Την απόλυτη αντίθεση με το άνοιγμα της Βουλής, μέχρι η χώρα «να ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς» δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας.

Ο Κώστας Τσιάρας, ανέφερε σε δήλωσή του: «Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και τον κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει».

Από την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τις διαδικασίες της Βουλής, μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. 

Ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και το Κίνημα Αλλαγής, με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, να δηλώνει: «Έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μέτα την ασέβεια προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι Κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση ειχε 4,5 χρονιά στη διάθεσή της να τους φέρει αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε. Για τις κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που τις είχαν στο συρτάρι τους μήνες και χρόνια και τώρα τις θυμήθηκαν; Το κάνουν για να ακολουθήσουν τροπολογίες διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής. Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την ντροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών».

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την διαδικασία και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Θανάσης Παφίλης που ξεκαθάρισε πως και το ΚΚΕ, θα καταγγείλει την πρακτική και έπειτα θα αποχωρήσει.