Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. 

«Το μεγάλο λάθος ήταν πως δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού που έβαλε πλάτη και είπε «δεν αντέχω». Αυτό φυσικά το εισέπραξε το κόμμα που κυβερνά» ανέφερε ο πρωθυπουργό αιτιολογώντας το κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» σημείωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με την ήττα του κόμματός του. «Ίσως αυτό το μήνυμα, αυτή η δυσαρέσκεια, θα μας οδηγήσει και εμάς και τον ελληνικό λαό.  Η διαφορά των 9,5 μονάδων είναι μεγάλη, καλό είναι όμως να συγκρίνει όχι ανόμοια πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είχε μια απώλεια 200.000 ψήφους. Δεν θεωρώ πως είναι υπερβολικό για ένα κόμμα που κυβέρνησε 4 χρόνια. Αυτό που κάνει το αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών είναι ότι η ΝΔ ανέβηκε 10 μονάδες. Το κρίσιμο είναι αν μπορεί να αναστραφεί».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την διάλυση της Βουλής την Δευτέρα 10 Ιουνίου και πως οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου. «Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει τις εκλογές, μετά από ευρωπαϊκή κάλπη. Αυτό δείχνει μια δημοκρατική ευαισθησία. Κάθε φορά που βρέθηκα μπροστά σε προβλήματα, ζήτησα την άποψη του ελληνικού λαού. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, όλοι μου έλεγαν να μείνω πρωθυπουργός και εγώ πήγα σε εκλογές γιατί έπρεπε να εφαρμόσω άλλο πρόγραμμα. Δεν παραιτούμαι, δεν φεύγω από τη μάχη. Θα δώσω τη μάχη με καθαρό μήνυμα. Προανήγγειλα επίσπευση και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μετά την επικοινωνία μου με τον κ. Γαβρόγλου που μου είπε ότι οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου, αποφασίσαμε οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου.  Θα πάω στον ΠτΔ την Δευτέρα 10 του Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε: «Όταν εγώ έλεγα ότι οι κάλπες είναι δημοψήφισμα για τα μέτρα, δεν με άκουσε ο κόσμος. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ, για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Κάποιες τις έχουμε εξαγγείλει. Κάποιες άλλες όμως αν εφαρμοστούν, θα έχουν κόστος υπέρβασης και θα σημάνουν περικοπές σε άλλους τομείς. 

Τι είναι η μείωση δαπανών της ΝΔ; Μείωση δαπανών που υπόσχεται η ΝΔ είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, η Εθνική Άμυνα και τα επιδόματα. Η μείωση φόρου στις επιχειρήσεις ισοδυναμεί σε κόστος με όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει για το 2020. 

Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα.  Ο Μητσοτάκης είναι ο υπουργός που έκανε 3000 απολύσεις εκπαιδευτικών και τις υπερασπιζόταν με πάθος. Μίλησε για 7ήμερο εργασίας. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το 7ήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι θεσπισμένο δεκαετίες;

Το είπε όμως. Εγώ δεν πιστεύω ότι το έκανε κατά λάθος. Αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα έρθει και θα πει «εγώ τα είχα πει». Εγώ τον προκαλώ να τα πούμε δια ζώσης. Την επόμενη μέρα των εκλογών ο κ. Στουρνάρας βγήκε και αμφισβήτησε την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να πληρώνει συντάξεις». 

«Για τρία χρόνια είχαμε δεμένα χέρια»

Ερωτώμενος αν η επιβράδυνση της Οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει κάποιον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η ανάπτυξη θα είναι 2,3% το 2019. Αυτό σημαίνει ότι για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσει να συνεχιστεί η πορεία της οικονομίας και να μπορέσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που δικαίως είναι απογοητευμένη. 

Ήμασταν υποχρεωμένοι τα πρώτα τρια χρόνια να ασκήσουμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας. Είχαμε άρση μέρους της εθνικής κυριαρχίας. Τα τρία χρόνια είχαμε δεμένα τα χέρια. Πετύχαμε σημαντικές νίκες. Προστατέψαμε τους πιο αδύναμους. Για να τους προστατέψετε όμως υπερφορολογήσατε τους μεσαίους. Δέχομαι αυτή την κριτική. Οι επιλογές μας ήταν απολύτως περιορισμένες. Η επιλογή μας να κατανείμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη και να ζητήσουμε απ΄αυτούς που είχαν την δυνατότητα να βάλουν πλάτη για να γίνουμε μια κανονική χώρα. Ήταν μια δίκαιη επιλογή. 

Είναι υποχρέωσή μας να στραφούμε στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έβαλε πλάτη και σήμερα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια ελάφρυνσης. Η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των πολιτών είναι δικαιολογημένη. Είναι καμιά φορά η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η μεγάλη επιβάρυνση όμως έγινε τα πρώτα χρόνια. Έχοντας δει τι καταφέραμε, το θεωρήσαμε δική μας δικαίωση και επιτυχία. Το μεγάλο λάθος ήταν πως δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού που έβαλε πλάτη και είπε δεν αντέχω. Αυτό φυσικά το εισέπραξε το κόμμα που κυβερνά». 

