Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου «διπλωματική επιτυχία» για Ελλάδα και Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη φορά λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι το Διεθνές Δίκαιο και η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, αποτελεί πάγια πολιτική της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση και δεν φοβάται αντίστοιχες τουρκικές ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ τόνισε και την σημασία των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης.

Σχετικά με την αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικό, αλλά όχι ιδανικό βήμα την έναρξή τους τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αντιστρέψιμο εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου.

Πηγή: euronews