Επί της ουσίας οι αποφάσεις για τις σίγουρες εκλόγιμες θέσεις έχουν ληφθεί και αυτό που απομένει να φανεί είναι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για την τέταρτη έδρα, χωρίς να αποκλείεται αυτό να προέρχεται από κάποια από τις πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν την Προοδευτική Συμμαχία.

Μετά την απόσυρση του Γιώργου Γραμματικάκη για λόγους που σχετίζονταν περισσότερο με διαπιστωμένες γκρίνιες που έφτασαν στα αυτιά του από την πλευρά ορισμένων συμμάχων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Βασίλη Βασιλικό για την θέση του επικεφαλής, απόφαση που έτυχε ευρύτερης αποδοχής από την Κουμουνδούρου και την Προοδευτική Συμμαχία. Από μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να έχουν οι Έφη Αχτσιόγλου που εκτελεί χρέη εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική περίοδο, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος  Πάνος Σκουρλέτης. Απομένει να φανεί ποιος ή ποια θα καταλάβει μία από τις τρεις θέσεις κάτω από τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Έως τώρα έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα όπως πχ του Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ, του Παναγιώτη Παναγιώτου και του Νίκου Μπίστη της Γέφυρας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατόπιν συζήτησης που είχε με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια (είτε στην λίστα του Επικρατείας είτε στο Ρέθυμνο με σταυρό) για να παρακολουθεί απερίσπαστος τις κινήσεις της Τουρκίας και τις εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η μη συμμετοχή του πάντως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατά κάποιο τρόπο λύνει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα καθώς τού επιτρέπει να ικανοποιήσει την πλευρά των συμμάχων της Προοδευτικής Συμμαχίας εάν τελικώς καταλήξει σε μία τέτοια επιλογή. Η δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου θα αποκαλύψει εάν τελικώς οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης και Φώτης Κουβέλης θα έχουν μία θέση στο Επικρατείας, πιθανότατα μη εκλόγιμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει απόψε στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο σε μία συγκέντρωση που πρακτικά σηματοδοτεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει αυτό το μοντέλο ομιλιών έως τις εκλογές της 7ης Ιουλίου επιχειρώντας να έχει μία πιο άμεση επικοινωνία με τους πολίτες. Επίσης θα κάνει στοχευμένες περιοδείες και επισκέψεις σε χώρους εργασίας όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα πηγαίνοντας στην Δημοτική Αστυνομία αλλά και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.