«Θεσμική παρεκτροπή να προσπαθείς να εμπλέξεις τον ΠτΔ»

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ακόμα και αν έχει διαλυθεί η Βουλή, ο νόμος Καστανίδη προβλέπει ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει ακόμα και τη διαδικασία της προεπιλογής και να επιλέξει για να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη. 

Παραδόξως το βράδυ των εκλογών, βγήκε ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνη. Και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ακολούθησε η ΝΔ.  Εγώ ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον Μιχάλη Καλογήρου, που μου εξήγησε ότι με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους έχω απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ηθική του ζήτησα να προβεί σε ενωτική κίνηση συναίνεσης που αποδεικνύει ότι εμείς δεν επιθυμούμε να αφήνεται να εννοηθεί ότι η Δικαιοσύνη είναι έρμαιο και χειραγωγίσιμη της εκάστοτε κυβέρνησης.  

Μέγιστη θεσμική παρεκτροπή να θέλει κανείς να εμπλέξει σ’ αυτή τη σκοπιμότητα με την ηγεσία της Δικαιοσύνης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

«Ο κόσμος είχε προσδοκίες πως τα πράγματα θα καλυτέρευαν πιο γρήγορα»

Σχετικά με τα αίτια της μεγάλης εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν θέλω να υποπέσω στο ολίσθημα να αναδείξω δευτερεύουσες αιτίες που οφείλω να παραδεχθώ με αυτοκριτική διάθεση. Οι πρωτεύουσες αιτίες όμως είναι η κόπωση ενός μεγάλου μέρους από μια δύσκολη περίοδο. Ο κόσμος είχε προσδοκίες ότι τα πράγματα θα καλυτέρευαν πολύ πιο γρήγορα. Μια άλλη μερίδα κόσμου είναι όλοι εκείνοι που βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν στην κάλπη της ΝΔ. Δεν έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. 

Και για έναν κόσμο που επέλεξε αυτή τη δυσαρέσκεια από την κόπωση ή τη διάψευση να την εκφράσει με την επιλογή των μικρότερων δημοκρατικών κομμάτων. Για το Μακεδονικό η εικόνα είναι ότι διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για συντριβή στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν μια γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση για την οποία είμαι υπερήφανος. Πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον. Όσοι θεωρούσαν ότι θα είναι το κεντρικό θέμα της αντιπαράθεσης, δεν ήταν, γιατί καμιά Μακεδονία δεν χάσαμε. 

Πήραμε την απόφαση κόντρα σε ένα κλίμα λαϊκισμού. Είμαι περήφανος, αλλά ναι, είχε επίπτωση. Δεν φαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά είχε πανελλαδικά. Γιατί συνέβη την ώρα που βγαίναμε από τα Μνημόνια και δημιούργησε πόλωση που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ανάσα». 

«Υπό κανονικές συνθήκες θα πηγαίναμε με το ΚΙΝΑΛ ή με το Ποτάμι»

Σχετικά με την συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρωθυπουργός τόνισε «Κυβερνήσαμε για 4 χρόνια, χωρίς να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αναγκαζόμενοι σε μια συμμαχία αποτέλεσμα της κρίσης. Συμμαχήσαμε με ένα κόμμα με το οποίο είχαμε ριζικές διαφορές. Σε ένα σχέδιο σωτηρίας της κοινωνίας. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, αναδιατάχτηκαν οι διαχωριστικές γραμμές και ήταν πιο έντονες οι διαφορές. 

Πήρα πάλι το ρίσκο και πήγα σε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχω εξασφαλίσει τους 151. Δεν είχα την επιλογή. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συνέχιζε μετά τις Πρέσπες. Αν λοιπόν υπήρχε η δυνατότητα είτε με το Ποτάμι, είτε με το ΚΙΝΑΛ αυτή θα ήταν η επιλογή. Αλλά είδαμε δυστυχώς το ΚΙΝΑΛ να τοποθετείται απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τότε πηγαίναμε σε εκλογές, δεν θα είχαμε βγει από τα μνημόνια». 

«Κι όμως γυρίζει»

Ερωτώμενος σχετικά με το αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, είναι αναστρέψιμο, τόνισε «Το αποτέλεσμα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Το πρωί των εκλογών οι κάλπες θα είναι άδειες. Το πως θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου, να το ξέρουν όλοι, είναι άλλη αναμέτρηση με βασικό διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα και με ποιο πρόγραμμα. 

Το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή. Έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την δυνατότητα να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Θέλω να εδραιώσω με τη γλώσσα των αριθμών αυτό που είπα. Αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή. Αν οι 600.000 που ψήφισαν το 2015 και δεν πήγαν στην κάλπη για να εκφράσουν δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ και αν δημιουργηθεί αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών, στους ψηφοφόρους που επέλεξαν μικρότερα κόμματα. 

Έχουμε αμέσως – αμέσως 1 εκατ. ψηφοφόρους που μπορούν να κρίνουν την αναμέτρηση. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως επιτεύξιμο. Κι όμως γυρίζει!»