Ο κύριος Μητσοτάκης θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα στις 7 Ιουλίου σημειώνοντας «Είναι χρέος μου να προετοιμάζομαι για την επόμενη μέρα χωρίς να προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα.  Το λέω αυτό διότι υπάρχει μια έντονη αισιοδοξία στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας και μια εκτίμηση ότι θα πετύχουμε μια σημαντική πολιτική νίκη. Πλην όμως, αυτή πρέπει να καταγραφεί και οριστικά το βράδυ των εκλογών, όταν θα έχει μετρηθεί και η τελευταία ψήφος.  Δεν μου επιτρέπεται σίγουρα σε εμένα να προεξοφλώ το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την ιδεολογική προσέγγιση της πολιτικής του είπε: « Θεωρώ ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι η ιδεολογική προσέγγιση που δίνει τις πιο ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.  Δεν έχω βάλει νερό στο κρασί μου ως προς τον πυρήνα των απόψεών μου. Προφανώς άλλες οι συγκυρίες το 2004, άλλες οι συγκυρίες σήμερα, άλλος πολιτικός είμαι εγώ μετά από 15 χρόνια εμπειρίας πολιτικής. Πιστεύω, όμως, ότι ο πυρήνας των αξιών δεν έχει μεταβληθεί και ο φιλελευθερισμός -έτσι όπως εκφράστηκε διαχρονικά στην Κρήτη μας, έτσι όπως τον εξέφρασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος- είναι κατ’ εξοχήν μια ιδεολογία η οποία μπορεί να συνενώνει τις έννοιες της ελευθερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.  Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε το σύνθημα «ισχυρή ανάπτυξη» για τον πυρήνα του προεκλογικού μας λόγου. Χωρίς να ξεχνάμε πάντα, όμως, ότι η κοινωνία δεν είναι ένα άθροισμα ατόμων και ότι υποχρέωσή μας είναι πάντα να είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.  Αλλά το βασικό διακύβευμα σήμερα της χώρας είναι πως θα δημιουργήσουμε γρήγορα καινούργιο πλούτο.  Αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιο πλούτο, θα ανακυκλώνουμε τη μιζέρια και τη φτώχεια μας και πάντα θα κυνηγάμε την ουρά μας. Για αυτό ξεκινάμε λοιπόν με αυτή τη βασική παραδοχή. Και από αυτή την παραδοχή, απορρέουν και οι υπόλοιπες πολιτικές μας.

Σε ερώτηση γιατί δεν αποδέχεται την πρόσκληση του κ. Τσίπρα σε μια τετ α τετ αντιπαράθεση είπε

«Το έχουμε συζητήσει πολύ το ζήτημα αυτό.  Debate γίνεται πάντα με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Δεν είμαστε μια Προεδρική Δημοκρατία στην οποία δύο υποψήφιοι διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος. Είμαστε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο σεβασμός στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προϋποθέτει ένα debate με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Αρχηγούς. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να οργανωθεί αυτό το debate. Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν κάποιες δυσκολίες που έχουν όντως να κάνουν με εξωγενείς παράγοντες, έχουμε δώσει ημερομηνίες που είμαστε διαθέσιμοι. Προσβλέπω σε αυτό το debate και πιστεύω ότι τελικά θα γίνει, αλλά από ένα σημείο και πέρα γνωστοί είμαστε όλοι. Έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα 42 κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις.  Ο κόσμος γνωρίζει και εμένα, γνωρίζει και τον κ. Τσίπρα. Η διαφορά μας είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δοκιμαστεί 4 χρόνια και πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική του, για την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα.  Εγώ πρέπει να εξηγήσω και να πείσω τους πολίτες γιατί το σχέδιό μας είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και βέβαια να τους πείσω ότι διαθέτω τις δυνάμεις και τα στελέχη, αλλά και την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσω. Καλό είναι να γίνει και το debate. Χρήσιμο είναι αλλά δεν είναι καθοριστικό.

