται με περίπου 3 μονάδες της γαλάζιας Ρένας Καραλαριώτου, η οποία έχει πιθανότητες ανατροπής στον δεύτερο γύρο. Στα Γιάννενα, ο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας θα βρει στον δεύτερο γύρο τον προερχόμενο από την Κεντροαριστερά καθηγτή Μωυσή Ελισάφ και όχι τη «γαλάζια» Τατιάνα Καλογιάννη, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κουράκης που έχει τη «σιωπηρή» στήριξη της ΝΔ προηγείται σαφώς του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος, καίτοι προέρχεται από τη ΝΔ, «αδειάστηκε» σαφώς από το κόμμα του.