Την άποψη ότι οι πολίτες τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη για την έπαρση και την αλαζονεία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7:00». Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα αποκαταστήσει τη θεσμική τάξη, απαντώντας για τα της Novartis, ενώ, παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη, αλλά και στις αγορές, υπάρχει μεγάλη πολιτική αξιοπιστία της ΝΔ. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει πολλές βραδυφλεγείς βόμβες σε διάφορες πτυχές της οικονομικής πολιτικής ζωής του τόπου, τις οποίες η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Αγγελής ευθέως εμπλέκει δύο υπουργούς της κυβέρνησης σε μια πολιτική σκευωρία. «Υπήρχαν πολιτικές κατευθύνσεις από την κυβέρνηση», είπε για την υπόθεση της Novartis, προσθέτοντας ότι διασύρθηκαν 10 άνθρωποι. «Θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες», είπε, προσθέτοντας ότι με κάποιον τρόπο η υπόθεση αυτή θα φτάσει στην επόμενη Βουλή. «Είμαι αποφασισμένος να αποκαταστήσω τη θεσμική τάξη στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «οι εκλογές αυτές αφορούν και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Ερωτήθηκε, δε, για το ποιος είναι ο περίφημος Ρασπούτιν, τον φωτογράφισε, λέγοντας ότι «δύο υπουργοί υπάρχουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης», χωρίς, πάντως, να τον κατονομάσει. 

Έχουμε μεγάλη αξιοπιστία στην Ευρώπη

Στα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική περί «δαπανηρού» προγράμματος της ΝΔ, λέγοντας ότι, εφόσον επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4%, θα είναι άλλα τα έσοδα σε σύγκριση με τους σημερινούς ρυθμούς της τάξης του 2%. «Η αναπτυξιακή έκρηξη θα φέρει περισσότερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό», είπε και προσέθεσε ότι «το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να φέρει πιο ισχυρή ανάπτυξη». 

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα της ΝΔ δεν θα συναντήσει αντίσταση από τους Ευρωπαίους. «Υπάρχει μεγάλη πολιτική αξιοπιστία της ΝΔ στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι η ΝΔ τιθάσευσε τον λαϊκισμο και περιχαράκωσε την ακροδεξιά. «Αυτό μου δίνει δυνατότητα να πάω να διαπραγματευτώ από διαφορετική βάση. Και στην Ευρώπη υπάρχει θετική ανταπόκριση για όσα λέμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι από τα πρώτα σημάδια των αγορών, αυτές επιθυμούν μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστική. 

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η «καραμέλα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά 9 μήνες και προσέθεσε ότι κυβερνά 4,5 χρόνια και τίποτε δεν εμπόδιζε τον κ. Τσίπρα να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις που δεν συνδέονταν με το πρόγραμμα, όπως να υπογράψει τις υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει το Ελληνικό. Προσέθεσε, δε, ότι δεν θέλει να καταψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς, αλλά να υπερψηφιστεί η σαφής πρόταση της ΝΔ. Απάντησε, δε, και στις κατηγορίες περί «οδοστρωτήρα», έκανε λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης να στήσουν fake news. «Θα σαρώσουμε τα εμπόδια που κρατούν πίσω τις επενδύσεις», είπε. «Ουδέποτε μίλησα για κοινωνικά δικαιώματα, ο κόσμος της εργασίας θα είναι ωφελημένος από το πρόγραμμα της ΝΔ», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο, υπογράμμισε ότι αν η οικονομία αναπτυχθεί ταχέως, μπορούμε να ξεφύγουμε από τον λόγο 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις που αυτός εισηγείται. «Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που πρέπει», είπε. «Γιατί έγιναν προσλήψεις που δεν αφορά επιστημονικό προσωπικό;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Τσίπρα. «Θα κάνουμε προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Αστυνομία», είπε. «Θα κάνουμε προσλήψεις εκεί που υπάρχει ανάγκη, όχι για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας», τόνισε.

Καταλαβαίνω την ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας μετά την ήττα, αλλά δεν μπορεί να αποκαλεί τον κεντρικό τραπεζίτη μπακάλη», είπε ο κ. Μητσοτάκης για την επίθεση που εξαπελυσε ο κ. Τσίπρας χθες το βράδυ στον Γιάννη Στουρνάρα. «Οι πολίτες τιμωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή την αφόρητη έπαρση και αλαζονεία», προσέθεσε, λέγοντας ότι, κατά την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, «περίπου για το εκλογικό αποτέλεσμα φταίνε οι πολίτες». 

