Σύμφωνα με καλά πληροφορημενες πηγές, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατειας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να τεθεί ο πρώην ευρωβουλευτης του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης σηματοδοτώντας και την περαιτέρω διαδικασία διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά. 

Το κεντρικό πολιτικό όργανο συνεδριάζει σήμερα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να συζητήσει και τις επιλογές του προέδρου για τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζει κι εκεί που θεωρούνταν περίπου βέβαιη η ανάληψη καθηκόντων κυβερνητικού εκπροσώπου από την Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργός Εργασίας φαίνεται πως κατευθύνεται στο κόμμα για να αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Αχτσιόγλου έχοντας ενεργό συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε σκόπιμο να έχει την ευθύνη της καθημερινής ενημέρωσης στο κόμμα. Η Ράνια Σβίγκου  θα είναι υποψήφια στην Α’ Αθηνών. Χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στην θέση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που θα είναι υποψήφιος είτε στην Α’ Αθηνών είτε στον βόρειο τομέα της Β΄Αθηνών αναμένεται να αναλάβει ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος δεν θα κατέβει στις εκλογές της 7ηςΙουλίου. Ο κ. Κρέτσος είναι στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά που εμφανίζεται να συνέβαλε στην επιλογή του.

Εκ των πραγμάτων θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της Έφης Αχτσιόγλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκλόγιμη θέση, όπως επίσης και του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη. Εκτός εάν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό να προβληματίζεται σε σχέση με την αξιοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Κάποιες πληροφορίες τον εμφανίζουν να τοποθετείται επίσης σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην είναι ο υπουργός Άμυνας υποψήφιος με σταυρό στην περιφέρεια Ρεθύμνου, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε για τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφους και από ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, γρίφος παραμένει η επιλογή που θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σε εκλόγιμη θέση την Προοδευτική Συμμαχία. Στο Επικρατείας θα συμμετέχει και ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός τον ενέταξε στην ομάδα που παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.