Με «δρόμο επιστροφής στις πολιτικές λιτότητας» ταύτισε το ενδεχόμενο εκλογής της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 7ης του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ποτέ στη ζωή μου δεν κινδυνολογούσα. Ο δρόμος προς τα μπρος δεν είναι διασφαλισμένος ό,τι και αν συμβεί. Ο δρόμος της επιστροφής σε πολιτικές λιτότητας που τόσο ταλαιπώρησαν την κοινωνία, δεν έχει κλείσει οριστικά.  Οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θα ξαναγυρίσουν πίσω στον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Της ανικανότητας διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Ας μην ξεχνάμε ποιοι κυβερνούσαν όταν η χώρα μπήκε σ’ αυτήν την περιπέτεια. 

Ο λαός κυρίαρχος θ’ αποφασίσει. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην διεξαχθεί η προεκλογική συζήτηση σε περιβάλλον τοξικό. Με πολιτικό πολιτισμό και σύγκριση μεταξύ των σχεδίων. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε πιο δυνατοί και αποφασισμένοι στη νέα εποχή. Για να κάνουμε την Ελλάδα ένα υπόδειγμα σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας». Μιλώντας για τον Τουρισμό, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Ο κλάδος ανθούσε ακόμα και τα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης. Ήταν τόσο εκτεταμμένη η καταστροφή στον παραγωγικό ιστό της χώρας, που η προσπάθειά μας ήταν σχεδόν από το 0. Σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον Τουρισμό. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε εσάς, που δεν το βάλατε κάτω. 

Από το 2015 ως σήμερα, έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν στην κορυφή. Σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις. Δεν ήταν δεδομένο και νομοτέλεια να συμβεί. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Είχατε άψογη συνεργασία με την υπουργό Τουρισμού, την Έλενα Κουντουρά. 
Η επίσπευση των πολιτικών διεργασιών, δεν επέτρεψε στον Θανάση τον Θεοχαρόπουλο να συνεχίσει στα ίδια βήματα. Απολογούμαι που μέσα στην τουριστική σεζόν θα έχουμε εκλογές. Το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πάρα πολύ ισχυρό». 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε μάλιστα και για την συμβολή του Τουρισμού, στην αλλαγή της άποψης των Ευρωπαίων, σχετικά με τους Έλληνες ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της κρίσης «Λέγανε συνεχώς ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Αποδείχτηκε ότι αυτή η συνθήκη ήταν ένα φτηνό κατασκεύασμα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που έζησαν την ζεστή φιλοξενία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έγιναν οι καλύτεροι πομποί των θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα και για τους Έλληνες. Η υπηρεσία του Τουρισμού στην πατρίδα, χάλασε τα σχέδια κάποιων στο εξωτερικό να πείσουν ότι η Ελλάδα είναι διαλυμένη. 

Η ανάπτυξη του Τουρισμού συνιστά εθνική επιτυχία. Γιατί τροφοδότεισαι την μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την στενωπό των Μνημονίων, κάτι που δεν ήταν δεδομένων.  Το κρίσιμο σήμερα, δεν είναι να διατηρήσουμε την εικόνα αυτήν, αλλά να την ενισχύσουμε περισσότερο. Να συζητήσουμε για το μοντέλο του τουρισμού. Να μην επαναπαυόμαστε στην αύξηση των αφίξεων». 

Μιλώντας για την συμβολή της κυβέρνησης στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, υπογράμμισε: «Μειώσαμε τον ΦΠΑ για φέτος, στην εστίαση από το 24% στο 13%. Για το 2020 έχουμε προαναγγείλει πως θα πάει στο 11%. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια στο υπερεκπτωτικό  6%. Αυξάνουμε τον συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150%. Ένα από τα προβλήματα που παραμένουν είναι ότι έχουμε βγει από την κρίση, οι τράπεζες λειτουργούν ακόμα με συνθήκες κρίσης. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. 

Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε το σύνολο των οδικών αξόνων, που είχαν μείνει να ρημάζουν. Η Ελλάδα έχει σύγχρονο δίκτυο, ισχυρή βάση τουριστικής ανάπτυξης. Και στα αεροδρόμια, υλοποιούμε το σχέδιό μας. Ανανεώνουμε τη σύμβαση του Ελ. Βενιζέλος. 

Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί όχι σε άναρχη και ακραία εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε. Όλα περνούν μέσα από την σταερθή αναπτυξιακή τροχιά που πρέπει να διαγράψει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια. Όχι μόνο δεν έχει πλέον αυτή τη δημοσιονομική πειαθαρχία, αλλά δεν απειλείται και η δημοσιονομική της πορεία. Έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.

Βγήκαμε στις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκια από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.  Τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, έχουν την εξής ποιοτική διαφορά. Οι προηγούμενες παρεμβάσεις ήταν από το έλλειμμα. Διόγκωναν το χρέος. Τώρα, αυτές οι παρεμβάσεις είναι από το πλεόνασμα. Με διασφαλισμένη την σταθερότητα τηςελληνικής Οικονομίας».