Όσο για τους διορισμούς στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξαίροντας παράλληλα και τις συνταγματικές του γνώσεις. 

Μιλώντας για τα Πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι το άσυλο θα καταργηθεί άμεσα, ενώ για τα Εξάρχεια επανέλαβε ότι δεν είναι απλώς ζήτημα κατασταλτικό. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα γίνουν οι σωστές επιλογές στα πρόσωπα όσον αφορά την ΕΛ.ΑΣ., αλλά προέταξε και την ανάγκη αναζωογόνησης της περιοχής, προτάσσοντας και την ανάγκη για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή. Ξεκαθάρισε, δε, ότι το μετρό θα αλλάξει την όψη των Εξαρχείων, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα συμβιβαστώ με μερεμέτια». 

Να μην είναι Χρυσή Αυγή και Βελόπουλος στη Βουλή

Απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο του κόμματος Βελόπουλου, τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ανάχωμα στη Χρυσή Αυγή είναι η ισχυρή ΝΔ. Επανέλαβε ότι στόχος του είναι να συρρικωνθούν τόσο το κόμμα Βελόπουλου όσο και η Χρυσή Αυγή και τόνισε ότι θα ήταν κέρδος για τη Δημοκρατία μας να μην είναι αυτά τα κόμματα στην επόμενη Βουλή. Ξεκαθάρισε ότι ψήφος στη ΝΔ είναι η μόνη σίγουρη λύση, για να κλείσει το κεφάλαιο της σημερινής κυβέρνησης και, σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να έχει ισχυρή εντολή, ενώ παράλληλα τόνισε ότι όσοι ψήφισαν αυτά τα κόμματα, θα ξανασκεφτούν την ψήφο τους. 

 Απευθείας δίαυλος με την Τουρκία

Ως προς τα εθνικά θέματα, ξεκαθάρισε ότι έχει διάθεση για μια νέα σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά πάντα με γνώμονα τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας. Ζήτησε, δε, και μια κίνηση «καλής θέλησης» από τη μεριά της Τουρκίας ως προς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει απευθείας δίαυλος επικοινωνίας, τόσο σε περίοδο νηνεμίας, όσο και σε περίοδο έντασης. 

Ερωτώμενος για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως «κέντρο» των Βαλκανίων, τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άφησε ένα ανοιχτό τραύμα, μιας και οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας δεν προστατεύονται με βάση τις πρόνοιες της Συμφωνίας. Επανέλαβε, δε, την ανάγκη για μια μεγάλη εκστρατεία για την ανάδειξη της «ελληνικότητας» της Μακεδονίας. Ως προς την Αλβανία, τόνισε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις, αν δεν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Τόνισε, όμως, ότι δεν αναφέρεται μόνο στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας, οι οποίες δεν προχωρούν, αλλά και στις διμερείς σχέσεις. 

Ευρύτερες συναινέσεις και νάρκες

Απαντώντας σε ερώτημα για μετεκλογικές συνεργασίας, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν ζητήματα που να επιτευχθούν και ευρύτερες συναινέσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσουν άμεσα. Έφερε, δε, και το παράδειγμα των αλλαγών στο Σύνταγμα, όπου για ορισμένα θέματα απαιτούνται 180 ψήφους, αλλά, ξεκαθάρισε, ότι στον κορμό της πολιτικής του, δεν μπορεί να φανταστεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συναινεί. «Ή θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη ή θα μπούμε σε περιπέτειες», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυτοδυναμία της ΝΔ. 

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφηνει νάρκες πίσω του, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση με τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά και τις αυξήσεις στη ΛΑΡΚΟ που δόθηκαν στο παρά πέντες των εκλογών. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολλές βραδυφλεγείς βόμβες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής». 

Υποψήφιος και στη Β’ Πειραιώς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, αποκάλυψε ότι θα είναι υποψήφιος και στη Β’ Πειραιώς, μετά την υποψηφιότητά του στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, αλλά και την Αχαϊα, 3 από τις 5 περιφέρειες που δεν κέρδισε η ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. 

Η επόμενη κυβέρνηση

Αποκάλυψε, τέλος, ότι έχει αποφασίσει για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα- και για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει τα ονόματα, ενώ δεν έκανε και αποκαλύψεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τόνισε ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι, με μια εξαίρεση, δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί στο νέο σχήμα, προσθέτοντας ότι η μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην οργάνωση του κράτους. Αποκάλυψε, δε, ότι η θέση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για τη Διαφάνεια καταργείται και θα ιδρυθεί μια νέα, ισχυρή αρχή για τη Διαφάνεια.

Δείτε τα βίντεο: