Ένας γνωστός αναλυτής περιέγραφε τις ερχόμενες εκλογές ως το δεύτερο ημίχρονο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όπου η μια ομάδα προηγείται ήδη με 3-0 και στο γήπεδο επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Προφανώς υπονοεί ότι το ματς δύσκολα γυρίζει. Η θριαμβευτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σχεδόν διψήφιο ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν αφήνει αμφιβολίες για τον νικητή της εκλογικής μάχης, κάτι που αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης: τόσο στη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΙ) όσο και σε αυτή της Metron Analysis (ΒΗΜΑ της Κυριακής) οκτώ στους δέκα πολίτες προεξοφλούν τη νίκη της ΝΔ στην παράσταση νίκης. Μάλιστα αρκετοί εξ’αυτών εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που φαίνεται ότι θα επηρεάσει και αναποφάσιστους ψηφοφόρους στην πορεία προς την κάλπη. Σύμφωνα με μια επικρατούσα σχολή σκέψης, αρκετοί από αυτούς που διαμορφώνουν άποψη λίγο πριν την κάλπη πηγαίνουν με τον νικητή και σε αυτή την εκλογή, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα κερδίσει. 

Η μάχη της αυτοδυναμίας 

Το βασικό σενάριο με το οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές θέλει τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια με αυτοδύναμη κυβέρνηση το βράδυ της μεθεπόμενης Κυριακής. Οποιοδήποτε ποσοστό  άνω το 36% φαίνεται πως της δίνει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με το δεδομένο ότι ένας αριθμός κομμάτων θα μείνει εκτός βουλής και θα ρίξει συνεπακόλουθα τον πήχη της αυτοδυναμίας. Ο γενικός κανόνας λέει πως για κάθε 1% κομμάτων που μένουν εκτός βουλής, ο πήχης πέφτει κατά 0,4%, άρα όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής, τόσο πιο εύκολα κατακτάται η αυτοδυναμία. Το βασικό σενάριο πάντως θέλει τη ΝΔ αυτοδύναμη ακόμη και σε μια επτακομματική ή οκτακομματική βουλή (που πάντως δεν φαίνεται αρκετά πιθανή αυτή τη στιγμή) με άνετη πλειοψηφία 155 - 160 εδρών. Στη μάχη της δημοφιλίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στο ερώτημα της καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία, ενώ οι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς που προτιμούν κυβερνήσεις συνεργασίας. 

ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να κινηθούν κοντά στα εκλογικά ποσοστά που πέτυχαν στις ευρωεκλογές, με τους δημοσκόπους να μην βλέπουν μεγάλες μεταβολές είτε στο ένα είτε στο άλλο κόμμα. Η απομάκρυνση Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί πρόβλημα αποσυσπείρωσης για το Κίνημα Αλλαγής, ούτε όμως και κάποια αξιοσημείωτη τάση επιστροφής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επιστροφή των ψηφοφόρων των ευρωεκλογών, παρά η προσπάθεια επανασυσπείρωσης ψηφοφόρων του 2015. 

Η μάχη για τα μικρά κόμματα 

Όλοι οι δημοσκόποι βλέπουν τάση περαιτέρω αποσυσπείρωσης της Χρυσής Αυγής. Κανείς δεν ρισκάρει δημοσίως να παραδεχθεί ότι το κόμμα μπορεί να μείνει και εκτός βουλής, όμως είναι ένα σενάριο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Για το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, Μέρα 25 φαίνεται πως υπάρχει θετικό μομέντουμ, καθώς το ότι έμεινε εκτός ευρωβουλής για μερικές εκατοντάδες ψήφους φαίνεται να λειτουργεί ευεργετικά, αφού απέδειξε πως έχει δυναμική εισόδου. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με την Ένωση Κεντρώων, στις πρώτες εκλογές του 2015, που επιβεβαιώθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με το κόμμα να καταφέρνει τελικά να περάσει τον πήχη του 3% και να μπαίνει στη βουλή. Αρκετές πιθανότητες υπάρχουν και για την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, που κατέγραψε ικανοποιητική επίδοση στις ευρωεκλογές και αναμένεται να κινηθεί στα ίδια περίπου ποσοστά στις εθνικές εκλογές. Όπως όμως όλα δείχνουν, η ένταση της προεκλογικής περιόδου αλλά και τα διλήμματα της τελευταίας εβδομάδας θα επηρεάσουν αποφασιστικά το εάν οι ψηφοφόροι θα δυναμώσουν τα δυο μεγάλα κόμματα ενισχύοντας τον δικομματισμό, ή το εάν η σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα θα αφήσει χώρο και για τους μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς.