«Προσήλθαμε με διάθεση να γίνει το ντιμπέιτ», είπε,αρχικά, ο πρόεδρος της ΝΔ, απαριθμώντας τι έγινε και δεν προσδιορίστηκε η ημερομηνία του ντιμπέιτ.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με όλους. Όταν είσαι απολογούμενος, δέχεσαι την κριτική όλων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι είναι κρίμα που δεν έγινε ντιμπέιτ, προσθέτοντας βέβαια ότι ήταν σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό. Κρίμα που δεν έγινε το ντιμπέιτ, σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό “Η εικόνα που αποκόμιζα ήταν η εικόνα της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτώμενος αν είχε εικόνα της μεγάλης διαφοράς πριν από τις ευρωεκλογές.

«Έβλεπα ένα κύμα αντίδρασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Έβλεπα, όμως, ότι και σε συγκεντρώσεις που πήγαινα ερχόταν κόσμος και μου έλεγε «δεν ψήφιζα ΝΔ, αλλά εμπιστεύομαι εσένα προσωπικά και θα σου δώσω την ευκαιρία να υλοποιήσεις το πρόγραμμά σου και να μας πείσεις έμπρακτα ότι η ΝΔ έχει αλλάξει», προσέθεσε. «Δεν με αιφνιδίασε το αποτέλεσμα, έβλεπα αυτά που άλλοι δεν ήθελαν να δουν», τόνισε, λέγοντας ακόμα ότι φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε την προπαγάνδα (spin) που διέδιδε.

Το ματς από την αρχή

«Το ματς ξεκινάει από την αρχή. Η κάλπη είναι άδεια, δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Και επειδή είναι 7 Ιουλίου, θέλω να κάνω έκκληση για μαζική συμμετοχή. Το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο. Η ισχυρή εντολή που διεκδικώ δεν είναι δεδομένη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας για το αν οι εθνικές εκλογές είναι «δεύτερο ημίχρονο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, αν δεν υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές με απλή αναλογική τον Δεκαπενταύγουστο! Προσέθεσε, δε, ότι δεν μπορεί με οιονδήποτε τρόπο να φανταστεί συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε, δε, μια ισχυρή παρότρυνση προς τα στελέχη της ΝΔ να μην προεξοφλούν το αποτέλεσμα. «Η αλαζονεία δεν μου ταιριάζει και στη ΝΔ, όπως την οραματίζομαι, δεν χωρούν συμπεριφορές που είναι προσβλητικές. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των καχύποπτων».

Προσέθεσε, ακόμα, ότι τίποτε δεν τον ενοχλεί περισσότερο από υποψήφιους βουλευτές που, διεκδικώντας τον σταυρό, ξεφεύγουν από την κεντρική γραμμή, υπερβάλλοντας ή διεκδικούν υπουργικά αξιώματα. «Για τελευταία φορά να προειδοποιήσω: δεν υπάρχουν έτοιμα υπουργικά κοστούμια. Δεν θεωρώ νομιμοποιητική βάση για να γίνει κανείς υπουργός την πρωτιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για την κυβέρνηση που θα κάνει, τόνισε ότι θα περιλάβει και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, όχι με τη μορφή κοινοβουλευτικών συμπράξεων, αλλά και τεχνοκράτες σε καίριες θέσεις.

«Στο δικό μου μυαλό είναι πολύ ξεκάθαρη η σύνθεση της κυβέρνησης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμα, επανέλαβε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει παρά λίγες μέρες τον Δεκαπενταύγουστο και ανέφερε ότι έχει έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, με πρώτο να είναι αυτό για τη συγκρότηση του κράτους και της κυβέρνησης. Υπογράμμισε ότι το υπουργικό θα συνεδριάζει στο Μαξίμου, ενώ τόνισε ότι θα έχει μόνο έναν αναπληρωτή υπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πανικό

Ακόμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διχαστική και πολωτική ρητορική.

