Με δυο θέματα στην «ατζέντα» του προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ελληνική πλευρά προσδοκά να βάλει «εμπόδια» στην εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ παράλληλα να υπάρξουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη δήλωσή του: «Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις για δυο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία. Η πρώτη είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει και έχει πάρει θέση εναντίον του Νότου και της Ελλάδας. Κατά της σύγκλισης και της αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι θα παρθεί ξεκάθαρη απόφαση γι αυτό. 

Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που ελπίζω και θα επιχειρήσω να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και αποφάσεις είναι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρχει άμεσος τερματισμός των παραβιάσεων να υπάρχουν οι κατάλληλες κυρώσεις. 

Θα συναντήσω τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να συντονίσουμε την δράση μας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».