Μία σειρά από μέτρα είναι έτοιμη να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής δημοκρατίας, αποδεικύνοντας ότι οι διπλωματικές κινήσεις Λευκωσίας και Αθήνας είχαν αποτέλεσμα. «Το συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και να μείνει μακριά από τέτοιες ενέργειες. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο προσκαλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Μάλιστα διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως “για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ”, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» πρόσθεσαν οι ίδες πηγές.

Γνώστες του ευρωπαϊκού παρασκηνίου επιμένουν πάντως ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας (κατά τα πρότυπα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας πριν από δυο χρόνια) είναι μια κλιμάκωση που τη δεδομένη χρονική στιγμή οι Βρυξέλλες ίσως δεν επιδιώξουν. Σε πρώτη φάση ίσως επιλεγούν άλλα μέτρα, όπως η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις, ενώ ήδη η ΕΕ έχει “παγώσει” την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.  Παράλληλα, οι Βρυξέλλες θέλουν να “διαβάσουν” και τις αντιδράσεις της Άγκυρας στη σκλήρυνση της δικής τους θέσης. Πάντως η Τουρκία αντέδρασε στις συστάσεις της ΕΕ με NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, δηλαδή την ημέρα που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο και να μετάσχει σε διάλογο έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ. μοιράζονται την αναπτυξιακή προοπτική στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.