Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, καθώς τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, πρέπει να γίνουν άνω – κάτω για να διεξαχθεί η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ανοιχτή σε κάθε άλλη ημερομηνία εκτός προφανώς από τις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει διαθεσιμότητα για δυο ημερομηνίες και συγκεκριμένα την 27η και την 28η Ιουνίου. 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μια από τις δυο αυτές ημερομηνίες ώστε «να μην ακυρωθεί  το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

Από τηυν πλευρά του, το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, σημειώνει από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε το θέμα του ντιμπέιτ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, προσπάθησε εποικοδομητικά να συμβάλει στην πραγματοποίησή του. Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει.

Επίσης, με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή, συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.

Με βάση αυτό το δεδομένο – επισημαίνεται στην ίδια ενημέρωση – το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει.