«Η φετινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά επέλεξα να σας παρουσιάσω, όχι τον δήθεν εύκολο δρόμο αλλά τον ανηφορικό, διότι κατά τη γνώμη μου, μόνο έτσι θα κατακτήσουμε τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας δρόμος δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις που όμως συσσωρεύουν βάρη στο μέλλον αλλά τις βιώσιμες λύσεις, τα διατηρήσιμα αποτελέσματα. Γι' αυτό και είναι ανηφορικός», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της φορολογίας επεσήμανε ότι βεβαίως υπάρχει θέμα υπερφορολόγησης για όσους πράγματι πληρώνουν φόρους, και πρέπει να γίνουν φοροελαφρύνσεις στοχευμένες που να ενισχύουν τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπενθύμισε όμως, ότι την περίοδο 2009-2014 το φορολογικό βάρος αυξήθηκε 5 ποσοστιαίες μονάδες και την περίοδο 2015-2018 κατά 1,6 μονάδες. «Το να ανάγεται λοιπόν το πρόβλημα σε κάποια ιδεοληψία της παρούσας κυβέρνησης, ενέχει τον κίνδυνο να επαναληφθεί το γνωστό ιστορικό μοτίβο: πρώτα έρχεται η χρεοκοπία. Μετά έρχεται η υπερφορολόγηση. Μετά κάποιοι φωνάζουν «κάτω οι φόροι». Μετά, έρχεται η καταστροφή, η κρίση επιστρέφει. Συνέβη στο παρελθόν, ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί», υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης και πρόσθεσε: 

«Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της φορολογίας είναι «ναι σε στοχευμένες αναπτυξιακές και δίκαιες φοροελαφρύνσεις με βάση το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργούμε». Λέμε όμως ένα ισχυρό όχι σε κάθε προσπάθεια επιστροφής ή διολίσθησης στο πριν την κρίση καθεστώς υποφορολόγησης και ασυδοσίας. Η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης στο 150%, η μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων, η υπερέκπτωση σε δαπάνες έρευνας, τα κίνητρα για ευρεσιτεχνίες κ.ά., είναι μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι βασική προϋπόθεση του μέλλοντος είναι η ανθεκτικότητα της χώρας, και ότι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται, αναδύονται διλήμματα τα οποία περιέγραψε ως εξής: 

«Ο ένας δρόμος είναι αυτός που αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις, και το άμεσο και μέγιστο όφελος αδιαφορώντας για τις κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες, και για τις προοπτικές. Διότι παρουσιάζουν ως μέλλον, το παρελθόν, το μοντέλο της επίπλαστης ευμάρειας με δανεικά, του εύκολου κέρδους και των δήθεν εύκολων λύσεων. 

Στην παρούσα συγκυρία ο εύκολος δρόμος συμπυκνώνεται στην υπόσχεση για ανάπτυξη 4%, με όπλο τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας. Γι' αυτό οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλοτε ανοίγει και άλλοτε κλείνει το μάτι στη φοροδιαφυγή, άλλοτε καταγγέλλει και άλλοτε υπόσχεται προστασία στην επιχειρηματική παραβατικότητα, άλλοτε θεωρεί πρόβλημα και άλλοτε χαϊδεύει τα αυτιά της παραοικονομίας, έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο παρελθόν.

Για τον ίδιο λόγο αναζητούν το μέλλον στην 7ημερη εργασία των εργαζομένων και στα 12ωρα, όταν είμαστε η χώρα του ΟΟΣΑ με το μεγαλύτερο χρόνο εργασίας.

Ο δικός μας δρόμος, υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, δεν αναζητά τις δήθεν εύκολες λύσεις που όμως συσσωρεύουν βάρη στο μέλλον αλλά τις βιώσιμες λύσεις, τα διατηρήσιμα αποτελέσματα. Γι' αυτό και είναι ανηφορικός. Αν θέλουμε μια ανάπτυξη διατηρήσιμη και βιώσιμη όπως απαιτούν και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, πρέπει να επενδύσουμε σε ανθεκτικά «ακριβά» υλικά: στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία, το καθαρό περιβάλλον, την οργανωμένη δόμηση, τη σχεδιασμένη ανάπτυξη. Όλα αυτά απαιτούν το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους.

Η δική μας απάντηση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των επενδύσεων, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό και το επενδυτικό περιβάλλον, μειώνουν το διοικητικό κόστος, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και δημιουργούν σχέσεις διαφάνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τη διοίκηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.