Όλα ανοιχτά είναι ακόμα για το ντιμπέιτ μετά τη σημερινή συνεδρίαση της άτυπης Διακομματικής Επιτροπής με εκπρόσώπους των πέντε συμμετεχόντων κομμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, μιας και τα κόμματα δεν έχουν βρει κοινό τόπο για τους δημοσιογράφους, τη μορφή της συζήτησης, αλλά και για τις θεματικές ενότητες

Μάλιστα, υπάρχει και το ενδεχόμενο την 1η Ιουλίου, όπως έχει συμφωνηθεί, να λάβει χώρα στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, οπότε η όλη συζήτηση θα πρέπει να γίνει από την αρχή και να προσδιοριστεί και νέα ημερομηνία, αλλά αυτό θα είναι γνωστό εντός της μέρας. 

Ως προς τους δημοσιογράφους που θα συμμετάσχουν, πέραν της συμφωνίας στο πρόσωπο της Δώρας Αναγνωστοπούλου της ΕΡΤ για τον συντονισμό, τίποτα δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Και αυτό γιατί ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, εμφανίστηκε με αίτημα να μην είναι μόνο δημοσιογράφοι από κανάλια όσοι θα θέσουν τα ερωτήματα. «Και ποιοι να είναι;», δέχθηκε την ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Όθωνα, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο τηλεοπτικοί και θα μπορούσαν να είναι και δημοσιογράφοι εφημερίδων. Πρότεινε, δε, να συμφωνήσει η Διακομματική στα πρόσωπα των δημοσιογράφων, κάτι που συνάντησε τις έντονες ενστάσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, οι οποίοι τόνισαν πως αυτό είναι αντικείμενο των ΜΜΕ που θα συμμετάσχουν και όχι των κομμάτων.

Ακόμα, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσαν το ζήτημα του πώς θα επιλεγούν δημοσιογράφοι άλλων μέσων, όπως π.χ. εφημερίδων, ενώ ο Νάσος Ηλιόπουλος αντιπρότεινε να γίνουν δύο γύροι ερωτήσεων, ο ένας από δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών και ο άλλος από άλλους δημοσιογράφους, χωρίς να είναι σαφές πώς θα επιλεγούν. Μετά τις ισχυρές ενστάσεις, όμως, το σενάριο με τους δύο γύρους έχει καεί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει ως τη Δευτέρα και την επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής. 

Μετά τους δημοσιογράφους, τέθηκε το θέμα της δομής του ντιμπέιτ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε να υπάρξει μια ελεύθερη ερώτηση μεταξύ των αρχηγών στην τελευταία ενότητα και στη διάρκεια να υπάρχουν δύο κάρτες, τις οποίες θα σηκώνουν οι αρχηγοί σε όποιο σημείο θέλουν, προκειμένου να παρέμβουν επί αυτού που λέει κάποιος πολιτικός αρχηγός. Η εν λόγω πρόταση συνάντησε έντονες επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα μικρότερα κόμματα να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να στήσει ένα σκηνικό αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη σε ένα ντιμπειτ με πέντε κόμματα.  Ενστάσεις, όμως, είχε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος έθεσε ζήτημα διάρκειας της διαδικασίας, με βάση τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να υπερβαίνει η συζήτηση το δίωρο, το οποίο είναι ήδη αρκετός χρόνος. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο της ελεύθερης ερώτησης έχει «καεί» και μένει να φανεί τι θα γίνει με τις «κάρτες». Υπήρξε η πρόταση η κάρτα να είναι για παρέμβαση αρχηγού, χωρίς απάντηση από άλλον αρχηγό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί, ενώ από τη μεριά της ΝΔ έγινε η αντιπρόταση ο αρχηγός που «δέχεται» την παρέμβαση μέσω κάρτας, να μπορεί να χρησιμοποιήσει και εκείνος την κάρτα του κατά το δοκούν, απαντώντας εκείνη την ώρα ή επιφυλασσόμενος για άλλο σημείο. Και ως προς αυτό, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ εκκρεμεί. 

Τέλος, ως προς τις θεματικές, η ΝΔ πρότεινε τις εξής . Οικονομία - Aνάπτυξη, Eπενδύσεις - Θέσεις Εργασίας, Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Καθημερινότητα και Ασφάλεια, με μια ακόμα ενότητα των δημοσιογράφων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε Οικονομία, Εργασία, Δημόσια Διοίκηση και Κοινωνικό Κράτος και Εξωτερική Πολιτική και μια ελεύθερη πέμπτη. Το ΚΙΝΑΛ έθεσε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα και τους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν διαφωνήσει με την πρόταση της ΝΔ για Καθημερινότητα και Ασφάλεια. Μένει να φανεί, πάντως, τι θα γίνει και ως προς αυτό το σημείο.