«Θέλω, όμως, να μην ξεχνούν οι τηλεθεατές μας ότι την πόλωση, την όξυνση και τις προσωπικές επιθέσεις δεν τις επέλεξα ποτέ. Ο αντίπαλός μου τις επέλεξε συστηματικά εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και βέβαια και αυτή η αντιμετώπιση στο πρόσωπό μου, νομίζω με μια αλαζονεία και με μια συχνά υπεροψία, εμένα προσωπικά δεν με επηρεάζει, αλλά σίγουρα δεν βγήκε σε καλό στον κ. Τσίπρα διότι το αποτέλεσμα των εκλογών άλλα πράγματα έδειξε. Όμως, αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή -και αυτή είναι η δική μου δουλειά- είναι να  συνομιλώ με την κοινωνία και χρησιμοποιώ όλα τα μέσα για να συνομιλήσω μαζί της: τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το διαδίκτυο, τις απευθείας επαφές με τους πολίτες. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέχρι και την τελευταία μέρα, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ στις 5 Ιουλίου που μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε πολιτική  παρουσία. Θα αγωνίζομαι να πείσω και τους καχύποπτους συμπολίτες μας, και αυτούς που δεν μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές ότι αξίζουμε και ότι αξίζω προσωπικά μια ευκαιρία να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Το να κυβερνήσει κανείς τη χώρα είναι το μέσο για να κάνει τις ζωές των πολιτών καλύτερες.

Ξέρετε, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια κάτι το οποίο συχνά μου το χρεώνουν ως μειονέκτημα αυτό. Έχει όμως και ένα πλεονέκτημα -μπορεί να έχει και άλλα- που για μένα είναι σημαντικό. Έχω δει τους κύκλους της εξουσίας. Ξέρω ότι ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει και μπορεί να ξανά να ανέβει στη συνέχεια.  Αυτή είναι η φύση της πολιτικής και σίγουρα έχω απομυθοποιήσει την εξουσία και τις χαρές της. Τις απολαύσεις της εξουσίας, δεν μου λέει κάτι αυτό, το έχω ζήσει από μικρός, από μέσα. Με ενδιαφέρει να κάνω πολύ δουλειά.

Για το σχέδιο που έχει για την διακυβέρνηση της χώρας είπε:

«Έχω μιλήσει για ένα σχήμα αποτελεσματικό με ένα ισχυρό κέντρο στο Μαξίμου το οποίο θα παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο με συγκεκριμένους στόχους και με ξεκάθαρη λογοδοσία από Υπουργούς. Έχω μιλήσει για ένα σχήμα το οποίο με μια εξαίρεση δεν θα έχει Υπουργούς αναπληρωτές, θα έχει Υπουργούς και Υφυπουργούς. Θα είναι ένα σχήμα το οποίο δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλο ούτε πολύ μικρό διότι χρειαζόμαστε ανθρώπους σήμερα να κάνουμε τη δουλειά. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των Υπουργών, είναι η ποιότητα των Υπουργών. Και το ζήτημα δεν είναι να έχουμε ένα μεγάλο υπουργικό σχήμα για να τακτοποιούμε φίλους ή γεωγραφικές προτεραιότητες. Και αυτές έχουν τη σημασία τους να υπάρχει μια γεωγραφική εκπροσώπηση, δεν είναι όμως το πιο σημαντικό σε ένα Υπουργικό Συμβούλιο. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη ημέρα μπορεί να κάνουν τη δουλειά. Άρα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. Σημαίνει, ενδεχομένως, προσκλήσεις και σε στελέχη τα οποία είναι πολιτικά εκτός Νέας Δημοκρατίας και σημαίνει και αξιοποίηση τεχνοκρατών. Η δουλειά μου είναι να σχηματίσω μία κυβέρνηση η οποία θα είναι αποτελεσματική, απολύτως ομοιογενής και απολύτως προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό μας έργο. Το λέω αυτό γιατί; Σκεφτείτε ένα παράδειγμα όπου στον τομέα των επενδύσεων, που για εμένα είναι η πρώτη προτεραιότητα, δεν μπορεί να συνεννοηθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Πολιτισμού. Το λέω διότι είναι δύο Υπουργεία απολύτως κρίσιμα για να ξεμπλοκάρουμε αδειοδοτήσεις και να μπορεί να τρέξει το αναπτυξιακό μας σχέδιο. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτό από εμένα.

