Είναι σαφές ότι η υπόθεση της Novartis αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς καταλήγει. Ξεκίνησε, εκείνο τον Φεβρουάριο του 2018, ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Μεταπολίτευσης», ως μια υπόθεση που θα ταρακουνούσε συθέμελα το πολιτικό σκηνικό και κατέληξε ως μια…στρακαστρούκα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα ήθελε την εν λόγω υπόθεση ως καταλύτη για το πολιτικό σύστημα. Το στίγμα της διαφθοράς, άλλωστε, ήταν πάντα το αδύναμο σημείο των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε εύκολα να ταυτιστεί με τέτοιες συμπεριφορές πολιτικών του στελεχών. Και εκεί που η υπόθεση Novartis ξεκίνησε με τις απαραίτητες προδιαγραφές, στη συνέχεια κάπου…κόλλησε, με αποτέλεσμα, παρά τα συνεχή πρωτοσέλιδα και τις υπαινικτικές αναφορές φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, να έχει καταλήξει «κενό πουκάμισο», ακόμα και ως προς τη φερόμενη εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου, του μόνου, μέχρι στιγμής, πολιτικού προσώπου που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ως υπόχρεος εξηγήσεων. 

Στο δωμάτιο, δε, υπάρχει και ένας ελέφαντας. Δεν είναι άλλος από τον περιώνυμο Ρασπούτιν, αυτό το πολιτικό πρόσωπο που κατονομάζει εκ νέου ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, του οποίου την καταγγελία ως προς τις πρακτικές της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη θυμήθηκε να ανασύρει από το αρχείο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, λιγότερες από 20 μέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση της. Τον Ρασπούτιν είχε κατανομάσει πρώτη η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία θεωρεί ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση από τις μεθοδεύσεις του εν λόγω πολιτικού προσώπου. 

Και μπορεί κανείς να μην κατονομάζει τον Ρασπούτιν, τον οποίο και ο πρωθυπουργός δήλωσε (Alpha) ότι δεν τον γνωρίζει, στην πραγματικότητα, όμως, όλοι γνωρίζουν ποιος είναι. Ελάχιστα, άλλωστε, είναι εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα στο νυν κυβερνητικό σχήμα που και άρτιες νομικές γνώσεις και διασυνδέσεις στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και γνώση μεθόδων…μυστικών υπηρεσιών διαθέτουν, σύμφωνα, τουλάχιστον, με το προφίλ που σκιαγράφησε γι’ αυτό το πρόσωπο ο κ. Αγγελής στην επιστολή του που διέρρευσε πριν από 10 μέρες στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, με την οποία κατήγγελλε τη σπουδή και τις μεθόδους των Εισαγγελέως Διαφθοράς να αποδείξουν εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, πιέζοντας προς τούτο και τις αμερικανικές διωκτικές αρχές, οι οποίες ποτέ δεν χορήγησαν σχετικά στοιχεία. 

Η αλήθεια είναι ότι, πλέον, η ουσία της υπόθεσης Novartisελάχιστα απασχολεί την επικαιρότητα, από τη στιγμή, δε, που δεν επηρεάζει και την κοινή γνώμη εις βάρος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Δεν πρέπει, όμως, να περνά απαρατήρητο το γαϊτανάκι ερευνών και διώξεων που έχει στηθεί: η κ. Δημητρίου ανέσυρε την καταγγελία Αγγελή από το αρχείο, μήνες μετά την αρχειοθέτηση της ίδιας καταγγελίας από την ίδια! Τίποτε ουσιώδες δεν άλλαξε, κανένα νέο στοιχείο δεν εισφέρθηκε, απλώς η επιστολή διέρρευσε και η κ. Δημητρίου, με βάση τις εκτιμήσεις, θέλησε να «αυτοπροστατευθεί». Όσο για τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που διέταξε τόσο πειθαρχική όσο και ποινική έρευνα εναντίον του κ. Αγγελή για το ενδεχόμενο διαρροής της επιστολής του, το έπραξε και αυτός 10 μέρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα, μιας και ο κ. Αγγελής επανήλθε με βαρύτερες καταγγελίες. 

Όπως και να έχει, είναι σαφές ότι η υπόθεση Novartis έχει τελευτήσει τον πολιτικό της βίο. Τα επόμενα επεισόδια θα παιχτούν μόνο στο στερέωμα της δικαιοσύνης. Επικρέμαται, άλλωστε, και η προειδοποίηση του πρωην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα πάει «μέχρι το τέλος» όσους θεωρεί σκευωρούς, ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς.