Το ρήγμα που προκάλεσε η αποχώρηση Βενιζέλου φαίνεται πως εξακολουθεί να απασχολεί την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, όπου πάντως δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες στεναχώριες. Όπως έλεγε στο Reader.gr στέλεχος κοντά στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, “η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η αποχώρηση Βενιζέλου θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό παραδοσιακών κεντροαριστερών ψηφοφόρων στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ φαίνεται πια πως απομακρύνεται”. Παρά το ότι στο επιτελείο της κ. Γεννηματά αναγνωρίζουν το πολιτικό εκτόπισμα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πως η παρουσία του στα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει αυτή την στρατηγική.

«Θα υπηρετήσω με νύχια και με δόντια αυτή τη στρατηγική» δήλωσε στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου η κυρία Γεννηματά, αναλαμβάνοντας επίσης και το ρίσκο της επιλογής, αφού τόσο η ίδια όσο και τα στελέχη που την άκουσαν και τοποθετήθηκαν αργότερα, δήλωσαν πως θα κριθεί για αυτή την επιλογή.

Η «θυσία» Βενιζέλου ως μέσο επαναπατρισμού των Κεντροαριστερών ψηφοφόρων

Στην ουσία η κυρία Γεννηματά πήρε μια απόφαση υψηλού ρίσκου από την οποία αναμένει εκλογικά οφέλη στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το βασικό σκεπτικό πίσω από την κίνησή της είναι πως ο κ. Βενιζέλος κουβαλάει ένα δυσμενές πολιτικό φορτίο το οποίο δεν επιτρέπει τον επαναπατρισμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο Κίνημα Αλλαγής - άρα η “θυσία” του πρώην Προέδρου θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή ενός αριθμού τους.

Όπως έλεγαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «κανείς δεν έδιωξε κανένα. Αντίθετα η Φ. Γεννηματά  ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επανεξετάσει την μονομερή δική του απόφαση  να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη, στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια , προκειμένου να ενισχυθεί το κίνημα με την ενεργό και διακριτή παρουσία του στον εκλογικό αγώνα».

Παύλος Γερουλάνος για Εκπρόσωπος;

Στο Κίνημα Αλλαγής πάντως στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους σε τρία βασικά πεδία: πρώτον, στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου θα πραγματοποιηθούν ανοικτές συγκεντρώσεις. Δεύτερον, στη μάχη του διαδικτύου όπου θα δοθεί εκ νέου μάχη προσέλκυσης νέων (κυρίως) ψηφοφόρων. Και τρίτον, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου το ΠΑΣΟΚ διέθετε διαχρονικά ισχυρή παρουσία. Η επιστροφή του Νίκου Χριστοδουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη, του ανθρώπου που είχε την ευθύνη των Οικονομικών στην δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, συμπίπτει με την ανάθεση εκπόνησης του οικονομικού προγράμματος. Μεγάλο βάρος της επικοινωνίας θα σηκώσει ο Σταμάτης Μαλέλης, ειδικά από την στιγμή που θα ανακοινωθεί η κάθοδος του Παύλου Χρηστίδη στο ψηφοφέλτιο της Β’ Αθήνας, πιθανότατα στον δυτικό τομέα. Το σενάριο τοποθέτησης του Παύλου Γερουλάνου στη θέση του Εκπροσώπου μέχρι τις εκλογές, ακούγεται αρκετά πιθανό, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνάντηση που είχε με την κ. Γεννηματά ότι δεν επιθυμεί την κάθοδό του σε εκλογική περιφέρεια άλλη πλην της Α΄Αθηνών (ενδεχόμενο που η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ πάντως απέκλεισε).