Ανάμεσα στους προσληφθέντες υπάρχει απόφοιτος Λυκείου με «καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας», άνευ λοιπών στοιχείων, αλλά και υπάλληλος που μετατάσσεται στη Βουλή από το… Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στην κοινοβουλευτική διαφάνεια αναρτήθηκαν 32 μετατάξεις υπαλλήλων από διάφορες υπηρεσίες υπουργείων και ΟΤΑ στο προνομιακό μισθολογικά περιβάλλον της Βουλής.

Με τους ίδιους «ρυθμούς» συνεχίζονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων σε θέσεις δημοσιογράφων, δικηγόρων και διοικητικών υπαλλήλων, ενώ υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η Βουλή προσέλαβε ως συμβασιούχους μετακλητούς υπουργείων.

Το μπαράζ τροπολογιών προκάλεσε εκρήξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος μετά το «stop» του Σωκράτη Φάμελλου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του dikaiologitikanews.gr, στη Βουλή διορίστηκαν παιδιά προσώπων που έχουν περάσει από θέσεις ευθύνης, μετατάξεις συγγενών υπουργών και ο διορισμός δημοσιογράφων στο κανάλι της Βουλής.

Τουλάχιστον δυο στελέχη που έχουν θητεύσει σε σημαντικές θέσεις κάτω από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, φρόντισαν να διορίσουν τις κόρες τους μόλις λίγα 24ωρα πριν κλείσει το Κοινοβούλιο για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επίσης, η κόρη της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής, Βασιλικής Τσακανίκα, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου, διορίστηκε στις 31 Μαΐου στο Ίδρυμα της Βουλής, για έναν χρόνο.

Η κυρία Τσακανίκα, είναι συνταξιούχος στενογράφος της Βουλής και τον Νοέμβριο του 2015 διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος. Είχε υπηρετήσει στο γραφείο της Ρένας Δούρου επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, έχοντας κάνει αναστολή της σύνταξης. Ήταν και συντονίστρια στον φάκελο της Κύπρου, υπηρεσία για την οποία είχε αποζημιωθεί με το ποσό των 5.000 ευρώ. Επίσης, ήταν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής από την οποία παραιτήθηκε στις 30 Μαΐου, μία μέρα πριν τον διορισμό της κόρης της. Και αυτό γιατί αρμόδια για τον διορισμό είναι η εκτελεστική επιτροπή του Ιδρύματος της Βουλής και άρα δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της επιτροπής που διόρισε την κόρης της.

Ακόμα, η κυρία Τσακανίκα φέρεται να είχε και παράλληλα καθήκοντα στη βιβλιοθήκη, για τα οποία φέρεται να πληρωνόταν.

Την κόρη της διόρισε και η προϊσταμένη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Πανταλού, επίσης στο Ίδρυμα της Βουλής και πάλι στις 31 Μαΐου. Η Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη, όπως φαίνεται στο έγγραφο που δημοσιεύουν τα dikaiologitikanews.gr, διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στις αποφάσεις των ημερών υπάρχει και η μετάταξη της κόρης της Τασίας Χριστοδουλοπούλου από άλλο οργανισμό στη Βουλή. Επίσης, γνωστός δημοσιογράφος διορίστηκε στο κανάλι της Βουλής ενώ άλλος δημοσιογράφος που υπηρετούσε στο γραφείο των ΑΝΕΛ διορίζεται κι αυτός στο κανάλι της Βουλής.

Στη Βουλή μετατάσσονται από άλλες υπηρεσίες και η Σοφία Βογιατζή, πρώην σύζυγος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η Άλκηστη Ματθίλδη-Μιχαηλίδου, διευθύντρια του γραφείου του πρώην υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, η Αικατερίνη Μπούμπα, ειδική σύμβουλος του Γιώργου Σταθάκη και η Σταματία Γαρεδάκη, προϊσταμένη της Επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες.

Αστυνομικοί καταγγέλλουν ρουσφετολογικές μεταθέσεις ενόψει εκλογών

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. για μεταθέσεις στο παρά πέντε των εκλογών.

Ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Γιάννης Κατσιαμάγκας δήλωσε στον ΣΚΑI πως το αρχηγείο έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των δύο συμβουλίων μεταθέσεων το προσεχές Σάββατο, λίγο πριν την διάλυση της Βουλής λόγω εκλογών, μολονότι βάσει νόμου οι σχετικές αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Τόνισε πως οι ημερομηνίες των συμβουλίων μπορούν να μετατεθούν μόνον με Προεδρικό Διάταγμα.

Αντίθετα, επισήμανε ο κ. Κατσιαμάγκας, το 2015, την εποχή του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει για την έκδοση Διατάγματος ώστε να αναβληθούν τα συμβούλια. Απέδωσε την αλλαγή στάσης στο γεγονός ότι τότε η Κουμουνδούρου ήταν βέβαια για νίκη στις επερχόμενες εκλογές ενώ σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει.

«Γίνεται ανήθικα για το βόλεμα, προφανώς, των ημετέρων», ανέφερε ο κ. Κατσιαμάγκας, κάνοντας λόγο για ανήθικες ενέργειες που θυμίζουν τους διορισμούς των τελευταίων ημερών στην Βουλή. «Μία από τα ίδια», σχολίασε αιχμηρά.

Ο κ. Κατσιαμάγκας επισήμανε πως η Ομοσπονδία δεν θα νομιμοποιήσει τις συνεδριάσεις και θα απόσχει, ενώ εάν χρειαστεί θα εφεσιβάλει τις όποιες αποφάσεις σε διοικητικά δικαστήρια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλληλων σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Μετά τη σημερινή επισημοποίηση της σύγκλησης του Ανώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων Αξιωματικών, για το προσεχές Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019, οι Ομοσπονδίες μας καταγγέλλουν ότι ως θεματοφύλακες των εργασιακών δικαιωμάτων του αστυνομικού προσωπικού και της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας, δεν θα συμπράξουν στην υλοποίηση της απροσχημάτιστης και ανήθικης αυτής απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να συνεδριάσει το αρμόδιο Συμβούλιο ένα μόλις 24ωρο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, η παραπάνω απόφαση είναι μια κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία ορίζει ότι οι ετήσιες μεταθέσεις των αξιωματικών έπρεπε να πραγματοποιηθούν το τελευταίο 10ημερο του μηνός Μαΐου, αλλά δεν έγιναν λόγω των εκλογών της 26ης Μαΐου και θα έπρεπε να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό της μετάθεσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι πρωτάκουστο να δρομολογείται κατά τον τρόπο αυτό συνεδρίαση συμβουλίου μεταθέσεων με μοναδικό σκοπό την τακτοποίηση των «ημετέρων», όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι ούτε οι τοποθετήσεις των νεοεξερχόμενων Υπαστυνόμων από τη ΣΑΕΑ τέλος Ιουνίου – ο μοναδικός λόγος για τον οποίο υπήρξε η αλλαγή πραγματοποίησης των αιτήσεων μεταθέσεων των Αξιωματικών που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν το τελευταίο 10ημερο μηνός Ιουνίου – δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και το κυριότερο, ότι όποιες ενστάσεις και προσφυγές, θα εκδικασθούν μετά την 7η Ιουλίου, δηλαδή μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης. Οπότε η σπουδή για τη σύγκληση του συμβουλίου το προσεχές Σάββατο, αποκαλύπτει τις προθέσεις της Ηγεσίας και της απερχόμενης Κυβέρνησης, στο παρά ένα να προβούν σε καθαρά μη σύννομες και ανήθικες μεταθέσεις, κάτι το οποίο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας».