Ο υπουργός Οικονομικών, που ανέβηκε στο βήμα για να ζητήσει την ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και μίλησε για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τον κ. Καραθανασόπουλο ο οποίος είπε ότι το ΚΚΕ θα καλέσει τον κόσμο να μην επιλέξει ανάμεσα στο χειρότερο και το λιγότερο κακό. Αν, ο μη γένοιτο, κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα είναι άλλο ένα τεράστιο λάθος του ΚΚΕ» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε, απευθυνόμενος στο ΚΚΕ: «Ο δικός μας κόσμος και ο δικός σας κόσμος, θα υποφέρει από αυτά. Πολλές φορές το έχει κάνει το λάθος το ΚΚΕ, πολλές φορές το έχει κάνει το λάθος και η Αριστερά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνθηκε και στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως με τη ΝΔ «δεν έχουμε εδώ δύο προγράμματα, πάνω-κάτω ίδια». «Έφυγε ο κ. Βενιζέλος, αλλά η γραμμή του έμεινε ίδια» και τόνισε πως «η ηγεσία (του ΚΙΝΑΛ) πρέπει να απαντήσει αν συμφωνεί με θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2018 και μετά».

Για την τροπολογία κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου και την κριτική ότι ταυτόχρονα καταργούνται αντίμετρα που θα ανακούφιζαν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ να αναλογιστούν ότι ήδη τα αντίμετρα υλοποιούνται.

«Θα σας παρακαλούσα να μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η ΝΔ για τα αντίμετρα. Αν θέλατε άλλα αντίμετρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό ζητώ την ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο. Γιατί κινείται σε μια κατεύθυνση με την οποία διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα».

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος τόνισε: «Έχετε το θράσος να λέτε ότι το ΚΚΕ θα φέρει τη ΝΔ στην κυβέρνηση; Η δικιά σας πολιτική δεν την ξέπλυνε; Εσείς δεν πήγατε στους δήμους που ήταν αντίπαλο το ΚΚΕ με τη ΝΔ, για να χάσει το ΚΚΕ; Τι θέλετε να γίνει το ΚΚΕ; Ένα χρήσιμο κόμμα για την αστική τάξη; Ένα χρήσιμο κόμμα για τους ιμπεριαλιστές; Να κάνει το ΚΚΕ αυτό που έκαναν άλλα κόμματα και κατέληξαν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας; Και έχετε θράσος να αυτοχαρακτηρίζεστε αριστεροί, που έχετε κόψει οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερά;»