Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ζοφερή κατάσταση που περιγράφεται περί την οικονομία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε πλήρη ανακολουθία με την πραγματικότητα και τα πραγματικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά της χώρας. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η Πειραιώς παρουσιάζει μία τεχνητή εικόνα κινδύνου για την πορεία της οικονομίας, ώστε σε περίπτωση νίκης της στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να έχει έτοιμο το άλλοθι για την μη εφαρμογή των μέτρων για τα οποία έχει προεκλογικώς δεσμευθεί. Θεωρούν δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, εφόσον αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, θα ισχυριστούν ότι παρέλαβαν «καμένη γη» ώστε να στείλουν στο συρτάρι τις υποσχέσεις τους για γενικόλογες φορολογικές ελαφρύνσεις κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, λένε, η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι αυτά ήταν αναπόφευκτα.

Στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου επικαλούνται και τις πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έλλειψη δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει για το 2019, κάτι που τού αφήνει περιθώριο μόνο για κάποιες μεταρρυθμίσεις. Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βάζουν αρνητικό πρόσημο σ’ αυτές τις μεταρρυθμίσεις θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για νέα μέτρα λιτότητας. Με βάση τα όσα έχει πει δε, ο πρόεδρος της ΝΔ , το 2020 θα συζητήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την καθιέρωση φοροελαφρύνσεων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο όταν αναφέρονται στην πραγματικότητα γύρω από την ελληνική οικονομία που συστηματικά αποκρύπτει η ΝΔ επικαλούνται και τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο πεντάμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν 265.059 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επίδοση ρεκόρ από την περίοδο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Όσο για τη ΔΕΗ λένε στο Μαξίμου πως η ΝΔ ισχυρίζεται ότι καταρρέει ώστε να μπορέσει την επόμενη μέρα να την ξεπουλήσει, κάτι που απέτρεψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου μίλησε χθες για ειδήσεις που απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση, την ώρα που τη θέση τους καταλαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες που συνθέτουν μία εικόνα καταστροφής.