«Το κυβερνητικό έργο του πρώτου έτους είναι απολύτως προδιαγεγραμμένο και δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε μία εβδομάδα κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα είναι ανοιχτή το Καλοκαίρι. Δεν πρόκειται να διακόψουμε, ούτε πρόκειται να πάμε σε θερινά τμήματα διότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να προτείνουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε το καινούργιο μας φορολογικό νομοσχέδιο. Να καταθέσουμε Προϋπολογισμό και να ψηφίσουμε επίσης το πρόγραμμά μας το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκή υποχρέωση, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για τα έτη 2020 έως και το 2023 που θα αποτυπώσουμε το σύνολο της οικονομικής πολιτικής. Και εδώ υπάρχουν μια σειρά από άλλα νομοσχέδια τα οποία είναι κατεπείγοντα. Αναφέρω ενδεικτικά ζητήματα όπως παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου θα έχουμε Δημάρχους που θ’ αναλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου με τα προβλήματα της απλής αναλογικής. Έχω πει ότι θέλω να κάνω στα πλαίσια του υφιστάμενου νόμου παρεμβάσεις ώστε να βοηθήσω τους Δημάρχους ως προς την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Υπάρχουν άλλα κατεπείγοντα νομοσχέδια, όπως η κατάργηση του ασύλου. Ενδεχομένως, το είπα και εχθές στην παρουσίαση του προγράμματος, τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα ο οποίος ψηφίστηκε άρον άρον μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, που αφορούν την παραβατικότητα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σκληρή εγκληματικότητα. Μία σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κατεπείγοντα και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως από την επόμενη κυβέρνηση.

Για την αυτοδυναμία είπε

«Ο στόχος είναι μία ισχυρή εντολή. Ο στόχος είναι η αυτοδυναμία.  Η αυτοδυναμία, όχι όμως ως σκοπός, διότι έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είμαι, θέλω να κάνω ευρύτερες συγκλίσεις.

«Θα αναζητήσω ευρύτερες συνεννοήσεις στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών μας πρωτοβουλιών. Να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα. Καινούργιος εκλογικός νόμος, αλλαγή του Συντάγματος όπου κάποια άρθρα ενδεχομένως να πρέπει ν’ αλλάξουν με αυξημένη πλειοψηφία, νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. Αυτό χρειάζεται 200 ψήφους βάση του Συντάγματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί. Θα αναζητήσουμε, λοιπόν, ευρύτερες συναινέσεις, όχι στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Θέλω να είμαι σαφής. Η κυβέρνηση, εφόσον είμαστε αυτοδύναμοι, θα ορκιστεί εντός τριών ημερών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποχρέωσή μου να αναζητήσω ευρύτερες συγκλισεις. Πιστεύω ότι θα βρω πρόσφορο έδαφος και για σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αυτής της κυβέρνησης. Θα είμαι πάντα ανοιχτός να διερευνώ τη δυνατότητα αυξημένων πλειοψηφιών στη Βουλή, αλλά και αυξημένων πλειοψηφιών στην κοινωνία. Διότι δεν αρκεί μόνο η Βουλή να υποστηρίζει τα νομοσχέδιά μας. Δεν έχουμε κρύψει το πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας είναι εδώ, βλέπω ότι το έχετε και εσείς μπροστά σας, το παρουσίασα εχθές σε μία μεγάλη εκδήλωση την οποία κάναμε. Θεωρώ αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία ανακοίνωση για το πρόγραμμά μας, ούτε μία. Διότι προφανώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαστρεβλώνουν το πρόγραμμά μας και να βάζουν στο στόμα μου λόγια που δεν έχω πει. Γι’ αυτό το πρόγραμμα θα κριθούμε. Δεν το κρύψαμε ποτέ. Μιλάμε γι’ αυτά τα ζητήματα παραπάνω από τρία χρόνια, από τότε που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θέλω να κτίσω και ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και συγκλίσεις. Πιστεύω ότι την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα το καταφέρουμε.

«Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται να δεχτώ καμία αλαζονεία. Και αυτό δείχνει αλαζονεία, ξέρετε. Το να βγαίνεις και να λες σήμερα στον ελληνικό λαό: «Πάμε καροτσάκι», «Έχουμε τελειώσει», «Κερδίζουμε με δέκα μονάδες διαφορά», «Είμαστε ήδη αυτοδύναμοι» και ράβουμε, κατά συνέπεια, τα υπουργικά μας κουστούμια, είναι μια συμπεριφορά αλαζονική. Δεν πρόκειται να τη δεχτώ ούτε τώρα και σίγουρα δεν θα τη δεχτώ μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και ιδεολογικές κόκκινες γραμμές και πολιτικές κόκκινες γραμμές. Και γι’ αυτό και διεκδικώ την αυτοδυναμία. Γιατί μόνο μία ισχυρή εντολή μπορεί να επιτρέψει στη χώρα με αυτοπεποίθηση να φύγει μπροστά την επόμενη ημέρα. Δείτε τι γίνεται και στις αγορές, είμαι ο τελευταίος που θα τις «θεοποιήσει», εντός εισαγωγικών, γιατί ξέρω ότι είναι πολύ ευμετάβλητες. Όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αγορές αποδέχονται την προοπτική ισχυρής εκλογικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με ικανοποίηση. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η ικανοποίηση των αγορών. Με ενδιαφέρει το γεγονός ότι αυτό αντανακλάται στο μειωμένο κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε πιο φθηνά δανεικά την επόμενη ημέρα για τον Έλληνα πολίτη και σε πιο φθηνά δανεικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Άρα αυτό το ζήτημα του πώς βλέπουν και οι αγορές την εκλογική μας, πιθανή κατ’ αυτούς, εκλογική επικράτηση και την ισχυρή νίκη την οποία μπορούμε να πετύχουμε, είναι κάτι το οποίο το καταγράφω. Αλλά από εκεί και πέρα, βεβαίως και υπάρχουν κόκκινες γραμμές και υπάρχουν και κόμματα με τα οποία αποκλείεται ποτέ να συνεργαστούμε.

«Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστούμε.

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής με τους πολίτες. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας που θέλουν ένα μεγάλο συνασπισμό Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ένας συνασπισμός-παράλυση για τη χώρα. Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να γίνει, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ούτε στα βασικά. Λοιπόν, δεν θα πήγαινε πουθενά κάτι τέτοιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το χρειάζεται η χώρα σήμερα. Αν, παρεμπιπτόντως, οδηγούμασταν σε εκλογές με απλή αναλογική, μπορεί να ήταν ένα πιθανό σενάριο. Άρα ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία για ν’ αποφύγουμε νέες εκλογικές περιπέτειες αλλά και για να μπορέσουμε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά την Τουρκία και το θέμα των κυρώσεων από την ΕΕ σημείωσε:

«Το ζήτημα των κυρώσεων το είχα θέσει πρώτος από τις αρχές Μαΐου όταν επισήμανα το προφανές, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρώπη διότι το ζήτημα έχει και ευρωπαϊκή διάσταση. Η Κύπρος δεν είναι απλά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την έντονη επιθυμία της να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία ως προς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Άρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον της Ευρώπης, το οποίο πηγαίνει πέρα από την αλληλεγγύη που πρέπει να προσφέρει σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος, πόσο μάλλον σε ένα μικρό κράτος-μέλος όπως είναι η Κύπρος.  Είναι θετικό ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει συμφωνία απόψεων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Είναι θετικά τα συμπεράσματα για τα οποία και εγώ έδωσα το δικό μου αγώνα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε συγκεκριμένες κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν στην Τουρκία και να πονέσουν την Τουρκία την επόμενη ημέρα.

«Στη διπλωματία υπάρχουν πολλά όπλα στο τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι ήδη ένα σημαντικό όπλο το οποίο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη φαρέτρα της. Η τουρκική οικονομία είναι σε εύθραυστο στάδιο αυτή τη στιγμή. Δεν αντέχει πολλές αναταράξεις και από ένα σημείο και πέρα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι η δράση της Τουρκίας θα προκαλέσει αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλές φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ούτε εκτιμήσεις, ούτε υπερβολική ανησυχία, ούτε να φοβάται ο κόσμος αδικαιολόγητα. Η εξωτερική πολιτική θέλει συνέπεια και, όπου χρειάζεται, αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Και προσωπικά, αυτός θα είναι και ο δικός μου αγώνας την επόμενη μέρα στην Ευρώπη. Αλλά θα είναι και μία προσπάθεια να συζητήσω με ειλικρίνεια με την Τουρκία και με τον κ. Ερντογάν βάσει, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας οι οποίοι σίγουρα παραβιάζονται με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πιστεύω, όμως, ότι πάντα μία αλλαγή κυβέρνησης, εφ' όσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, είναι μία ευκαιρία για μία ειλικρινή επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό προϋποθέτει όμως, αυτή τη στιγμή, πρώτα από όλα, κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς της Τουρκίας, διότι η κλιμάκωση αυτή είναι προϊόν μίας τουρκικής επιθετικότητας η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις.

«Η Κύπρος αποφασίζει και αυτή είναι μία σταθερή πολιτική και σταθερά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα πάντα θα συμπαρίσταται για λόγους οι οποίοι δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξήγηση, αλλά οι αποφάσεις είναι  της Κύπρου οι οποίες εντάσσονται όμως και σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρώ, του ΝΑΤΟ, πυλώνας σταθερότητας, μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, να οικοδομήσει περιφερειακές συμμαχίες. Ακούω συχνά τον κ. Τσίπρα να διαφημίζει τις περιβόητες συμμαχίες, τις τριμερείς, τις οποίες ο ίδιος βρήκε έτοιμες και απλά ακολούθησε. Αυτή την πολιτική των περιφερειακών συμμαχιών ήταν μία πολιτική η οποία είχε ξεκινήσει από τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν, είναι και θα είναι σταθερή. Δεν κάνει εδώ  ούτε κωλοτούμπες, ούτε ξαφνικά ανακάλυψε τη σημασία του ΝΑΤΟ και τη σημασία του «ανήκομεν εις τη Δύσιν», για να δανειστώ τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είμαστε αξιόπιστη δύναμη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πιστεύω ότι έχουμε αξιοπιστία και στην Ευρώπη.  Εκτιμώ ότι προσωπικά μία ισχυρή πολιτική επικράτηση έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα: Μας δίνει την δυνατότητα να πάμε στην Ευρώπη με περισσότερα διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια μας, διότι μία ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι και η απάντηση στις δυνάμεις του λαϊκισμού και στις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού. Σήμερα το μέλημα της Ευρώπης είναι πώς θα ηττηθεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός, γιατί ο αριστερός λαϊκισμός θα ηττηθεί, για αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Αυτό που πετυχαίνουμε ως Νέα Δημοκρατία, να συμπιέζουμε τα άκρα, χωρίς όμως να βάζουμε νερό στο κρασί μας, με ένα μετριοπαθή και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο είναι κάτι το οποίο ακούγεται, σας διαβεβαιώνω, στην Ευρώπη την επόμενη μέρα και μας δίνει πόντους. Θα πάμε την επόμενη μέρα, εφ' όσον το αποτέλεσμα είναι αυτό που ελπίζω και εκτιμώ ότι θα είναι,  με αυξημένη αυτοπεποίθηση και με ενισχυμένη την εθνική θέση της χώρας, όχι μόνο τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Διότι θα έχουμε αποδείξει ότι οι λαϊκιστές, είτε προέρχονται από την άκρα δεξιά είτε της αριστεράς, οι οποίοι βέβαια συγκυβέρνησαν σε αγαστή συνεργασία για τέσσερα χρόνια, μπορούν να ηττηθούν. Και ξέρετε, να σας πω και διαβάζω αυτές τις μέρες ένα πάρα-πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο…

Για τις επιχειρήσεις και τα «κόκκινα δάνεια» σημείωσε: «Οι επιχειρήσεις  που είναι βιώσιμες πρέπει να έχουν και δεύτερη ευκαιρία. Αλλά αν η επιχείρηση έχει φαλίρει με υπαιτιότητα του μετόχου, δεν μπορεί ο μέτοχος την επόμενη μέρα να έχει προσδοκίες να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση, αν πρόκειται να μπουν καινούργια χρήματα. Μας ενδιαφέρει να σωθεί η επιχείρηση, να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί και πάλι η επιχείρηση. Άρα είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέω, ότι υπάρχουν πολλοί μέτοχοι οι οποίοι φαλίρισαν τις επιχειρήσεις τους, έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ζούνε «ζωή και κότα» και έχουν την απαίτηση με ένα μαγικό τρόπο να διαγραφούν τα δάνεια τους για να αποκτήσουν και πάλι τον έλεγχο των χρεωκοπημένων επιχειρήσεων τους. Αυτό δεν παίζει. Αν θέλει κάποιος καινούργιος να μπει και να σώσει την επιχείρηση, που αυτό πρέπει να είναι το μέλημά μας, οι θέσεις εργασίας να προστατευθούν, τότε προφανώς και κάποιος πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα μείζον ζήτημα που αφορά συνολικά την διαχείριση των κόκκινων δανείων με τις ρυθμίσεις που ψήφισε και αυτή η κυβέρνηση. Προς το παρόν παραμένουν ανεφάρμοστες. Ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στις σχετικές πλατφόρμες και θα πρέπει να δούμε που είναι οι δυσκολίες και τι τροποποιήσεις πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να κάνουμε τροποποιήσεις και στις 120 δόσεις. Να τις κάνουμε πιο απλές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μπαίνει πιο εύκολα και να ρυθμίζει τα χρέη του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και από κει και πέρα, βέβαια, θα συνεργαστούμε με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σήμερα δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος για λόγους που η κυβέρνηση γνωρίζει. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όμως, είναι θεσμικός σύμμαχος στην προσπάθεια να περιορίσουμε το εύρος των κόκκινων δανείων, να στηρίξουμε τις τράπεζες, ώστε να ξαναδώσουν πραγματική ρευστότητα στην οικονομία. Αλλά βέβαια εάν υπάρχει ένα αναπτυξιακό κύμα, εάν το κόστος δανεισμού για την Ελληνική Δημοκρατία μειωθεί γρήγορα, αυτό θα ωφελήσει συνολικά και τις τράπεζες. Και θα ωφελήσει και την ακίνητη περιουσία, θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Η πολιτική μας για την ακίνητη περιουσία, μείωση του ΕΝΦΙΑ…

«Όλοι επιβαρύνονται σήμερα από τον ΕΝΦΙΑ. Και το να πει κανείς ότι εξαιρώ την μεσαία τάξη από την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για να στηρίξω τα χαμηλότερα νοικοκυριά δεν είναι δίκαιο αυτή την στιγμή. Και ο σκοπός δεν είναι μόνο να ανακουφίσουμε όλα τα νοικοκυριά. Είναι να ξαναπάρει μπρος η οικοδομή, ο κλάδος γύρω από τις κατασκευές, με άλλα κριτήρια από ό,τι στο παρελθόν. Να δρομολογήσουμε ένα γενναίο σχέδιο επισκευών υφιστάμενων κατοικιών με περιβαλλοντικά κριτήρια τα οποία θα δώσουν και φορολογική έκπτωση. Και με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε και την αξία των σπιτιών που είναι ενέχυρα στις τράπεζες. Άρα θα βελτιώσουμε και την κατάσταση των κόκκινων δανείων. Είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο έχουμε, φιλόδοξο, αλλά απολύτως εφαρμόσιμο.

Για το 5 προς 1 στο δημόσιο είπε:

