Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Ηλίας Ψινάκης, ο λόγος που πήρε αυτή την απόφαση είναι ο ανεπαρκής χρόνος για τη σωστή προετοιμασία του κόμματος. «Η άμεση προκήρυξή τους (των εκλογών) δεν μας αφήνει περιθώρια να ετοιμαστούμε όπως θέλουμε, ώστε να παρουσιάσουμε με τους Πολίτες θέσεις σχέδιο και συνδυασμούς σε όλες τις περιοχές της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Ψινάκης ισχυρίζεται ότι ο ανεπαρκής χρόνος προετοιμασίας ήταν ο λόγος που δεν πήρε υψηλότερα ποσοστά το κόμμα του στις ευρωεκλογές: «Η δική σας δύναμη αποτυπώθηκε πάνω από 52.000 φορές, έφτασε σχεδόν το 1% και όλοι μπορείτε να φανταστείτε τί θα πετυχαίναμε αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ηλία Ψινάκη:

«Η προσπάθεια που κάναμε στις ευρωεκλογές, μαζί με τους Πολίτες, σε πολύ σύντομο χρόνο, με λίγα χρήματα, αλλά πολλή λάσπη, αποκλεισμούς από τα ΜΜΕ και σαμποτάζ στα ψηφοδέλτια, είχε ένα αποτέλεσμα που ξάφνιασε πολλούς. Η δική σας δύναμη αποτυπώθηκε πάνω από 52.000 φορές, έφτασε σχεδόν το 1% και όλοι μπορείτε να φανταστείτε τί θα πετυχαίναμε αν είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.

Είναι αυτό ακριβώς, ο χρόνος, που δεν έχουμε και τώρα ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε για τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Η άμεση προκήρυξή τους δεν μας αφήνει περιθώρια να ετοιμαστούμε όπως θέλουμε, ώστε να παρουσιάσουμε με τους Πολίτες θέσεις σχέδιο και συνδυασμούς σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να αγνοήσω τα χιλιάδες μηνύματα θετικής ενέργειας, παρότρυνσης και υποστήριξης που έλαβα από εσάς μετά τις ευρωεκλογές. Μου ζητήσατε αυτή η προσπάθεια να έχει συνέχεια. Να μη σταματήσει.

Λοιπόν εδώ είμαι και εδώ είσαστε. Φίλοι μου, δεν σταματάμε. Αρχίζουμε μεθοδικά να ετοιμαζόμστε, για να μεγαλώσουμε αυτό το καινούργιο και διαφορετικό που ξεπήδησε στη δημόσια ζωή της χώρας.

Γιατί οι Πολίτες, πάνω απ΄ όλα, είστε εσείς! Και πλέον οι Πολίτες έχουν φωνή!»