Ολομέτωπη επίθεση τόσο σε ΣΥΡΙΖΑ όσο και Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο γγ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, στη Λάρισα. «Στις εκλογές της 7ης του Ιούλη, αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, γιατί αυτή θα είναι η δύναμη του λαού, την επόμενη μέρα», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις, τις όποιες διαφορές στα προγράμματα, η επόμενη κυβέρνηση θα πιάσει το αντιλαϊκό νήμα από κει που το άφησε η προηγούμενη, για να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που τσακίζει την εργατική τάξη, τον λαό για τα κέρδη των λίγων», ανέφερε ο ο γγ. του ΚΚΕ

«Στα κυβερνητικά προγράμματα, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου όπως αυτές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που βαφτίζονται "αναδιαρθρώσεις", οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ» σημείωσε ο γ.γ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιδιώκει να εγκατασταθεί στην πλατφόρμα της αμαρτωλής παλιάς και νέας Σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζοντας ότι «κρούει ξανά τον "μπαμπούλα της Δεξιάς" και άλλα τέτοια, για να εγκλωβίσει ξανά αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους».

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε και στη Ν.Δ υποστηρίζοντας πως μιας ενδεχόμενη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας «θα είναι μια "δεξιά", αστική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ «να εμφανίζεται ως δικαιωμένη για το αντιλαϊκό παρελθόν της».

Όπως επισήμανε η δήθεν «μεταμνημονιακή εποχή», η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η «βιώσιμη ανάπτυξη» και η «αυτοδύναμη Ελλάδα» της ΝΔ, δεν αφορoύν στη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού.

«Στα κυβερνητικά προγράμματα, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι εφαρμοστικοί νόμοι των τριών μνημονίων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τα μνημόνια διαρκείας και οι μηχανισμοί εποπτείας της ΕΕ που ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη της, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, οι απαιτήσεις του κεφαλαίου όπως αυτές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, που βαφτίζονται "αναδιαρθρώσεις", οι επικίνδυνες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ - ΕΕ» σημείωσε ο γ.γ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι στις εκλογές «ο λαός θα πρέπει να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ για να βαδίσει πιο αποφασιστικά στον δρόμο της διεκδίκησης, μέσα και έξω από τη βουλή».

Αναφορικά με τις προτάσεις του κόμματος το επόμενο διάστημα, ο γγ του ΚΚΕ, υποστήριξε ότι το ΚΚΕ «θα διεκδικήσει πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων και επίλυση κρίσιμων λαϊκών προβλημάτων».

Όπως εξήγησε το ΚΚΕ θα διεκδικήσει :

 • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
 • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας υγείας, της παιδείας, στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης.
 • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.
 • Δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
 • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες,
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πάγωμα των χρεών για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Απαγόρευση πλειστηριασμού κύριας κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.
 • Επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων στο αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για μισθωτούς και αγρότες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 • Διαγραφή τόκων και προστίμων καθώς και του 30% των υπολοίπων χρεών τους σε εφορία - τράπεζες - δήμους.