Σαφές μήνυμα ότι δεν χωράει κανενός είδους ρεβανσισμός και ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων έστειλε, έστειλε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ζητά την ισχυρή εντολή των πολιτών στις επικείμενες εκλογές, αλλά εμφανίστηκε σαφής ότι, την επομένη των εκλογών, η χώρα θα κυβερνηθεί, όπως και να έχει. Ξεκαθάρισε, δε, ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα υπάρχουν και πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα που βρέθηκαν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. 

«Μπορεί κανείς να κάνει πολιτική μετριοπαθή και ταυτόχρονα να συμπιέσει τα άκρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλω να αξιοποιήσω το χρόνο και να απευθυνθώ σε πολίτες που δεν μας ψήφισαν. Θέλω να τους πείσω ότι αξίζουμε αυτή την ευκαιρία και σκοπεύω να αφιερώσω τις επόμενες εβδομάδες να μιλήσω προγραμματικά», προσέθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «υπήρξε καταδίκη της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι ο τρόπος που αντέδρασαν στελέχη της κυβέρνησης έδειξε ότι «δεν ξέχασαν τίποτα και δεν έμαθαν τίποτα». « Δεν είναι καθόλου νομοτελειακό ότι η καταδίκη ενός κόμματος σημαίνει και την άνοδο ενός άλλου κόμματος», είπε, όμως, προσθέτοντας ότι ήταν η ΝΔ με τον προγραμματικό της λόγο που έπεισε τους πολίτες να τη στηρίξουν. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στο να πάρει η ΝΔ τη μεγαλύτερη δυνατή εντολή. Προς τούτο, είπε ότι η ΝΔ θα κάνει έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα, όχι με τόσες «κλασικές» κομματικές συγκεντρώσεις. Είπε ότι αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις απευθύνονται σε ήδη «πεπεισμένους» ψηφοφόρους, λέγοντας ότι θα επιδιώξει όλο και περισσότερες συζητήσεις με τους πολίτες, ανά την Ελλάδα, με το θέμα της ανάπτυξης να είναι στο επίκεντρο. «Ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια, όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας το δίλημμα. Ξεκαθάρισε ότι θα κάνει περιοδείες και σημείωσε ότι, προκειμένου να απευθυνθεί στους νέους ανθρώπους, θα προσπαθήσει να τους προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, δήλωσε το σεβασμό του στους κ.κ. Βενιζέλο και Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθεί ο πρώην πρόεδρος του κόμματος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή να αξιοποιηθεί με άλλο τρόπο. Σχολιάζοντας, δε, και το…προσκλητήριο συνεργασίας από τον Γιάνη Βαρουφάκη διερωτήθηκε «εμάς μας ρώτησε;». Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τον κ. Τσίπρα από τον κ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι, εφόσον συντρέχουν οι συνθήκες, θα προχωρήσει ως επόμενος πρωθυπουργός στη διερεύνηση των ευθυνών για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Όσο για την άνοδο του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, εμφανίστηκε αρχικά ικανοποιημένος για τη συμπίεση της Χρυσής Αυγής, ενώ υπογράμμισε ότι θα εξεταστεί το φαινόμενο Βελόπουλου. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν υπάρχει σενάριο συνεργασίας ΝΔ-Βελόπουλου, προσθέτοντας ότι φιλοδοξία του είναι και τα δύο κόμματα να συμπιεστούν και να μείνουν, ει δυνατόν, εκτός Βουλής το επόμενο διάστημα. 

«Ο σκοπός είναι να είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είναι ευχής έργον να έχει όσο το δυνατόν ισχυρότερη η ΝΔ μετά τις εκλογές, αλλά επέμεινε στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συγκλίσεων και με άλλα κόμματα, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο π.χ. για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ή για το πρώτο νομοσχέδιο για η νέα οργάνωση του κράτους. Ξεκαθάρισε ότι το αίτημα της επανίδρυσης του κράτους που η ΝΔ δεν κατόρθωσε το 2014 παραμένει επίκαιρο, λέγοντας ότι σε μια πρόσφατη συγκέντρωση ένας πολίτης του φώναξε «Κυριάκο φτιάξε κράτος!». Επέμεινε, πάντως, ότι τίποτα δεν εφαρμοστεί, αν δεν είναι σύμμαχοι της επόμενης κυβέρνησης οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Ο κυρίαρχος λαός θα μας υποδείξει αν θέλει μια κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική ή αν επιθυμεί κάτι διαφορετικό», είπε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης ως προς τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ξόρκισε κάθε προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, γιατί ο εφιάλτης της απλής αναλογικής από νέες εκλογές

Επανέλαβε ότι ποτέ δεν μίλησε για επταήμερη εργασία, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να καταργήσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, επιμένοντας ότι πρέπει να γίνει κάτι και για τους συνεπείς δανειολήπτες και όσους έχουν υποχρεώσεις προς το κράτος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρύθμιση θα αφορά περισσότερους. Είπε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να κλείσει η ΕΡΤ, λέγοντας ότι στόχος του είναι ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, ώστε η ΕΡΤ να είναι αμέσως ανταγωνιστική προς τα ιδιωτικά κανάλια. Έστειλε, ακόμα και μήνυμα στα στελέχη του για ήπιους τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωράει κανένας ρεβανσισμός και επέμεινε ότι θέλει να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ετοιμάζεται για ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσίπρα. 

Για τα της δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει τη νομιμοποίηση να διορίσει την ανώτατη ηγεσία του Αρείου Πάγου». Είπε, μάλιστα, ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη Βουλή αυτές τις μέρες, αρνούμενη να συναινέσει στις «διευθετήσεις» που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, και θα περιοριστεί σε μια καταγγελία της σπουδής της κυβέρνησης αύριο, χωρίς καμία άλλη συμμετοχή. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε, ακόμα, ότι στελέχη της ΝΔ που έδωσαν τη μάχη των ευρωεκλογών και δεν εξελέγησαν, θα έχουν θέση στα εθνικά ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα», είπε, για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός και σε αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, κυρίως σε θέσεις αναπληρωτών και υφυπουργών. Τόνισε, δε, ότι και στις περιπτώσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών, η ΝΔ επέλεξε και στήριξε νέα πρόσωπα και η κοινωνία αποδείχθηκε έτοιμη να στηρίξει νέα πρόσωπα.