Δεν έμαθαν τίποτα, δεν ξέχασαν τίποτα», είπε ακόμα. «Η δήλωση ότι το πρόγραμμα της ΝΔ μυρίζει ανθρώπινο είμαι είναι αποκρουστική και δείχνει τον πανικό ένός συστήματος εξουσίας που ακούει τη βουή της ήττας», προσέθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, κάλεσε τους πολίτες να διαβάσουν το πρόγραμμα της ΝΔ και παρατήρησε ότι επί μια μέρα, μετά την εκδήλωση παρουσίασής του την Παρασκευή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη βούλησή του να μείνουν εκτός Βουλής τόσο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και η Χρυσή Αυγή, και τόνισε ότι η ΝΔ θα έχει «πρόσωπο» την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, τόσο ως ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό, αλλά και ως ένα κόμμα μετριοπαθές και πατριωτικό που εξώθησε ακραία κόμματα εκτός Βουλής. Επανέλαβε τη βούλησή του να μειωθούν τα πλεονάσματα, λέγοντας ότι θα το διαπραγματευτεί με την Ευρώπη, και τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του κ. Τσίπρα ήταν τα υπερπλεονάσματα. «Μα είμαστε σοβαροί; 4 χρόνια κυβερνά και τώρα θα εκδώσει ΠΝΠ, όταν ψήφισε νόμο πριν από έναν μηνα;», είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας ακόμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε με πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, ώστε να επεκταθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του από ένα σύστημα τριών πυλώνων, με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, δε, τη στόχευσή του για ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα γίνονται συμμέτοχοι της επιτυχίας των επιχειρήσεων. «Δεν γνώριζα», είπε ο κ. Μητσοτάκης για την περίπτωση της Τώνιας Μοροπούλου, η οποία λάμβανε για χρόνια τη σύνταξη του θανόντος πατέρα της, λέγοντας, πάντως, ότι δεν ήταν μια περίπτωση όμοια με αυτή της κ. Λοϊζου.

«Αυτή η υπόθεση έχει κλείσει», προσέθεσε. Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικά Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη δέσμευσή του για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικά, ιδίως στα θέματα της ποινικής μεταχείρισης κακοποιών. Τόνισε ότι ίσως παρεμβάσεις γίνουν ακόμα και στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του. Όσο για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, υπογράμμισε ότι μάλλον θα διοριστεί από την επόμενη κυβέρνηση, εφόσον δεν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, για τη Νοβάρτις, υπογράμμισε ότι θα διερευνηθεί από την επόμενη Βουλή. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το τι έχει γίνει στην υπόθεση Νοβάρτις», προσέθεσε. Όσο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έκανε λόγο για μια χαμένη ευκαιρία, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δρομολογηθείσες αλλαγές. Για τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι θα αλλάξει και θα είναι ευχής έργον να αλλάξει με 200 ψήφους, λέγοντας ότι θα προτείνει έναν εκλογικό νόμο που θα διασφαλίζει κυβερνησιμότητα, χωρίς νομοτελειακά να πρόκειται για τον σημερινό νόμο.

Η γυναίκα μου έχει στοχοποιηθεί συστηματικά

«Είναι μια ακόμα χυδαία από μια συγκεκριμένη εφημερίδα που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας τη «Δημοκρατία», για την επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος της Μαρέβας Μητσοτάκη για την παρουσία της στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

«Η γυναίκα μου έχει στοχοποιηθεί συστηματικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει βρεθεί μονίμως στο στόχαστρο. Θα κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας Εθεσα την ελληνική Βουλή προ των ευθυνών της πριν κυρωθεί η Συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε μια επιστολή προσωπικοτήτων που τον καλεί να την ακυρώσει. Τόνισε ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι να περιοριστεί η ζημιά, μέσω μιας επιθετικής προβολής. «

Θα κερδίσουμε τη μάχη της Μακεδονίας και θα την κερδίσουμε επικοινωνιακά», είπε ακόμα, επικαλούμενος, τέλος, και το όπλο του ελληνικού βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι μόνο τα Σκόπια, αλλά και η Αλβανία, της οποίας η ενταξιακή προοπτική είναι «χλωμή», όσο μεταχειρίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο την ελληνική μειονότητα.

Ανοιχτός δίαυλος με τον Ερντογάν

Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, υπογράμμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και επέμεινε στην ανάγκη στοχευμένων κυρώσεων. Από την άλλη, όμως, τόνισε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα επιδιώξει έναν ανοιχτό δίαυλο με τον κ. Ερντογάν. Υπογράμμισε, δε, ότι μια πολιτική αλλαγή είναι και μια ευκαιρία για επανεκκίνηση και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άφησε, δε, αιχμές και για τον υπουργό Άμυνας ότι δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια, αναφερόμενος στις δηλώσεις Αποστολάκη ότι, αν γίνει κάτι με την Τουρκία, θα είμαστε μόνοι μας.