Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που μιλώντας στην ΕΛΔΥΚ προειδοποίησε πως «θα υπάρξει σοβαρό τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Τσελίκ είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «κρατά λάθος στάση» και «από άποψη διεθνούς δικαίου είναι προφανές πως η Τουρκία έχει δίκιο».

«Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν μονομερώς να βάλουν χέρι στις πηγές ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Τσελίκ σύμφωνα με το OPEN ενώ προέτρεψε την ΕΕ «να προειδοποιήσει την Ελλάδα γι αυτό το θέμα».

Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Τρίτης, η Τουρκία δέσμευσε περιοχή στα νότια της Κύπρου, στις περιοχές των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η απάντηση Τσίπρα στον Ερντογάν από την Κύπρο

«Δεν μιλάω μόνος μου αλλά έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και πολλές χώρες της περιοχής που σέβονται το διεθνές δίκαιο», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει συνέπειες».

Μιλώντας στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, ο κ. Τσίπρας απάντησε στη δήλωση Ερντογάν πως «μιλάει μόνος του και οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν έρθω εδώ με πληροφόρησαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε μια δήλωση για μένα, ότι μιλάω μόνος μου. Δεν μιλάω μόνος μου αλλά έχοντας στο πλευρό μου την ΕΕ, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας και πολλές χώρες της περιοχής που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης ατελέσφορης» καθώς «είναι ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άδοξες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μιας χώρας. Αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου καλό θα ήταν να σταματήσουν εδώ».

«Όπως προείπα, θα υπάρξει σοβαρό τίμημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή που είναι επιδίωξή μας. Απευθυνόμενος στους Έλληνες οπλίτες και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεών μας στην Κύπρο να στείλω ένα μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, αξιόπιστες και έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του AKP, σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα για πιθανή πρόθεση της Άγκυρας για γεώτρηση στο Καστελόριζο είπε: «Μιλάει μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις».

«Οτιδήποτε και να πει (ο Αλέξης Τσίπρας), εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί και στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεων μας θα συνεχίσουν τις έρευνες και γεωτρήσεις τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν πάρει, παίρνουν και θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.