«Αυτά είναι σαχλαμάρες. Και είναι σαχλαμάρες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τηρεί ούτε το 1 προς 1. Κάνει παραπάνω προσλήψεις από αυτούς που αποχωρούν, άν μετρήσετε και όλους τους συμβασιούχους. Δεν μπορούμε, δεν αντέχουμε να ξαναμεγαλώσει σήμερα το Δημόσιο με τους ρυθμούς που μεγάλωνε στο παρελθόν. Ούτε αντέχουμε αυξήσεις της τάξης των 2 δισ. στο κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου, διότι αυτές ήταν οι αυξήσεις που δόθηκαν συνολικά τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Και εγώ θέλω να ξεφύγω από το 1 προς 5. Και όσο μεγαλύτερο  δημοσιονομικό χώρο έχουμε τόσο περισσότερους θα προσλαμβάνουμε, αλλά πάντα στοχευμένα και πάντα εκεί που έχουμε ανάγκη. Οι προτεραιότητες μας είναι ξεκάθαρες. Υγεία, ξεκινώντας με νοσηλευτές, Παιδεία, ξεκινώντας με την Ειδική Αγωγή, και 1.500 αστυνομικοί, γιατί χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές μας σε όλη την Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι αστυνομικοί θα βγουν στον δρόμο με μηχανές της ομάδας «ΔΙΑΣ» και της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» στην Αθήνα, για να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας. Εγώ μιλάω για την δημόσια Παιδεία ως εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας. Και επειδή μου αρέσει να συμβολίζω και με πράξεις αυτά τα οποία λέω, δείτε λίγο τα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας. Θα αναφερθώ μόνο σε δυο καθηγητές οι οποίοι είναι σε εκλόγιμη θέση, οι οποίοι είναι προϊόν του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχτισαν την ζωή τους μέσα από τη δημόσια Παιδεία την οποία και υπηρετούν σήμερα και είναι προϊόν αυτού που λέμε κοινωνική κινητικότητα. Κάποιος ο οποίος μπορεί να μην γεννήθηκε με πολλά, εντός εισαγωγικών, «προνόμια», δεν γεννήθηκε σε εύπορη οικογένεια, μπορεί να χρησιμοποιήσει την δημόσια Παιδεία για να βελτιώσει την δική του ζωή και την ζωή της οικογένειας του. Πιστεύω πολύ στην δημόσια Παιδεία. Έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα αναμορφώσω την δημόσια Παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι το…

Για την δημόσια Υγεία σημείωσε

«Δείτε πάλι τους σύμβολισμούς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δυο πρόσωπα. Καθηγήτρια, η κυρία Γκάγκα η οποία τρέχει την πνευμονολογική κλινική στο Σωτηρία, μια κλινική υπόδειγμα μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Κατάφερε και έκανε απίστευτα πράγματα αξιοποιώντας την υποδομή ενός δημόσιου νοσοκομείου. Και ο κύριος Μαριόλης, ένας άνθρωπος που δεν ανήκει στην Παράταξή μας. Βραβευμένος ως ο καλύτερος γενικός γιατρός στην Ευρώπη, τον οποίο γνώρισα μια φορά στην Αρεόπολη, όταν πήγα στο Κέντρο Υγείας του και είδα την καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει. Τον φώναξα και του είπα: «Πες μας τι έχεις κάνει εδώ και τι πρέπει να γίνει για να γίνουν όλα τα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα όπως το δικό σου κέντρο;». Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ιδιωτική Υγεία και με την ιδιωτική Παιδεία; Ότι το κράτος πρέπει όπου χρειάζεται να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και ότι το δημόσιο αγαθό δεν είναι κατ’ ανάγκη κρατικό. Μπορεί το κράτος να αγοράζει για λογαριασμό του πολίτη υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, αν αυτές είναι φθηνότερες και καλύτερες. Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε το νόημα του δημόσιου συστήματος Υγείας ή υποτιμούμε τους κρατικούς λειτουργούς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αυταπάρνηση, είτε στην δημόσια Παιδεία, είτε στην δημόσια Υγεία.

Για το που θα βρουν 5,5 δισ. Είπε:

« Ότι δεν μετράει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς νομίζω ότι είναι κάτι που το ξέρουμε. Εμείς έχουμε αναπτύξει ένα σχέδιο φορολογικών μειώσεων σε βάθος τετραετίας. Εγώ δεν είπα ότι το 2020 θα μειώσω το Φ.Π.Α. Θα μειώσω το Φ.Π.Α. μόνο στην εστίαση συνολικά. Αλλά για να καταλήξουμε, πλην του υποκατώτατου συντελεστή ο οποιος διατηρείται, σε δύο συντελεστές  Φ.Π.Α. στο 22 και 11%, αυτό θα το κάνουμε στο δεύτερο μισό της θητείας μας. Άρα τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που αφορούν την φορολογία είναι απολύτως κοστολογημένα. Έχουμε δημοσιονομικές αντοχές για να τα υλοποιήσουμε το 2020, το τονίζω αυτό, όχι το 2019. Το 2020. Και βέβαια, σας θυμίζω ότι θα πω στην Ευρώπη, αφού έχει κερδίσει την αξιοπιστία εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις, και θα εξηγήσω στους Ευρωπαίους γιατί είναι σημαντικό να μειώσουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα βρω συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Έχω ήδη βρει συμμάχους.