«Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο)», λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά κυβερνών κόμμα, όχι απλά συντρίβεται σε όλες τις περιφέρειες, αλλά στην πλειοψηφία αυτών δεν περνά καν στον δεύτερο γύρο. Άλλωστε, στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος. Στην Αττική, δε, για πρώτη φορά μετά το 1998 και τον Θεόδωρο Κατριβάνο, η ΝΔ έχει την τάση να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής.

Κατά τα άλλα, όπως λένε πηγές της ΝΔ, η αποχή που θα καταγραφεί θα είναι πρωτοφανής και αποδίδουν αυτό το γεγονός στη «μικρόνοη επιλογή του κ. Τσίπρα να διεξάγει τις ευρωεκλογές μαζί με τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως συνέβη το 2014». Ευρύτερα, στην οδό Πειραιώς, παραθέτουν δύο λόγους, για τους οποίους, οι πολίτες αδιαφόρησαν για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Πρώτον οφείλεται στον καταστροφικό νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους και τις Περιφέρειες ο οποίος απομειώνει την πολιτική σημασία του δεύτερου γύρου διότι απλούστατα οι συσχετισμοί των δυνάμεων κάθε παράταξης έχουν ήδη κλειδώσει από τον πρώτο γύρο.

Με απλά λόγια σήμερα απλά εκλέγονται οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς όμως να αλλάζουν οι δυνάμεις των περιφερειακών και των δημοτικών τους συμβούλων, καθώς αυτοί έχουν ούτως ή άλλως εκλεγεί με αναλογικό τρόπο ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, ο δεύτερο γύρος των εκλογών θα καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός ότι οι συσχετισμοί των δυνάμεων είναι ήδη γνωστοί και απομένει μόνον ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης συνιστά βέβαια και ένα αντικίνητρο στους πολίτες για να μεταβούν στις κάλπες και στο δεύτερο γύρο όπως συνέβαινε στο παρελθόν», τονίζουν, αρχικά, από τη ΝΔ.

Ακόμα, εξηγούν ότι ο δεύτερος λόγος της αποχής έχει να κάνει με το ότι το βασικό πολιτικό μήνυμα εστάλη από τις ευρωεκλογές. «Οι πολίτες αισθάνονται -και ευλόγως- ότι έστειλαν ήδη από τον πρώτο γύρο το μήνυμα της εξόδου στο ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δίνουν μικρότερη σημασία στο σημερινό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν η ψήφος τους στην κάλπη των ευρωεκλογών προκάλεσε την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Θα πρέπει τέλος να ληφθεί υπόψιν ότι σε 6 περιφέρειες οι περιφερειάρχες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να έχουν τόσο ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στις κάλπες καθώς αυτές αφορούν μόνο την εκλογή δημάρχου», τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.