Την αποχή της ΝΔ από τις εργασίες του Κοινοβουλίου εξήγησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη. «Προστατεύουμε το κύρος του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας απέχοντας από τη διαδικασία», «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ένας πρωθυπουργός να δηλώνει ότι έχει χάσει την δημοκρατική νομιμοποίηση και να φέρνει στη βουλή προς ψήφιση μείζονος σημασίας νομοσχέδια όπως για παράδειγμα τον ποινικό κώδικα».

Συγκεκριμένα, η κυρία Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στο «Έθνος» σημειώνει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί εντολή των πολιτών στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πολιτική αλλαγή και προσθέτει ότι δεν καταψηφίστηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπερψηφίστηκε η ΝΔ.

«Είναι κωμικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι έχουμε κρυφή ατζέντα. Έχουμε παρουσιάσει με λεπτομέρεια την οικονομική μας πρόταση, την οποία προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν με στόχο να φοβίσουν τους πολίτες» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής της που μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Επισημαίνει ότι η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και θα επιδιώξει συναινέσεις σε ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος, τα θέματα Παιδείας και η συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος σε ερώτηση για την πρακτική των προσλήψεων λίγο πριν από τις εκλογές η πρώην υπουργός υπογραμμίζει «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχω ξαναπεί έχει υιοθετήσει όλες τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας μεγάλος μύθος».